Dags för val till Europaparlamentet. Upptakten inför valet den 26 maj märks på Hantverkargatan i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Nu väljer vi till EU-parlamentet

Nu stundar ännu ett val, denna gång ska representanter till Europaparlamentet utses. Söndagen den 26 maj öppnar vallokalerna klockan 08.00 hålls öppna till klockan 21.00, och Valmyndigheten räknar med att ha ett preliminärt valresultat samma kväll.

  • Publicerad 09:15, 19 maj 2019

Pär Holmgren (MP) besökte Västerås under onsdagen. Foto: Sofie Tejre

Du som väljare har fortfarande några dagar kvar att bestämma dig. För de allra flera som läser detta är det cirka en vecka kvar till EU-valet, ett val som påverkar dig mer än du kanske tror. Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, påverkas ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner och regioner direkt eller indirekt av EU. Det kan handla om EU-lagstiftning som måste följas, till exempel om hur varor och tjänster får köpas in eller kvalitet på luft och vatten i en kommun.

Joakim Johansson är docent i statsvetenskap på Mälardalens högskola. Han fick frågan: finns någon specifik sakfråga som det beslutas om på EU-nivå, som faktiskt berör oss här i Västerås, varje dag?

– Några frågor som har en tydlig europeisk dimension är migrationen och tiggeriet. Det är samtidigt frågor där EU kanske inte gjort så mycket ännu, men där många anser att EU bör agera kraftfullare för att förmå fler länder att ta ansvar, både vad gäller satsningar på flyktingmottagande och vad gäller fattigdomsbekämpning och arbete mot diskriminering av etniska och kulturella minoriteter. Inte minst är den notoriska diskrimineringen av romer i vissa länder något som många menar måste hanteras på EU-nivå, säger han.

Trots att många av de beslut som fattas i EU har historiskt sett valdeltagandet varit lågt i Sverige, om man jämför med riksdagsval och kommunalval. 2014 röstade drygt 51 procent av de röstberättigade i Sverige, i Västerås låg siffran på 48 procent.

Under onsdagen den här veckan besökte Miljöpartiets andranamn på EU-listan, den tidigare meteorologen Pär Holmgren, Västerås, och resonerade kring det relativt låga valdeltagandet i EU-valet.

– Det handlar mycket om att vi politiska partier behöver lyfta just EU-frågorna. Vi försöker verkligen prata EU-frågor i den här valrörelsen, det tror jag också kommer att gynna oss. Klimatet är en sådan fråga vi kommer behöva arbeta med nationellt och globalt, även den andra viktiga frågan för oss som har med mänskliga rättigheter och demokrati att göra. Den typen av frågor ska diskuteras i den här valrörelsen, om man pratar om andra frågor kan jag förstå att vissa av väljarna tycker: "varför ska jag bry mig om det?", säger han.

Kanske kan man dock ana att valdeltagandet kommer att ligga någon högre detta EU-val. I alla fall om man ser till hur många som redan förtidsröstat. Fram till tisdag den här veckan hade 5102 personer valt att förtidsrösta i Västerås.

– Fram till tisdag, hade vi tagit emot 800 fler förtidsröster än under samma period 2014. Man kan säga att det är en 20 procentig ökning, säger Mikael Stenås, valsamordnare på Västerås stad.

Vad beror ökningen på, skulle du säga som jobbat med det här länge?

– Nu svarar jag bara som privatperson: och jag tror att man helt enkelt börjar vänja sig vid att det här är ett val som man också röstar till likt riksdagsval och kommunalval. I början tror jag många kände att EU var något som var "där borta", nu är det en till nivå om vi tänker kommuner, regioner och riksdag, säger Mikael Stenås.

Här kan du förtidsrösta i Västerås

Bäckby bibliotek
Karlsgatan 2
Erikslund shopping center
Hälla shopping
Råby bibliotek
Mötesplats Rönnby
Skiljeboporten
Skultuna bibliotek
Tillberga bibliotek
Viksängs bibliotek
Mälardalens högskola
Stadsbiblioteket
Stadshuset
Västmanlands sjukhus
Önsta-Gryta bibliotek

Så här röstar du

Har du fått ditt röstkort? Bra – då är det bara att traska iväg till närmaste lokal den 26 maj (eller tidigare!). Har du inte fått det eller tappart bort ditt kort beställer du nytt på val.se.

Vill du rösta innan den 26 maj kan du förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst fram till och med valdagen. I Västerås kan du bland annat rösta på Mälardalens högskola, Stadshuset, sjukhuset, flera bibliotek bland annat Stadsbiblioteket, Tillberga bibliotek och Skultuna bibliotek. När du ska förtidsrösta behöver du röstkort och id-handling. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den personen måste då visa en id-handling.

Rösta i vallokal på röstdagen den 26 maj

Vilken vallokal du kan rösta i på valdagen står på ditt röstkort. Om du tappat bort ditt röstkort så beställer du ett nytt på val.se.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Du kan rösta med bud på grund av följande anledningar: sjukdom, ålder, funktionsnedsättning, du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärar-linje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. Läs mer om vem som kan vara bud åt dig på www.val.se.

Du kan också rösta med ambulerande röstmottagare. Det gäller för dig som inte kan ta dig till röstningslokal på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. Kontakta din kommun för mer information.

Här kan du förtidsrösta:

Bäckby bibliotek
Karlsgatan 2
Erikslund shopping center
Hälla shopping
Råby bibliotek
Mötesplats Rönnby
Skiljeboporten
Skultuna bibliotek
Tillberga bibliotek
Viksängs bibliotek
Mälardalens högskola
Stadsbiblioteket
Stadshuset
Västmanlands sjukhus
Önsta-Gryta bibliotek

Varför ska man som västeråsare rösta på ditt parti i EU-valet?

Västerås Tidning tog sig ut bland valstugorna på Hantverkargatan i Västerås. Där träffade vi representanter från de åtta partier som är sitter i Sveriges riksdag, och även i Västerås kommunfullmäktige. Även Fi har ett mandat i Europaparlamentet, och även en valstuga i Västerås, men vid tiden för vårt besök var ingen representant där. Alla partier på plats fick svara på frågan: Varför ska man som västeråsare rösta på just ditt parti i EU-valet?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING