Royale – mer än bara en nattklubb

Royale Brasserie och discotheque är inte bara en nattklubb. Här finns även en intressant restaurang med kapacitet för fler än 100 matgäster. Martin Löthgren är köksmästare och Västerås Tidning tog ett snack med honom om hans tankar.

  • Publicerad 20:21, 11 okt 2018

Royales kök byter inriktning. Från att mestadels ha serverat franska rätter kommer de nu att servera mellanrätter från hela världen.

– Jag har så många bra anställda, de flesta är från olika delar av världen och jag vill gärna använda den kompetens som finns.

Martin säger att det gäller att vara lyhörd och ta vara på de andras idéer och kreativitet.

– Jag vill inte vara en klassisk köksmästare som står och skriker, utan någon som är med och styr, jag vill att vi ska jobba som ett team.

Tidigare har en av gästernas favoriträtter varit restaurangens bouillabaisse, och den kommer att finnas kvar även i fortsättningen.

– Det är en fiskgryta som tar tre dagar att tillreda från grunden. Vi kommer även att ha kvar hamburgaren och en klassisk oxfilé med bearnaisesås.

Och från grunden vill Martin att allt ska göras.

– Vi gör allt från början, köper in ben och kokar fond, reducerar rödvin. Vi använder inga förtjockningsmedel alls, bara reduktioner.

Idén Martin har med den nya inriktningen är att man ska kunna beställa in runt åtta mellanrätter, till exempel sashimi där man blandar de klassiska japanska smakerna med lite nya idéer. Eller persisk Ghorme Sabzi, som görs på ett annat sätt, till exempel genom att använda brända inlagda lökar, en rätt som han lärt sig av sin svärmor.

– En annan rätt är den filippinska vardagsmaten Adobon som vi gör lite finare och lyxigare. Bara att koka riset tar två och en halv timme.

Något Martin också poängterar är att de inte använder frysta råvaror.

– Därför kan vissa rätter ibland ta slut. Vi köper in färska fina varor och då är det inte så att vi kan gå till frysen och hämta mer. Man ska inte bli förvånad om fiskhandlaren i sina gummistövlar dyker upp under kvällen med färsk fisk.

Martin Löthgren har en lång och intressant resa från att på gymnasiet hoppat av konstskolan i Stockholm där han kom in på ett stipendium, till att gå kocklinjen. Och sen dess, i över 25 år, har han varit yrket troget.

– Jag har matintresset efter mamma och mormor som bägge gjorde väldigt god mat och jag var ofta med och lagade mat tillsammans med dem.

Efter att ha gått ut kockskolan åkte Martin till England där han bland annat jobbade på Oakroom på Méridien Piccadilly och träffade kockar som Marco Pierre White, Robert Reid, Gary Rhodes och Gordon Ramsay. Han fortsatte sen till Paris där han var på restaurangen La cupole.

– Tillbaka i Stockholm jobbade jag en sväng på Operakällaren, sen fortsatte jag till Göteborg där jag utbildade mig på Culinary institute of scandinavia. Där hade jag lärare som bland annat Jan Hedh konditor från Malmö, Ulf Wagner, Mats Nordström och Björn Persson.

Martins karriär är lång och han har förutom att ha jobbat på Fiskekrogen även jobbat på Restaurang Fond tillsammans med Mikael Björklund som var årets kock år 2000, och Anna Lindgren årets kvinnliga Wilhelmina kock år 2000.

– Det var häftigt att jobba med de här stora kockarna, jag fick lära mig väldigt mycket.

Men sen en tid har Martin alltså tagit sina talanger till Royale i Västerås och har förhoppningen att alla ska känna sig hemma hos dem på Royale.

– Det ska finnas något för alla och man ska känna – gud vad gott det här är!

Martin Löthgren, köksmästare på Royale - Brasserie och discotheque vill att alla ska känna sig välkomna hos dem. Foto: Helena Andersson

Fakta: Martin Löthgren

Ålder: 40

Familj: Fru och två barn

Bor: Gryta

Gör: Köksmästare

Intressen: Springa, gymma, är gammal vindsurfare och har tävlat i kampsport

Äter helst: Om jag har jobbat en hel dag så blir det mest fil och flingor

Drömmåltiden: Någon av de trestjärniga restaurangerna. Oaxen i Stockholm eller någon fin i England

Lagar helst: Jag tycker om att laga all mat, men har alltid dragit mig lite åt det franska köket

Bouillabaisse är en av favoriträtterna på Royales meny. Foto: Zeki

Bouillabaisse

En snabb version av originalet, räcker till 4 personer.

Ingredienser:

1 gul lök

3 vitlöksklyftor 

1 fänkål

1 morot

1/4 sellerirot

3 msk tomatpure

500 gr krossade tomater

1 dl kycklingbuljong

1 dl blåmusseljuice

2 dl vitt vin

2 påsar saffran

4 havskräftor

100 räkor

120 gr lax

100 gr vit fisk

1 nät blåmusslor 

Gör så här:

Fräs löken, lägg i de fint rivna rotfrukterna. Fortsätt fräsa och tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs vidare tills det blir en avlagring i botten på kastrullen. Tillsätt vit vin, skalet från en citron, krossade tomater, och kycklingfond. Koka ihop och kör i matberedare eller med stavmixer till den är slät. Tillsätt salt, vitpeppar och sen fisk och skaldjur. Sjud sedan försiktigt tills den är klar, ca 8 minuter.

Toppa gärna med räkor, citron, aioli och krutonger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING