L’Accademia Italiana della Cucinas ordförande Tony Anello och prisade Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Restaurangprofilen ”Salle” hyllades av italienska köksakademien

Han gjorde sin första tomatsås som nioåring. I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås. På tisdagen hyllades restaurangprofilen Salvatore ”Salle” Macri av Accademia Italiana della Cucina för sin livsgärning inom det italienska köket. – Tänk att det skulle ta så många år innan jag fick den här utmärkelsen, säger pristagaren själv skämtsamt.

  • Publicerad 19:30, 6 nov 2018

Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden

Det var finfrämmande i Västerås i dag.

Limone Ristorante Italiano fick besök av representanter från Accademia Italiana della Cucina – den italienska köksakademien – som har till en av sina främsta uppgifter att verka för bevarandet av det italienska kökets äkthet runt om i världen.

De kom till Västerås – platsen där bland annat Sveriges första pizza serverades för 71 år sedan – för att hylla en av stadens främsta italienska restaurangprofiler, Limones kökschef Salvatore ”Salle” Macri, och hans insatser för den italienska gastronomin.

Akademiens president – dott. Petroni i Milano – hade delegerat överlämnandet av en graverad silvertallrik till Stockholmsordföranden Tony Anello.

– Detta är ett erkännande för det jobb Salvatore under i stort sett hela sitt liv gjort för det italienska köket, en livsgärning. Han borde haft det här priset för länge sedan, han är en av pelarna inom den svensk-italienska restaurangvärlden, säger Tony Anello till Västerås Tidning.

Han menar att det som främst utmärker Macri är att han använder de rätta italienska råvarorna – och på rätt sätt.

– Många fuskar med det idag tyvärr. Han gör det äkta italienska köket. Så enkelt är det. Han är väl värd det här priset.

Accademia Italiana della Cucina – som är verksam i 53 länder runt om i världen – har funnits sedan 1953.

Samma år föddes Salvatore ”Salle” Macri.

Han var rörd efter att ha tagit emot hedersbetygelsen och att han nu tillhör en exklusiv skara som fått detta erkännande.

– Visst är man stolt. Men tänk att det skulle ta så här många år innan jag skulle få den här utmärkelsen, säger han skämtsamt.

Men blir snabbt mer allvarlig:

– Vi är inte så många i Sverige som fortfarande kämpar för att bevara den italienska äktheten i matlagningen med framförallt bra och äkta råvaror.

Matlagningsintresset tog fart tidigt i ”Salles” liv.

– Jag gjorde min första tomatsås som nioåring åt min pappa och några arbetare och på den vägen har jag fortsatt.

– Nu har jag överfört det till mina barn och nu är det deras tur med barnbarnen. Och att alltid börja med den klassiska pastarätten al Pomodoro!

Han började arbeta inom restaurangvärlden redan 1971, på Pizzeria Vesuvio i Västerås.

Därefter har det blivit flera stopp på vägen, bland annat Piazza Di Spagna och egna Spago.

Sedan några år tillbaka arbetar han som kökschef på Limone.

– Här trivs jag väldigt bra. Utan mina kollegor hade jag aldrig kommit så här långt.

Förutom råvarorna har ”Salle” tre ingredienser som han gärna kryddar sin matlagning med:

– Kärlek, fantasi och respekt!

Trots att han i år uppnått den aktningsvärda pensionsåldern har han inga planer på att lägga ifrån sig köksredskapen.

– Jag var inne på pensionsmyndighetens sida för att registrera mig, men fingret vek sig, haha.

– Jag är inte redo att sluta än – jag vill hålla på med det här flera år till.

”Salute, Salle!”. Det var ett stort gäng italienska profiler från Västerås som tillsammans med delegater från den italienska köksakademien hade samlats på Limone på tisdagen för att stämma in i hyllningskören när Salvatore Macri fick sin utmärkelse. Foto: Jonas Bergkvist

Stolt pristagare. ”Kärlek, fantasi och respekt”. Det är tre viktiga ingredienser för lyckad matlagning, menar Salvatore ”Salle” Macri. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Besvärlig druva som kan skapa magiska smaker

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Nyligen gick jag en Masterclass på Vinkällan där Barolo och Barbaresco var temat. Väldigt bra och mycket som var nytt, då denna typ av vin inte riktigt faller mig i smaken.fredag 9/11 13:44

Färna Herrgård kan bli årets Viltmatsrestaurang

Färna Herrgård och Spa är en av tre nominerade restauranger till årets Viltmatrestaurang 2018.lördag 27/10 16:24

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.fredag 26/10 16:17

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING