L’Accademia Italiana della Cucinas ordförande Tony Anello och prisade Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Restaurangprofilen ”Salle” hyllades av italienska köksakademien

Han gjorde sin första tomatsås som nioåring. I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås. På tisdagen hyllades restaurangprofilen Salvatore ”Salle” Macri av Accademia Italiana della Cucina för sin livsgärning inom det italienska köket. – Tänk att det skulle ta så många år innan jag fick den här utmärkelsen, säger pristagaren själv skämtsamt.

  • Publicerad 19:30, 6 nov 2018

Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden

Det var finfrämmande i Västerås i dag.

Limone Ristorante Italiano fick besök av representanter från Accademia Italiana della Cucina – den italienska köksakademien – som har till en av sina främsta uppgifter att verka för bevarandet av det italienska kökets äkthet runt om i världen.

De kom till Västerås – platsen där bland annat Sveriges första pizza serverades för 71 år sedan – för att hylla en av stadens främsta italienska restaurangprofiler, Limones kökschef Salvatore ”Salle” Macri, och hans insatser för den italienska gastronomin.

Akademiens president – dott. Petroni i Milano – hade delegerat överlämnandet av en graverad silvertallrik till Stockholmsordföranden Tony Anello.

– Detta är ett erkännande för det jobb Salvatore under i stort sett hela sitt liv gjort för det italienska köket, en livsgärning. Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden, säger Tony Anello till Västerås Tidning.

Han menar att det som främst utmärker Macri är att han använder de rätta italienska råvarorna – och på rätt sätt.

– Många fuskar med det idag tyvärr. Han gör det äkta italienska köket. Så enkelt är det. Han är väl värd det här priset.

Accademia Italiana della Cucina – som är verksam i 53 länder runt om i världen – har funnits sedan 1953.

Samma år föddes Salvatore ”Salle” Macri.

Han var rörd efter att ha tagit emot hedersbetygelsen och att han nu tillhör en exklusiv skara som fått detta erkännande.

– Visst är man stolt. Men tänk att det skulle ta så här många år innan jag skulle få den här utmärkelsen, säger han skämtsamt.

Men blir snabbt mer allvarlig:

– Vi är inte så många i Sverige som fortfarande kämpar för att bevara den italienska äktheten i matlagningen med framförallt bra och äkta råvaror.

Matlagningsintresset tog fart tidigt i ”Salles” liv.

– Jag gjorde min första tomatsås som nioåring åt min pappa och några arbetare och på den vägen har jag fortsatt.

– Nu har jag överfört det till mina barn och nu är det deras tur med barnbarnen. Och att alltid börja med den klassiska pastarätten al Pomodoro!

Han började arbeta inom restaurangvärlden redan 1971, på Pizzeria Vesuvio i Västerås.

Därefter har det blivit flera stopp på vägen, bland annat Piazza Di Spagna och egna Spago.

Sedan några år tillbaka arbetar han som kökschef på Limone.

– Här trivs jag väldigt bra. Utan mina kollegor hade jag aldrig kommit så här långt.

Förutom råvarorna har ”Salle” tre ingredienser som han gärna kryddar sin matlagning med:

– Kärlek, fantasi och respekt!

Trots att han i år uppnått den aktningsvärda pensionsåldern har han inga planer på att lägga ifrån sig köksredskapen.

– Jag var inne på pensionsmyndighetens sida för att registrera mig, men fingret vek sig, haha.

– Jag är inte redo att sluta än – jag vill hålla på med det här flera år till.

”Salute, Salle!”. Det var ett stort gäng italienska profiler från Västerås som tillsammans med delegater från den italienska köksakademien hade samlats på Limone på tisdagen för att stämma in i hyllningskören när Salvatore Macri fick sin utmärkelse. Foto: Jonas Bergkvist

Stolt pristagare. ”Kärlek, fantasi och respekt”. Det är tre viktiga ingredienser för lyckad matlagning, menar Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING