Närbild av Västerås stadshus fasadskylt. Foto: Roland Magnusson

Så agerar Västerås stad efter de nya restriktionerna

Under fredagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nya restriktioner kommer att gälla för att minska smittspridningen av Covid-19. Nu meddelar Västerås stad hur de nya reglerna påverkar Västerås.

  • Publicerad 19:45, 19 dec 2020

Västerås stad har under lördagen gått ut med ett inlägg på www.vasteras.se om hur de arbetar med att utvärdera restriktionerna och hur de ska agera och organisera sin verksamhet utifrån det.

Redan nu har det bestämts att Västerås stadsbibliotek, Västerås konstmuseum samt Anundshög och Vallby friluftsmuseum hålls stängt för besök från och med lördag 19 december till den 24 januari.

Västerås stadsbibliotek kommer från och med 22 december att tillhandahålla viss service i begränsad omfattning. De digitala tjänsterna fungerar som vanligt.

Boken kommer och Biblioteksbussens redan planerade verksamhet påverkas inte.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade följande den 18 december:

• All icke-nödvändig statlig, regional och kommunal verksamhet uppmanas stänga till den 24 januari. Det gäller bland annat museum, sim- och idrottshallar.

För Västerås stads verksamheter innebär detta att:

• Biblioteken stängs.
• Vallby Friluftsmuseum stängs.
• Anundshög stängs.
• Konstmuseet stängs.
• Idrottshallar stängs. Bara den verksamhet där idrott genomförs som yrkesutövning fortsätter.
• Ridskolor har bara den verksamhet igång som behövs för hästarnas välbefinnande.
• Öppna förskolorna stängs.
• Fritidsgårdarna stängs från måndag och personalen övergår till att arbeta uppsökande. Klubbarna hålls öppna för de barn som inte har föräldrar hemma.
• Mötesplatserna stänger. Detta gäller också Skultuna kommundelsförvaltning.

Här är övriga restriktioner som presenterades av regeringen under fredagen:

• Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, under vissa tider när ”trängsel inte kan undvikas”. Myndigheten kommer att ta fram mer detaljerade råd för arbetspendling.
• Alla arbetsgivare uppmanas se till så att all personal som kan arbetar hemma fram till 24 januari.
• Alkoholservering på restauranger och barer förbjuds från och med klockan 20.00. Tidigare låg den gränsen på klockan 22.00.
• Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
• Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etcetera begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
• För många människor rör sig i butiker, enligt Folkhälsomyndigheten. För att minska smittspridningen uppmanas handeln att ställa in årets mellandagsrea.
• Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Västerås stad meddelar att de noggrant följer virusets utveckling och de hela tiden arbetar för att förhindra och hantera den smittspridning som pågår.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING