Bistro Brukets kock Christoffer Andersson Bossen, Skultuna Messingsbruks platschef Anders Johansson och restaurangchef Sofia Waldmann i de nya, betydligt rymligare lokalerna. Foto: Helena Andersson

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen Anders Johansson.

  • Publicerad 20:16, 14 jan 2022

Skultuna Fabriksbutiker och Messingsbruk är sedan många år ett populärt utflyktsmål för såväl västeråsare som besökare från resten av landet.

Numera ska även nyöppnade Bistro Bruket locka vid ett besök.

Västerås Tidning fick en träff med Skultuna Messingsbruks platschef Anders Johansson, restaurangchef Sofia Waldmann, och bistrons kock Christoffer Andersson Bossen i de rymliga och sobert inredda lokalerna för att höra om nysatsningen.

Nya Bistro Bruket är betydligt rymligare än sin föregångare Å-Cafét. Foto: Helena Andersson

Foto: Helena Andersson

Och så har vi varit måna om att få till en känsla som överensstämmer med vårt varumärke – att det ska vara genuint, med kvalitet och även ombonat,

Tidigare fanns det populära Å-cafét i lokalerna, men besökare fick då och då vänta eller vända i dörren på grund av platsbrist och då togs beslutet att utvidga lokalerna och även att börja att servera varm mat.

Nu är lokalerna dubbelt så stora.

– Vi har haft platsbrist i många, många år. Det har varit trångt och kunderna har inte fått plats, speciellt under lördagar och storhelger. Så vi har funderat på att bygga ut länge, säger Anders Johansson.

För att få tillgång till en större yta har man bland annat använt sig av ett tidigare lager, några kontor och butiksyta, man har även höjt upp taket till sin fulla höjd.

– Många undrade om det inte skulle vara lättare att flytta på kaféet, men att det skulle bli kvar var det bästa alternativet. Det är det här man vill åt, lokalerna med utsikt och servering vid ån. Det är det här som besökarna ska få njuta av, säger han.

Designmässigt har utformandet av lokalerna varit ett samarbete med arkitekterna Archus i Västerås.

– Vi har varit väldigt inblandade. Jag och Christoffer har till exempel varit mycket involverade i det funktionella, säger Sofia Waldmann.

– Och så har vi varit måna om att få till en känsla som överensstämmer med vårt varumärke – att det ska vara genuint, med kvalitet och även ombonat, inflikar Anders Johansson.
 

Jodå, den klassiska och populära räkmackan finns kvar på menyn. Foto: Ellenor Eriksson

Menyn har också utvidgats och består nu inte bara av fika och lättare rätter utan även flera kompletta varmrätter.

– Vi ville ligga kvar i smaker som vi tror att folk som kommer hit ska uppskatta, traditionellt men lite mer modernt och lekfullt, säger kocken Christoffer Andersson Bossen.

– Det är ett jättebra komplement till det övriga utbudet med en fast meny med fem varmrätter och vi kommer även att servera en prisvärd lunch på vardagarna.
Sofia Waldmann berättar att en annan nyhet är att det mesta av bakverken är bakade på plats.

– I vårt fikasortiment har vi gått över till att ha mycket som är hemlagat och har en tjej som bakar här hos oss, det har vi inte haft förut.

En sak är sig dock lik:

– Vi har valt att ha kvar vår räkmacka, den vågar vi inte ta bort eftersom det är många som kommer hit som vill äta just den, säger trion med ett skratt.

Givetvis finns det mässingsinslag på nya restaurangen. Foto: Helena Andersson

Anders Johansson, Sofia Waldmann och Christoffer Andersson Bossen. Foto: Helena Andersson

Rikligt utbud av bakverk, smörgåsar och även varma rätter hos Bistro Bruket. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: AI tar över marknadsföringen steg för steg

Det har pratats under lång tid om att artificell intelligens ska ta över mer av vår vardag och steg för steg är det i varje fall på väg att ske för den som jobbar med digital marknadsföring. Under de...måndag 23/5 15:43

Kluriga upplevelser på export: Prison Island sprids världen över

Prison Island är ett företag olikt många andra. Inspirerade av Fångarna på Fortet, erbjuder de äventyr och tävlingar som testar deltagarnas alla sinnen. De började resan i Västerås och har idag 55...onsdag 11/5 19:56

Västeråsföretaget underlättar vardagen för glutenintoleranta i hela Norden

”Målet är att växa ytterligare” MixWell är en okänd jätte i Västerås. Företaget som en gång startade i ägarnas kök levererar idag flera hundra ton glutenfria produkter över hela Norden. – Målet är att växa ytterligare, säger vd:n...måndag 9/5 19:10

Länets UF-företagare visar upp sig på marknad i Västerås city

Lanserar nytt koncept Då pandemin satte stopp för den klassiska UF-mässan arrangerar Ung Företagsamhet i Västmanland istället en UF-marknad på Fiskartorget i centrala Västerås.fredag 6/5 16:30

jubileumsår

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

Paret satsar allt (och lite till) på lokalt gin: "Gått väldigt snabbt"

Västerås har sedan ett år tillbaka ett eget lokalt gindestilleri. Under julen gjorde produkterna entré på systembolagets hyllor – och det blev genast en försäljningssuccé. – Det är en riktig ginboom...fredag 25/2 20:14

Sebastian – Västerås bidrag i Sveriges mästerkock

”En passion som kanske gått lite överstyr” Han fick sitt intresse av mat och matlagning då han jobbade som servitör och bartender inom restaurangbranschen. Nu är 26-årige Sebastian Jogér från Västerås med och tävlar i TV4-programmet Sveriges...torsdag 17/2 20:25

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING