Cityhandeln påverkades kraftigt av pandemin. Under 2020 minskade omsättningen med drygt 18 procent i Västerås stadskärna. Foto: Helena Andersson

Så mycket tappade cityhandeln under pandemiåret

Under pandemiåret 2020 minskade omsättningen med drygt 18 procent i Västerås stadskärna. Det största tappet stod hotell, kommersiell service och klädeshandeln för, medan dagligvaruhandeln ökade något under året. Rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna visar att restriktionerna slog hårt mot handeln i Västerås stadskärna, men siffrorna pekar redan uppåt igen.

  • Publicerad 20:01, 24 nov 2021

Om Cityindex

Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI.

2020 var ett tufft år för stadskärnorna. Coronapandemins utbrott i mars 2020 fick svenskarna att distansera sig från varandra och undvika besöka handeln och serviceställen. Totalt sett tappade stadskärnorna i hela landet nästan 19 procent av omsättningen jämfört med 2019. Handeln i större städer tappade en större del av sin försäljning medan mindre städer klarade sig bättre.

- Att de större städerna har haft stora omsättningstapp inom hotell och restaurangbranschen är en direkt följd av ökat hemarbete och ett minskat antal affärsresenärer. Samtidigt är det just dessa branscher som nu återhämtar sig snabbast, säger Lisa Hjelm, chef för näringspolitik och kommunikation på Fastighetsägarna MittNord.

Som enda bransch ökade dagligvaruhandeln under året. I kategorin stora städer, i vilken Västerås ingår, ökade försäljningen av dagligvaror med i genomsnitt 1,7 procent, men i Västerås var utfallet snäppet högre med 2 procent. Hotell och kommersiell service, där frisörer och skräddare ingår, hade störst omsättningstapp med 41,7 respektive 34,6 procent. Klädeshandeln backade med 32,5 procent och restaurangnäringens omsättning minskade med 23,8 procent.

– De tuffa siffrorna kommer inte som en överraskning, vi har ju alla både sett och upplevt handelns och besöksnäringens tapp under pandemin. Glädjande att notera är dock att den negativa trenden nu är bruten och vi ser en kraftfull återhämtning. Naturligtvis hoppas vi på att flera satsar på verksamhet i city och att fler återgår till sitt jobb i Västerås innerstad. Det är tydligt att handeln i city är beroende av dagbefolkningen, säger Eva Lilja näringslivsdirektör Västerås stad.

– Pandemin utmanade så klart både de boende och hela näringslivet i Västerås, men man tog sig också an den utmaningen med stort ansvar och kreativitet. Alla ställde verkligen om, och det tycker jag visar på den styrka som den här staden besitter. Att vi nu längtar efter att mötesplatsen Västerås city med shopping, kultur och nöje både dag och kvällsliv återigen får sjuda av liv ser vi alla fram emot. Effekterna av att restriktionerna släppt och vår aktivering av platsen ser vi dagligen i stadskärnan och om vi gör rätt saker tillsammans har vi stor möjlighet att gå stärkta ur den här krisen, säger Maria Fors, vd Västerås Citysamverkan.

I rapporten tittar man även på flödet av människor till och från stadskärnan. I Västerås är dagbefolkningen, alltså de som arbetar i staden, hela sex gånger fler än de som bor och arbetar där, även kallad nattbefolkningen. Det betyder att väldigt många människor kommer till stadskärnan på dagtid, vilket bidrar till ett starkt köpkraftsunderlag.

– Styrkan med Västerås är stadens attraktionskraft från andra kommuner. Och nu återhämtar sig handeln, i mitten av juli var vi nästan tillbaka på 2019 års nivåer, om man tittar på landet i stort. Tillsammans med allt annat positivt som händer i Västerås – med företagsetableringar och ett universitet på gång – och den starka citysamverkan som finns här, så finns all anledning att tro att stadskärnan snart kommer att repa sig, säger Lisa Hjelm.
 

5 trender: Fastighetsägarna spår i framtidens stadskärnor

1. Den hållbara staden. En byggnad behöver inte bara ha en funktion. Vi kommer att se hur platser och byggnader samnyttjas och används under en längre period över dygnet, veckan etc.

2. En mindre ensam stad. Stadskärnan bär en viktig funktion som mötesplats. Vi vill ha tillgängliga städer för alla åldrar med t ex väderskyddade sittplatser, grönytor och aktiviteter som skapar generationsöverskridande stadsrum.

3. Levande gröna ytor. Pandemin har fått många att återupptäcka naturen och umgås i stadens parker och grönytor. Stråken till dessa platser behöver aktiveras och utrymmena mellan husen i stadskärnan kan kompletteras med grönska.

4. Framtidens urbana kontor. Utbudet i närområdet är en viktig del i vad som gör kontoren attraktiva. I framtiden behöver stadens olika funktioner samverka och dra nytta av varandra.

5. Stadskärnans unika identitet. Stadens historia, miljö och kultur skapar unika stadskärnor som inte kan återskapas någon annanstans. Kultur, nöjen och fritidsliv blir en aktiv del av stadskärnans utbud.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING