På Publik har de börjat kolla sina gäster med metalldetektorer i dörren, berättar Patrik Redebrandt, VD på Publik i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Nattklubbschefen om knivdådet: "Berört alla som jobbar här"

På torsdagen åtalades den unga man som suttit häktad för mordförsök inne på Publik i Västerås i slutet av oktober. Mannen, som är i 20-års åldern, åtalas för mordförsök. Han nekar till brott och menar att han blivit felaktigt utpekad.

  • Publicerad 14:49, 9 feb 2019

Foto: Skärmavbild Västerås Tidning

Foto: Skärmavbild Västerås Tidning

Det var natten mellan den 26:e och 27:e oktober som polisen fick in ett larm om att det hade varit bråk inne på nattklubben Publik i centrala Västerås och att en man skulle ha blivit knivhuggen.

Mannens skador var allvarliga och han opererades under den natten. Krogen utrymdes och spärrades av – och polisen inledde sin undersökning. Knappt en vecka senare häktades en man på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Samma man som nu åtalas vid Västmanlands tingsrätt.

Det har gått över tre månader sedan händelsen. På nattklubben Publik har det som hände natten mellan fredag och lördag i slutet av oktober haft en stor påverkan på hela personalen sedan dess. 

– Det är klart att en sådan här sak berör alla som jobbar här på olika sätt. Det är jättetråkigt att det händer här inne, berättar vd:n för Publik, Patrik Redebrandt.  

Hur ser du på att det nu kommer ett åtal?

Jag tycker att det är bra att man kommit så långt i utredningen att det finns ett åtal. Bra jobbat av polis och vakter.

Efter mordförsöket inne på klubben har de vidtagit nya säkerhetsrutiner – redan kvällen efter det inträffade började de att använda metalldetektorer på alla sina gäster i dörren. 

– Vi köpte in metalldetektorer för kanske tio år sedan, och använt de sporadiskt sedan dess. De har liksom inte behövts. Men efter det här har vi börjat använda dem jämt. Det är tråkigt att de ska behövas, men tyvärr är det så samhället ser ute idag. Vi vill vara ett så säkert ställe som möjligt, för alla. Även för oss som jobbar här.

Nu planerar även klubben för att sätta upp fler kameror än man redan har idag för att öka säkerheten. 

Patrik Redebrandt jobbade inte själv den aktuella natten i oktober, och säger att han är mycket tacksam gentemot sin personal som gjorde det. Framför allt de vakter som upptäckte den skadade unga mannen och gav honom första hjälpen. 

– Först såg vakterna att det bråkades i en del av lokalen, och efter att de gått in och avbrutit bråket upptäckte de den här skadade killen som blödde, och gav honom första hjälpen. Man vet ju inte, men det kan ju vara tack vare deras insats som han klarade sig. 

Fallet har blivit mycket omskrivet i media, och visst har även det påverkat både klubben i stort och vd:n Patrik Redebrandt. Bland annat handlade det om att det i början talades om att en av de inblandade ska ha varit under 18 år. Patrik Redebrandt poängterar att de alltid är väldigt noga med att kolla legitimation på alla som ska in, så även den här kvällen, men att det finns ett problem med falska legitimationer idag. 

Känner ni på något vis ett ansvar?

– Kanske inte ett ansvar för det specifika som hände. Men vi har ett ansvar att vara ett ställe som är så säkert som möjligt. Och vi var ett säkert ställe förut, och vi har blivit ännu säkrare nu, efter det här. Samtidigt… sådana här saker kan hända var som helst: i en busskur, på stan. Och folk kan använda vad som helst att skada andra… och det går inte att skydda sig mot allt, helt och hållet. Men vi har ett ansvar att vara säkra: för vår personal, och för våra gästers skull, absolut. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING