Full fart på Bageri April. Foto: Sofie Tejre

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under coronapandemins inledande skede – trots det har det blivit en stor succé.

  • Publicerad 07:51, 3 okt 2020

Den 23 april slog Bageri April upp portarna på Vasagatan i Västerås. Coronapandemin hade härjat i Sverige i drygt en månad, restaurangbranschen gick på knäna.

– Jag hade lite koll på corona innan det började pratas om det i Sverige, för vi skulle tävla i Taiwan i mars och vi hade därför koll på deras media långt innan. Så vi började göra en krisplan redan i början av 2020 där vi ströp alla onödiga kostnader och hade en krisbudget, berättar Kim Lund som driver Bageri April tillsammans med sin sambo Pär Martinsson.

”Otrolig stress”

Svårigheterna blev stora när gränserna stängdes, eftersom bageriet hade köpt bakmaskiner och kylar från olika delar av världen. Tankarna gick om de skulle öppna överhuvudtaget eller istället skjuta öppningen på framtiden.

– Men det kunde vi inte heller, för vi hade inget kapital att ta av. Vi hade investerat allt i maskiner. Sen kunde vi inte få jobb någon annanstans heller för restaurangbranschen var svajigare än någon annan bransch. Så det var en otrolig stress innan öppningen.

Maskiner, kylar och annat som behövdes hann dock in över gränsen, och öppningen kunde ske. Coronapandemin har inte bara fört dåliga saker med sig, utan även satt fingret på hur man kommer att behöva jobba i framtiden.

– Vi jobbar mycket så som man bör göra framåt: vi jobbar närproducerat, köper ekologiskt och minskar svinnet. Dessutom hade vi valt en öppen lokal för att kunna jobba rent och snyggt, och det har visat sig vara extra viktigt nu i och med att kunderna ser hur vi jobbar.

Gått dubbelt så bra

Visst fanns även en stor nervositet över att folk inte skulle våga sig till det nya bageriet, men det har de gjort.

– Vi har haft ungefär dubbla mängden besökare mot vad vi trodde. Vi fick anställa direkt. Nu är vi två bagare, kassapersonal och jag och Pär som jobbar här, och vi kommer förmodligen anställa fler till våren. Vi trodde att vi skulle klara oss på mig och Pär, säger hon och skrattar.

Vissa dagar kan man se kön ringla sig lång utanför bageriet på Vasagatan. Det har dels att göra med att man begränsat antalet personer som står i kö inomhus, men också för att man fyller en lucka i Västerås, tror Kim Lund.

– Första månaden kom det in folk varje dag och tackade för att vi äntligen hade öppnat, för vi behövdes. Det var också därför vi öppnade, för att det inte fanns något sånt här i Västerås. Vi försöker baka så att det ska smaka som det gjorde när man var liten, och jag tror att många får den känslan.

Foto: Sofie Tejre

Gör din egen Petit choux Crunch – här är receptet

Degen, det hehöver du:
• 35g smör
• 45g farinsocker
• 45g vetemjöl
Gör så här:
1. Knåda ihop för hand. Den ska precis gå ihop.
2. Kavla ut så tunt som det går mellan bakplåtspapper
3. Frys.
4. Stansa ut och lägg på petit choux-smeten

Petit choux, du hehöver:
• 125g smör
• 125g mjölk
• 125g vatten
• 4g salt
• 6g socker
• 140g vetemjöl
• 300g ägg

Gör så här:
1. Koka upp allt utom mjölet och äggen.
2. Ta av från plattan och rör ner mjölet i ovanstående.
3. Rosta i ca 2 min (använd slickepott).
4. Häll över i en annan bunke.
5. Rör ner äggen i ovanstående pö om pö (använd slickepott).
6. Spritsa med tyll på silikonmatta.
7. Baka i 150 grader ca 30min

Hjortronkompott, du behöver:
• 200g hjortron
• 70g socker
Gör så här:
1. Koka upp till 102°c under omrörning.
2. Låt svalna

Vaniljgrädde, du hehöver:
• 250g mjölk
• 63g socker
• 20g majsstärkelse
• 63g äggula
• 25g smör
• ½ vaniljstång

Gör så här:
1. Koka upp, låt kallna.
3. Ta av 1/3 av vaniljkrämen som ska spritsas i botten av petit chouxen. Resterande vaniljkräm vänds upp med 250g vispad grädde.

Kim Lund. Foto: Sofie Tejre

Kim Lund driver Bageri April tillsammans med Pär Martinsson, Foto: Sofie Tejre

Bröd i alla dess former på Bageri April. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING