L’Accademia Italiana della Cucinas ordförande Tony Anello och prisade Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Restaurangprofilen ”Salle” hyllades av italienska köksakademien

Han gjorde sin första tomatsås som nioåring. I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås. På tisdagen hyllades restaurangprofilen Salvatore ”Salle” Macri av Accademia Italiana della Cucina för sin livsgärning inom det italienska köket. – Tänk att det skulle ta så många år innan jag fick den här utmärkelsen, säger pristagaren själv skämtsamt.

  • Publicerad 19:30, 6 nov 2018

Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden

Det var finfrämmande i Västerås i dag.

Limone Ristorante Italiano fick besök av representanter från Accademia Italiana della Cucina – den italienska köksakademien – som har till en av sina främsta uppgifter att verka för bevarandet av det italienska kökets äkthet runt om i världen.

De kom till Västerås – platsen där bland annat Sveriges första pizza serverades för 71 år sedan – för att hylla en av stadens främsta italienska restaurangprofiler, Limones kökschef Salvatore ”Salle” Macri, och hans insatser för den italienska gastronomin.

Akademiens president – dott. Petroni i Milano – hade delegerat överlämnandet av en graverad silvertallrik till Stockholmsordföranden Tony Anello.

– Detta är ett erkännande för det jobb Salvatore under i stort sett hela sitt liv gjort för det italienska köket, en livsgärning. Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden, säger Tony Anello till Västerås Tidning.

Han menar att det som främst utmärker Macri är att han använder de rätta italienska råvarorna – och på rätt sätt.

– Många fuskar med det idag tyvärr. Han gör det äkta italienska köket. Så enkelt är det. Han är väl värd det här priset.

Accademia Italiana della Cucina – som är verksam i 53 länder runt om i världen – har funnits sedan 1953.

Samma år föddes Salvatore ”Salle” Macri.

Han var rörd efter att ha tagit emot hedersbetygelsen och att han nu tillhör en exklusiv skara som fått detta erkännande.

– Visst är man stolt. Men tänk att det skulle ta så här många år innan jag skulle få den här utmärkelsen, säger han skämtsamt.

Men blir snabbt mer allvarlig:

– Vi är inte så många i Sverige som fortfarande kämpar för att bevara den italienska äktheten i matlagningen med framförallt bra och äkta råvaror.

Matlagningsintresset tog fart tidigt i ”Salles” liv.

– Jag gjorde min första tomatsås som nioåring åt min pappa och några arbetare och på den vägen har jag fortsatt.

– Nu har jag överfört det till mina barn och nu är det deras tur med barnbarnen. Och att alltid börja med den klassiska pastarätten al Pomodoro!

Han började arbeta inom restaurangvärlden redan 1971, på Pizzeria Vesuvio i Västerås.

Därefter har det blivit flera stopp på vägen, bland annat Piazza Di Spagna och egna Spago.

Sedan några år tillbaka arbetar han som kökschef på Limone.

– Här trivs jag väldigt bra. Utan mina kollegor hade jag aldrig kommit så här långt.

Förutom råvarorna har ”Salle” tre ingredienser som han gärna kryddar sin matlagning med:

– Kärlek, fantasi och respekt!

Trots att han i år uppnått den aktningsvärda pensionsåldern har han inga planer på att lägga ifrån sig köksredskapen.

– Jag var inne på pensionsmyndighetens sida för att registrera mig, men fingret vek sig, haha.

– Jag är inte redo att sluta än – jag vill hålla på med det här flera år till.

”Salute, Salle!”. Det var ett stort gäng italienska profiler från Västerås som tillsammans med delegater från den italienska köksakademien hade samlats på Limone på tisdagen för att stämma in i hyllningskören när Salvatore Macri fick sin utmärkelse. Foto: Jonas Bergkvist

Stolt pristagare. ”Kärlek, fantasi och respekt”. Det är tre viktiga ingredienser för lyckad matlagning, menar Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING