”TILLFÄLLIG LÖSNING”. Anna Lundberg, ordförande i grundskolenämnden, säger att det blir en tillfällig lösning på bland annat Fridnässkolan (på bilden här), Rösegårdsskolan och Håkantorpsskolan. Foto: Per Groth/Västerås stad

Paviljonger ska säkra skolplatser inför hösten

Det är trångt på många Västeråsskolor – och därför kommer flera grundskolor få paviljonger, tillfälliga lokaler, inför höstens skolstart. – Det är klart att paviljonger är en tillfällig lösning, men som det ser ut inför hösten så har vi inget val, säger Anna Lundberg (L), ordförande i grundskolenämnden.

  • Publicerad 19:25, 11 apr 2019

Anna Lundberg, ordförande i grundskolenämnden. Foto: Per Groth/Västerås stad

I takt med Västerås befolkningssökning och det ökade bostadsbyggandet har det blivit allt trängre i skolorna i Västerås. Nya skolor ska byggas: bland annat Mälarparksskolan på Öster Mälarstrand, där första spadtag tas senare i vår.

Men det kommer inte lösa det akuta behov av platser som finns. Därför har nu grundskolenämnden på sitt senaste sammanträde fattat beslut om att sätta ut paviljonger på sex av Västerås grundskolor. Paviljongerna är tänkt att vara på plats till hösten.

– Det handlar om att vi måste ha platser att erbjuda de elever som ska ha platser. Vi har fortfarande inga nya skolor på plats inför kommande läsår, och då måste vi placera ut paviljonger för att vi ska kunna erbjuda plats. Vi tyckte redan förra hösten att vi hade för få platser, och nu är det här den möjlighet vi har att utöka antalet platser med kort varsel, säger Anna Lundberg (L), ordförande i grundskolenämnden.

Idag är det två grundskolor i Västerås som har tomma platser, och det är Pettersbergsskolan och Storängsskolan.

– Annars är det fullt överallt. Och jag tycker inte det är rimligt att till exempel bo på Hamre och gå till Pettersberg och gå i skolan, säger Anna Lundberg.

Beslut om att sätta ut tillfälliga paviljonger har fattats i grundskolenämnden, och nu ligger ärendena hos byggnadsnämnden för bygglov.

Hur önskvärt är det att sätta ut paviljonger för att lösa platsbristen?

– Det är klart att paviljonger är en tillfällig lösning, så är det. Men som det ser ut inför hösten så har vi inget val. Det vi gör nu är att köpa oss tid innan vi får fram nya skolor. Mälarparksskolan är den första, men sen har vi i vårt politiska program sagt att vi vill bygga ut Fridnässkolan, och bygga en ny skola på Hammarby. Sen finns planer på en rad andra ny- och ombyggnader, så vi har jättemycket på gång. Men inget är färdigt till hösten.

Men varför väljer man inte att bygga ut de skolor som finns permanent?

– Vi hinner inte få en permanent utbyggnad klar, helt enkelt. Därför blir det paviljonger i det här första läget. Jag är den första att vara kritiskt att man inte haft planer tidigare, och det var vi även i valrörelsen, säger Anna Lundberg.

I augusti är det tänkt att utbyggnaden av Rönnbyskolan ska starta, och det finns även planer på att bygga ut Hamreskolan och göra om förskolelokalerna vid Blåsboskolan till grundskolelokaler istället. Det finns även planer på andra skolor som ska byggas om eller byggas ut.

– Vi har många planer på permanenta utbyggnader framåt och det kommer väldigt mycket om det i investeringsbudgeten som presenteras i juni. Då blir det mer konkret, säger Anna Lundberg.

Dessa skolor får paviljonger*

► Norra Vallbyskolan

► Håkantorpskolan

► Rösegårdskolan

► Malmabergsskolan

► Vetterstorpskolan

► Fridnässkolan

*Ärendena ligger nu hos byggnadsnämnden för bygglov.

Rösegårdsskolan. Foto: Jonas Edberg

Håkantorpsskolan. Foto: Jonas Edberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING