Stora Rytterne kyrka är snart 1 000 år gammal. För 80 år sedan restaurerade man den och detta ska nu firas. Foto: Matilda Hildingsson

Rytternes tusenåriga kyrkoruin firar 80 år

Stora Rytterne kyrka är snart 1 000 år gammal. Men som restaurerad ruin firar den 80 år i år. Den 19 augusti blir det jubileumsgudstjänst med biskop Mikael Mogren, landshövding Minoo Akhtarzand och Kolbäcks musikkår.

Publicerad

Det är alltså jämt 80 år sedan invigningen och den första högmässan firades i den nyrenoverade ruinen. Det kommer att firas den 19 augusti kl 13 med gudstjänst och kyrkfika i gröngräset. Till 80-årsjubileet kommer biskop Mikael Mogren och landshövding Minoo Akhtarzand att vara speciella gäster. Till fikat spelar Kolbäcks musikkår.

Biskop Mikael har ett särskilt öga till Rytternebygden:

– Jag gillar att cykla vägen västerut från Västerås till Rytterne kyrka. Rytterne är speciellt. Där finns borgruiner och ekhagar med mistlar i träden precis som i Bourgogne. Den riddarkultur som började i Bourgogne har sin nordgräns just i Rytterne, säger biskopen.

Fakta: Rytterne kyrkoruiner

Rytterne socken har en spännande historia, präglad av adel och slott, och med många fornlämningar. Bland dessa finns två vackra kyrkoruiner. Två kilometer norr om dagens kyrka ligger den ena, byggd i början av 1200-talet. Under början av 1300-talet bröts en del av Rytterne ut som annexsocknen Lilla Rytterne. Tre kilometer nordost om kyrkan ligger ruinen efter denna sockens kyrka, byggd under decennierna runt 1400.Med tiden kom kyrkorna att förfalla och de blev samtidigt allt trängre för den växande befolkningen.

Under 1700- och 1800-talet var det vanligt att mindre socknar gick ihop och byggde nya gemensamma kyrkor, vilket skedde i Rytterne. Och som på många andra platser innebar det tyvärr att de medeltida byggnaderna revs och blev till byggnadsmaterial i den nya.

Ända fram till 1930-talet stod de två gamla kyrkoruinerna och förföll. 1930 tog sig hembygdsföreningen an det enorma projektet att restaurera dem. Med pengar från riksantikvarieämbetet och arbetskraft från värnpliktvägrare började arbetet hösten 1937 och den 21 augusti 1938 firades den första högmässan i Stora Rytterne kyrkoruin. Lilla Rytterne kyrkoruin var färdig i juli 1939.

Powered by Labrador CMS