Staffan Jansson (S) på Lögastrand. ”Allt som är kopplat till Mälaren är ett smultronställe för mig”, säger kommunstyrelsens ordförande. Foto: Michaela Ericzén

”Med pandemin har många tankar väckts angående äldreomsorgen”

När Västeråsgårdens kolloverksamhet skulle stängas påbörjades Staffan Janssons politiska karriär. Han fick sitt första förtroendeuppdrag 1994 och har varit kommunalråd sedan 2004. I oktober 2020 blev han gruppledare för Socialdemokraterna och kort efter utsågs han till ordförande i kommunstyrelsen i Västerås stad.

Publicerad

Jag tror att jag är glad och medryckande. Att jag har en genuin värdegrund som gör att jag kan balansera frågor på ett sätt som känns bra för västeråsarna

Västerås Tidning träffar Staffan Jansson på Lögastrand på en av årets varmaste dagar.

– Jag skulle säga att allt som är kopplat till Mälaren är ett smultronställe för mig. Även Västeråsgården i Söderbärke är ett stort smultronställe.

Och det var just Västeråsgårdens vara eller icke vara som blev startskottet för Staffans politiska bana.

– Jag har tyckt om och brunnit för föreningsliv genom hela livet och var aktiv inom idrott. Därför värvades jag till Söderbärkes barnkoloni som 20-åring. Jag jobbade där på somrarna och efter något år kom beskedet att politikerna ville lägga ner kollot, säger Staffan Jansson och fortsätter:

– När jag fick veta att kollot skulle läggas ner tyckte jag att det kändes fel, för kollot innebär sommar för de barn som behöver sommaren som mest. Då tog jag upp kampen för att bevara kolloverksamheten och det var där mitt politiska intresse väcktes, vetskapen att man faktiskt kan vara med och påverka. För kollot blev kvar, tack vare att vi var så många som slöt upp och ville bevara det. Då insåg jag att man kan förändra saker med politik och gick med i Socialdemokraterna.

Staffan är Västeråskille ut i fingerspetsarna och har bott i Västerås i stort sett hela livet.

– Den enda gången jag inte har bott här var när jag pluggade. Jag är uppvuxen på Råby och Bäckby, och bodde i centrala Västerås under gymnasietiden.

Han är utbildad kraftingenjör i botten, men har främst arbetat inom skolan.

Innan han själv engagerade sig politiskt var Staffans farmor den som pratade politik i hemmet.

– Min mormor och morfar gjorde det också, men framförallt farmor. Hon var pensionär när jag växte upp och hade jobbat med Gunnar Sträng under 30- och 40-talet.

För Staffan har Socialdemokraterna alltid varit ett självklart val.

– Det är familjens värdegrund, det är något som man bär inom sig och som är svårt att ta på, men det har alltid känts rätt för mig.

Vad gör dig genuint lycklig?

– Att vara ute med mina vänner och familj, framförallt att vara ute på sjön eller i närheten av den. Det gör mig verkligen avkopplad och lycklig. Eller att göra lite spratt på kollot varje sommar.

Vad gör dig arg?

– Elakhet, när människor vill förstöra. Det gör mig arg. Varför agera så när man kan vara på den positiva sidan?

Vilka är dina bästa respektive sämsta egenskaper som politiker?

– Jag tror att jag är glad och medryckande. Att jag har en genuin värdegrund som gör att jag kan balansera frågor på ett sätt som känns bra för västeråsarna. Sedan kan jag vara lite för otålig, jag vill gå snabbt fram. Jag tror att det kan vara negativt om man vill forcera frågor för snabbt när saker ibland kanske måste få ta sin tid. Då kan man bli lite gnällig och det är något jag inte vill vara.

När du först engagerade dig politiskt, trodde du att du idag skulle vara gruppledare för ditt parti?

– Nej, det kan jag inte säga. För mig har positioner aldrig varit viktigt utan det är mer saken att vi får en förändring åt det håll som jag tycker är viktigt utifrån min värdegrund.

Hur har kommunpolitiken förändrats sedan du började engagera dig partipolitiskt?

– Jag kom med i fullmäktige 1994, vilket känns som en evighet sedan nu när jag säger det, haha. Då hade Socialdemokraterna egen majoritet och de viktigaste frågorna man knådade fram gjorde man tillsammans med sina medlemmar. Idag är det en bredare majoritet och då behöver man kompromissa och arbeta på ett annorlunda sätt. Det är mer komplext idag, och det är även omvärlden.

– Den politiska debatten har varit ungefär densamma, den tydligaste skillnaden är att förr kunde fler vara med i debatten för frågorna var inte lika komplexa. Idag krävs det att man verkligen läser på och förstår frågorna.

Vilken är din känsla inför årets val?

– Känslan är att vi växer som sjutton och att det går väldigt bra för Västerås. Men det finns inte riktigt någon konfliktfråga nu som vi kan se, så jag hoppas att det kommer handla om ideologisk utveckling av staden, säger Staffan och fortsätter:

– Jag tror att årets val kommer handla mycket om trygghet, skola och integration men också om äldreomsorg. I samband med pandemin har många tankar väckts angående äldreomsorgen.

Vilka är de största utmaningarna Västerås står inför?

– Hela samhället står inför miljöutmaningen. Vi har kommunalt kraftvärmeverk, vi äger elnätet, vi har Vafab. Är det någon kommun som borde klara miljöomställningen så är det Västerås. Det ser jag som den absolut största utmaningen, att visa vägen genom det och vara ett föredöme för andra kommuner.

Vilken är din drömvision av Västerås?

– Att alla ska må bra i Västerås, oavsett vart man bor ska man känna att mitt område är det bästa området att växa upp och leva i. Att man får ta del av glädje, kultur och idrottsliv i hela kommunen. Så att vi inte får en delad stad, utan en hel stad där man lever och trivs tillsammans, det är en väldigt viktig vision för mig.

Vad är det bästa respektive sämsta med Västerås?

– Det här (Staffan riktar blicken ut över Mälaren), en stad där man har en vik med vatten omkring sig. Mälaren med underbara friluftsmöjligheter som ger en karaktär till staden. Det är absolut det bästa.

– Det sämsta är att vissa områden inte mår riktigt bra och det måste vi omhänderta och förändra.

Han fortsätter:

– Jag tycker verkligen om Västerås, det är min stad. Att jag får uppleva hur den har utvecklats sedan jag var liten och hur den fortsätter att växa. Jag utvecklas med staden och det känns väldigt harmoniskt.

Varför ska man rösta på dig och Socialdemokraterna?

– Vill man ha en utveckling där alla i Västerås får ta del av tillväxten, att vi håller ihop staden och ser till att alla skolor och äldreboenden har likvärdiga förutsättningar, då ska man rösta på mig och Socialdemokraterna.

3 snabba frågor

På vilken livsmedelsbutik handlar du helst?

– Jag handlar mycket på Willys på Hälla. De har bra priser, det är lättillgängligt och har ett bra utbud.

Vilken av de andra gruppledarna skulle du helst ta en fika med på fritiden?

– Jag trivs väldigt bra med de flesta, men jag skulle vilja ta en fika med Anna Maria Romlid. Hon var min politiska sekreterare när jag började som kommunalråd och var ordförande för socialnämnden. Vi har jobbat ihop tidigare men i den här majoriteten har jag inte umgåtts med henne lika mycket som jag borde ha gjort, det är en person jag skulle vilja komma närmare igen.

Vilket/vilka lag håller du på?

– VSK. Jag tycker att det är kul att det finns så många olika idrotter i Västerås.

Powered by Labrador CMS