Pauline Salzer. Foto: Sofie Tejre

Pauline Salzer: ”Jag brinner för skrattet – och för att vi ska våga prata om det mörka i livet”

För tre år sedan drog Tillsammansprojektet igång – ett projekt för att lyfta psykisk ohälsa i Västmanland. Du kanske känner till Tillsammansveckan som drar igång i dagarna. Pauline Salzer har jobbat med projektet från start – och hon har under många år brunnit för att få människor att prata om psykisk ohälsa.

  • Publicerad 08:16, 9 mar 2019

Pauline Salzer

Ålder: 68

Bor: På Ängsö

Familj: En son

Favoritplats i Västerås: Vid Mälaren, gärna att sitta på en klippa och se ut över vattnet och himlen.

Pauline Salzer är en person som har nära till skratt. Vi ska återkomma till det här med skrattet vid flera tillfällen under intervjun, men vi ska börja någon annanstans: i det ibland laddade begreppet psykiskt ohälsa. Ett begrepp, och ett tillstånd, som Pauline Salzer vill att vi ska se på som en naturlig del av livet.

– Jag brukar tänka så här: att leva innebär både att ha en fysisk och en psykisk hälsa. Man känner av sin kropp fysiskt när man blir sjuk till exempel. Och man känner av sin psykiska hälsa när man är i obalans. Men båda det fysiska och psykiska är också ett tecken på att man lever. Och alla går igenom utmaningar på olika sätt i livet. Men det som är svårt med den psykiska hälsan är att det fortfarande kan vara svårt att prata om den och att det sedan förr lever kvar en skam runt psykisk ohälsa. 

Hon har egna erfarenheter av att drabbas av psykisk ohälsa, och vad som händer efteråt.

– När jag var 23- 24 år var jag i obalans i livet och jag var deprimerad. Jag fick stöd och blev inlagd på klinik. Men efteråt var det ingen som frågade mig vad som hade hänt, eller var jag hade varit. Det här var 40 år sedan, på den tiden fanns inget språk för dessa situationer. Jag gömde undan den erfarenheten, en erfarenhet som ändå hade gett mig en ny balans i livet och gjort att jag fått livslusten tillbaka.

Till för några år sedan hade hon svårt att berätta om händelsen, men insåg när hon faktiskt gjorde det att hon fick väldigt mycket tillbaka, och kände också att hon blev mer trovärdig i sitt arbete. 

– Jag fick för några år sedan frågan om varför jag brinner så för de här frågorna som rör psykisk ohälsa: och det är ju för att jag har en egen erfarenhet. Jag brinner för att skapa ett samhälle där det här inte behöver gömmas undan längre. 

Projektet som hon har varit med och drivit under de senaste åren heter Tillsammans för psykisk hälsa. På något vis summerar det innebörden: att de arbetat tillsammansför en psykisk hälsa i Västmanlands län.

– Allt blir så mycket mer levande och mer berikande om vi gör saker tillsammans, och det skapar kraft och styrka. Alla kan ge på sitt sätt och man kan se saker från olika håll.

Tillsammans för psykisk hälsa är projekt som ägs av Studieförbundet vuxenskolan Västmanland och drivs med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden.

Projektet har som syfte att öka samhällets kunskap om och acceptans av psykisk ohälsa, och att skapa en större beredskap för att hantera och förebygga psykisk ohälsa. Projektet har bland annat ordnat föreläsningar, samtalsgrupper och kulturarrangemang för att lyfta och förbättra förutsättningarna för att folk ska våga prata om psykisk ohälsa. Mest känner man kanske igen dem för att de ordnar Tillsammansveckan. Historien bakom den startade 2013:

– Vi samlades, olika föreningar, som alla brann för de här frågorna och ville jobba för att lyfta dem. Vi inspirerades av en psykiatridag i Köping som arrangerades av ett gäng som kallas "Team Tillsammans". Du hör, tillsammans återkommer hela tiden! Och då fick jag önskemål om att vi skulle arrangera nåt liknande i Västerås. 

På den vägen är det. Konceptet från Köping omarbetades för att passa Västerås. Här ordnades det en första Tillsammansvecka 2014. Sedan utökades veckan till att ha arrangemang i flera städer i Västmanland. Tillsammansveckan har under de senaste tre åren arrangemang i alla länets kommuner.

Känner du att ni lyckats med det ni ville göra från början i projektet?

– Vi är en pusselbit i det stora hela, skulle jag säga. Tillsammansveckan är ett exempel på en fantastisk plattform för att uppmärksamma den psykiska hälsan och en möjlighet att nå ut till många människor. Men sen har det också de senaste fem åren hänt otroligt mycket inom de här frågorna. Idag har vi poddar, facebooksidor och det skrivs i tidningarna om personer som har erfarenheter av psykisk ohälsa. Det pratas om det på ett annat sätt, och vi har varit en pusselbit i det eftersom vi jobbat sturkturerat tillsammans. Samtidigt ser vi också att den psykiska ohälsan ökar, framför allt bland unga.

Enligt Försäkringskassan är depression, stress och utmattning – alltså olika former psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag.

– Vi lever i ett tufft samhälle idag och det är många som behöver stöd och hjälp. Men det är fortfarande svårt att prata om de här sakerna. 

Varför är det fortfarande svårt, trots att det är så vanligt?

– Vi kan se på det historisk: på medeltiden var de så rädda för det de inte förstod, så man försköt människor som mådde psykiskt dåligt. Sedan kom ett annat historiskt skede då man lät alla som led av psykisk ohälsa vara på institution, och leva hela sina liv där. Idag har vi såklart helt andra förutsättningar, vi vet att det finns stöd i form av samtal, mediciner, läkarhjälp, psykoterapeuter och så vidare. Men vi har kvar samma rädslor: ”hjälp, om jag berättar om det här kanske jag blir utesluten”. 

Pauline Salzer tror att en nyckel för att lösa upp knuten kring att prata om problemet är att just se det som en del av livet. Och att skola och arbetsliv också gör det.

– Vi behöver lösa upp det här stigmat, vilket vi gör mer och mer. Och att vi ser att det här är inte är något som bara drabbar några utan det är en del av livet. När vi gör det kan vi släppa skammen – och då kanske vi snabbare kan be om hjälp om vi drabbats och det behöver inte gå så långt. 
– Vi gör oss så ensamma när vi inte berättar. Men när vi berättar blir vi en del av alla.

Pauline Salzer har en bakgrund som hantverkspedagog, dramapedagog och socionom.Under en period jobbade hon som lärare för nyanlända elever. Det pedagogiska, att lära ut och möta människor, har varit centralt genom hela hennes liv.

– Jag trodde en period I livet att jag var misslyckad i arbetslivet eftersom jag inte hållit mig till ett och samma yrkesområde. Men nu har jag insett att jag har lärt mig massor på vägen, säger hon och fortsätter: 

– Alla mina erfarenheter från tidigare har på något vis lett fram till det jag gör idag. Eftersom jag jobbat med så olika saker har jag lärt mig att både förstå andra och mig själv bättre. 

Under en tid var Pauline Salzer arbetslös, och då fick hon via sitt fackförbund möjlighet att gå på olika föreläsningar: bland annat en som handlade om skratt. 

– Jag drogs till det, för jag längtade efter att skratta mitt i allt som hände i livet. Jag gick på föreläsningen och blev så fascinerad.

Det var första steget på vägen som skulle landa i att hon utbildade sig till skrattcoach. 

– Sedan jag utbildade mig tillåter jag mig att skratta mer, även när jag är själv, och ofta kommer det när jag kommit på någonting; sett min sanning i ögonen.

Vad gör en skrattcoach?

– Jag jobbar mycket med lekfullhet. Ofta har de som kommer till mig något de vill ta sig igenom, och då stödjer jag en lekfullhet kring det. Målet är att ta sig igenom det problemet som man har, med hjälp av att leka och att skratta. Då får man lite distans, och ser hur man kan ta sig an det. 

Skrattande kommer hon nu ta sig an ett nytt kapitel i livet, i och med att projektet Tillsammans för psykisk hälsa, avslutas.

– Jag ska gå i pension, jag blir 69 år i sommar. För ett par år sedan tänkte jag att jag bara ville fortsätta och inte sluta jobba. Men det har mognat fram i mig mer och mer. 

Nu väntar istället tid för målning, odling, skrivande, yoga och musik.  

– Det är som att det öppnar up en ny dimension av livet för mig och det känns gott. Sen känns det så otroligt bra att jag haft det här möjligheten de senaste åren och fått göra det som jag har gjort. 

Tillsammansveckan kommer att komma tillbaka, och istället drivas av Hjärnkoll Västmanland, som varit en samverksanspartner till Tillsammans för psykisk hälsa.

Pauline Salzer återkommer till hur mycket glädje hon har haft av projektet de senaste åren, och hur allt i livet på något vis har lett fram till där hon är idag.

– Hade jag inte blivit arbetslös hade jag inte mött skrattet. Hade jag inte varit i oblans när jag var ung hade jag inte varit med om hela den här resan. Allt leder på något vis till något annat. Jag har märkt det genom livet: att när jag vågat öppna upp och ta fram sanningen i ljuset – då omvandlas det till något annat, någonting gott och fruktbart. Det är en enormt styrka att tillsammans hjälpas åt. 

– Det är en ständig utmaning man måste ta sig an: när något inte känns bra, känns fel, hur kan vi hitta vägar för att få det till något konstruktivt. Det är nog min livsväg.

Sköljer näsan varje morgon

Viken vardagssyssla brukar du fuska med?

– Jag dammsuger inte så jätteofta… men jag älskar när jag har gjort det! Då är jag lycklig!

Vad är det första du gör när du vaknar?

– Du menar när jag går upp ur sängen? Nej, men jag sköljer näsan (stort skratt).

Vilken var den första skiva du ägde?

Jag tror det var Elvis. Det kan ha varit någon annan också, men det är det första som kommer upp. 

Vem är du i The Beatles?

– John Lennon. Jag tycker han står för det kreativa, och att se på saker i den stora helheten. Vågar vara annorlunda, vågar vara sig själv. 

Vem är den senaste du ringt?

– Det är nog en vän till mig. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING