Parad. MusikRUM:s årliga parad genom city brukar locka många nyfikna åskådare. I år startar den vid Fiskartorget lördag 18 maj klockan 12.00. Foto: Sandra Fonnisson/Arkiv

Musikrum – unga musikers egen festival i Västerås

För 11:e året i rad arrangeras Riksförbundet unga musikanter:s egen festival: Musikrum. Det blir traditionsenlig parad genom Västerås, men även körtävling, blåsorkestertävlingar och hela 32 olika konserter.

  • Publicerad 09:40, 15 maj 2019

Mer om festivalen

Vad? MusikRUM Västerås är RUMs (Riksförbundet Unga Musikanter) egen festival.

När? 17–19 maj

Vilka deltar? 51 orkestrar från hela Sverige gästar Västerås under Musikrum. De kommer ifrån Stockholm, Västerås, Vellinge, Strängnäs, Kungsbacka, Håbo, Karlstad, Hallstahammar, Södertälje, Uppsala, Linköpings, Eskilstuna, Mjölby, Motala, Kristinehamn, Norrköping, Nykvarn, Oskarshamn, Nynäshamn, Salem, Skurup, Sandviken, Danderyd, Nässjö, Vallentuna, Vingåker, Falun, Örebro.

I helgen kommer Västerås att vara lite mer musikaliskt än vanligt. Då samlas 51 ensembler, vilket betyder cirka 1 500 musiker, från hela Sverige här för att spela musik, sjunga, tävla och dela med sig av sina erfarenheter. För den oinvigde är nog festivalen mest känd för sin parad som går genom centrala Västerås under lördagen, men den bjuder på mycket annat och för den som vill komma och titta är det gratis.

– Musikrum är som två festivaler i ett, dels är det alla deltagarnas festival och dels är det västeråsarnas festival, säger projektledaren för Musikrum Kella Næslund. 

Förutom den stora paraden som går genom centrala stan kommer det finnas tre utomhusscener och en inomhusscen där konserterna kommer att avlösa varandra.

– Väldigt många av de 51 medverkande ensemblerna vill ha en egen konsert. Det kommer också att ske på lördagen: vi bygger en scen på Sigmatorget, en scen kallar vi för Sturescenen och den ligger på Hantverkargatan, en scen kommer ligga på Melkertorget och för de musiker som inte kan spela utomhus, till exempel stråkorkestrarna, kommer vi vara på Västerås stadsbibliotek, säger Kella Næslund.

Det kommer även vara flera olika tävlingar, bland annat en körtävling och blåsorkestertävlingar på Växhuset. Dessutom stråkorkester- och symfoniorkestertvävlingar på Västerås konserthus. Även tävlingarna är öppna för allmänheten.

Det kommer även vara invigningskonsert och en konsert med Arméns musikkår, men dessa konserter är vikta för festivalens 1500 deltagare.

Arrangör är Riksförbundet unga musikanter med stöd av Västmanlandsmusiken, Västerås stad, Västerås & co, Västerås citysamverkan, Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, Sveriges unga blåsare samt Västmanlands musik- och kulturskolor.

Program

Fredag 17 maj

13.00–15.40 körtävling, Växhuset

Lördag 18 maj

9.00–12.00 blåsorkestertävling, Växhuset

12.00–13.00 parad i centrum med 13 blåsorkestrar, bla Arméns Musikkår

12.00–18.00 32 konserter på fyra scener

12.30–15.00 stråkorkester- och symfoniorkestertävling, Konserthuset

Söndag 19 maj

9.00–12.30 blåsorkestertävling, Växhuset

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING