Spännande uppvisning. Under medeltidsdagarna kommer det att hållas tornerspel i klassisk medeltida anda. Foto: Fredric Sommer

Premiär: Nu får Ängsö sina egna medeltidsdagar

Nu är det dags för Västerås att få sina alldeles egna medeltidsdagar. Ängsö är platsen där riddare, gycklare och vikingar kommer att husera. Det kommer även att göras ett världsrekordsförsök i medeltida långdans.

  • Publicerad 10:09, 5 jun 2019

Efter att ha arrangerat medeltidsdagar på flera andra platser har nu Margaretha Lodestad slagit bo i Västerås, och nu är det dags för Ängsö att få sina egna medeltidsdag i början av juni.

– Vi håller på med förberedelserna för fullt, vi har bland annat ordnat med bussar som går från och till Västerås centralstation, men de biljetterna måste förköpas, berättar Margaretha Lodestad och fortsätter:

– Vi har själva hållit på med det här i väldigt många år, och åkt omkring som utställare, så vi har ett stort kontaktnät inom den här världen.

Likt klassiska medeltidsdagar kommer det att bjudas på tornerspel, och i Ängsös fall under ledning av Joakim Nätterqvist, som för den stora publiken är känd som tempelriddaren Arn.

Under torsdagsförmiddagen kommer även ett världsrekordsförsök i medeltida långdans att göras.

– Då blir det medeltida musik med Göta rikes hird, och vikingarna kommer dra igång en långdans som förhoppningsvis kommer att bli Sveriges längsta viking- och medeltida långdans runt slottet, säger Margaretha Lodestad.

Förhoppningen är också att få arrangera ett medeltida bröllop under någon av dagarna, men än så länge har man inte fått tag på något bröllopspar.

– Så det efterlyser vi fortfarande.

Förutom alla evenemang så kommer 43 olika utställare finnas på plats. Bland annat med olika hantverk och tält där man kan lära sig att laga tidsenlig mat.

Eventuellt trafikkaos som skulle kunna uppstå vid bron över till Ängsö slott kommer att lösas med hjälp av rödljus.

Hur ser du på framtiden för det här, blir det en uppföljning om allt går bra?

– Det hoppas jag verkligen. Målet är att det ska bli fler utställare som kommer till Ängsö och att det kan bli som ett centrum för kulturhistoria. Det är en fantastiskt plats att vara på.

Mer information om dagarna finns på engsomedeltidsdagar.se.

Engsö Medeltidsdagar

När: 6 till 8 juni, Klockan 10.00 till 17.00

Vad: Musik, mat, marknad, tornerspel

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING