Skolproblem. Ett nytt centralt system för skolplacering skapar problem inför skolstarten. – Det har varit lite barnsjukdomar, säger grundskolenämndens ordförande Vicki Skure-Eriksson (C). Foto: MOSTPHOTOS

Nytt system ställer till det för elever inför skolstarten

I november förra året infördes ett nytt – centralt – system för skolplacering inom Västerås stad. Men först nu, lagom till skolstarten, prövas det ordentligt. – De allra flesta som har önskat en skola har fått den, men sen är det vissa som inte fått det och vissa som fått beskedet väldigt sent. Vi är också i ett läge där det är fullt på många skolor, säger grundskolenämndens ordförande Vicki Skure-Eriksson (C).

Publicerad

I november förra året infördes ett nytt – centralt – system för skolplacering inom Västerås stad. Men först nu, lagom till skolstarten, prövas det ordentligt.– De allra flesta som har önskat en skola har fått den, men sen är det vissa som inte fått det och vissa som fått beskedet väldigt sent. Vi är också i ett läge där det är fullt på många skolor, säger grundskolenämndens ordförande Vicki Skure-Eriksson (C).

Vi kommer göra en extern granskning av det här för att säkra upp att det inte återupprepas

Vicki Skure-Eriksson (C). Foto: Centerpartiet Västerås

De nya riktlinjerna för skolplacering i grundskolan beslutande nämnden om i november förra året. Bakgrunden till beslutet var flera domar mot ett flertal kommuner i Sverige där man inte använde en korrekt metod för placering av barn i grundskolan.

Det sättet som vi, och i stort sett alla andra kommuner, nu använder oss av är så kallad relativ närhet. Om det är fler elever om söker till en skola än vad det finns plats för, då är det den elev som relativt sätt har närmare till nästa skola får då får gå på nästa skola, säger Vicki Skure-Eriksson och fortsätter:

Förut var det möjligt att bestämma att till exempel de barn som bor i Skultuna hör till Persboskolan, fast de egentligen kanske hade närmare till Rönnbyskolan. Och sedan när föräldrar överklagade beslut om placering på Persboskolan så fick de rätt. Utifrån gällande lagstiftning är det relativ närhet som gäller och kommunala skolor får inte ha syskonförtur, vilket inte gäller för fristående skolor. Det kastade om vårt sätt att planera och vi måste säkerställa att vi har en rättssäker process.

Eftersom det nya systemet innebär en hel del merarbete för de enskilda skolorna har man också att man infört en centraliserad skolplacering, alltså att all placering och omplacering av barn inom de kommunala skolorna går via kommunen. Tidigare gick man själv till rektorn på respektive skola för att söka plats, till exempel om man var nyinflyttad eller ville byta kommunal skola.

– Vi kan inte lägga det på respektive rektor att räkna ut relativ närhet. Så för att få det mer rättssäkert så har det blivit en central process av det hela.

Det nya systemet har prövats skarpt nu inför skolstarten, och det har funnits problem. Vissa familjer som sent fått veta var barnet eller barnen ska gå, och vissa barn har kanske inte alls hamnat på den skola man önskat och därför velat ha en omplacering.

– Det har varit lite barnsjukdomar inom det här. Det datasystem som man hade hoppats kunna handla upp har man inte kunnat handla upp för att användas i tid redan i år, vilket gjort att det varit mycket handpåläggning. De allra flesta som har önskat en skola har fått den, men sen är det vissa som inte fått det och vissa som fått beskedet väldigt sent, säger Vicki Skure-Eriksson.

Satt in alla resurser

Det har även varit en stor inflyttning av familjer med barn till Västerås under sommarmånaderna vilket har inneburit ett ökat tryck på skolplaceringsenheten. Sedan vecka 27 har 90 nya barn i skolåldern ansökt om plats till grundskolan i Västerås. Därför har man sista veckan innan skolstart satt in alla resurser som går för att alla ska veta var de ska på måndag.

Om du får vara självkritisk: hade ni kunnat börja den här processen tidigare, för att undvika problemen som uppstått?

– Det här förändringsarbetet kom till utifrån en dom vi fick emot oss. Det här är också något som slagit igenom i alla kommuner, framför allt i kommuner med stor befolkningsökning. Det jag kan vara självkritiskt till är att vi skulle behöva mer träffsäkra befolkningsprognoser utifrån varje område, för där har vi inte nått ända fram. Men jag vill också säga det att det här beslutet togs i full enighet i nämnden, och förvaltningen har jobbat på allt de har förmått

– Men vi har upptäkt saker längs vägen som gjort att det dragit ut på tiden. Vi kommer göra en extern granskning av det här för att säkra upp att det inte återupprepas, säger Vicki Skure-Eriksson.

Powered by Labrador CMS