Markus Lindgren trivs bra på Ringvallens IP där han tränar sin sons fotbollslag. Foto: Michaela Ericzén

Markus Lindgren (MP): Mycket finns kvar att göra för att Västerås ska bli en kulturstad

Under sommaren kommer Västerås Tidning publicera politikerporträtt av de olika partiernas gruppledare. Först ut är Markus Lindgren som tillsammans med Anna Thunell är gruppledare för Miljöpartiet.

Publicerad

Kommunalråd, ordförande i Kulturnämnden, vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt gruppledare för Miljöpartiet i Västerås är några av Markus Lindgrens befattningar. 37-åringen från Boden är även äkta make, pappa och fotbollstränare, och det är Ringvallens IP han väljer som en av sina smultronställen i Västerås.

37-åringen från Boden är även äkta make, pappa och fotbollstränare, och det är Ringvallens IP han väljer som en av sina smultronställen i Västerås.

– Det är en plats som ger mig otroligt mycket energi som gör att jag orkar med andra saker som inte alltid är så kul, säger Markus Lindgren.

En av de första frågorna som ställs är vad som gör honom genuint lycklig.

– Vi sitter på en väldigt fin plats nu. Jag tränar min äldsta sons lag i fotboll och den gemenskap som ett gäng åtta- och nioåringar kan ha kring ett gemensamt projekt där de kämpar tillsammans och lyckas med något, det gör mig väldigt, väldigt lycklig.

Och vad gör dig arg?

– Det motsatta egentligen, orättvisor som känns orättfärdiga. Jag kan provoceras något oerhört av när man bygger upp system för att de i grund och botten ska vara orättvisa och gynna vissa grupper framför andra.

Markus Lindgren, som tillsammans med Anna Thunell är gruppledare för Miljöpartiet i Västerås, är bosatt i staden sedan 2013.

– Jag bor med min fru och tre söner som är åtta, fyra och ett år gamla i ett radhus på Skiljebo. Min fru kommer härifrån och när vi skulle få barn kändes det bäst att flytta hit. Jag är rektor i botten och har också jobbat som biträdande instruktionschef inom statlig ungdomsvård men nu är jag tjänstledig helt och hållet för att vara kommunalråd.

När och varför började du intressera dig för politik?

– Jag har aldrig varit någon ungdomsförbundare men har varit politiskt intresserad på andra sätt. Jag var fackligt engagerad som student och i samband med den perioden träffade jag ganska många centrala miljöpartistiska företrädare, inte minst Gustav Fridolin och Per Olsson Fridh. I dessa möten insåg jag att jag var miljöpartist och när jag hoppade av ett fackligt uppdrag och började fundera på nästa steg kom jag fram till att jag ville ge mig in i partipolitiken.

Varför blev det just Miljöpartiet?

– För att det var det enda partiet som lyckades samla två frågor jag tycker är jätteviktiga. Dels omställningen för att klara klimathotet, dels det man kallar social rättvisa. Jag vill leva i ett samhälle som håller ihop och där klyftorna minskar och alla har möjlighet att göra vad de vill av sitt liv.

När du först engagerade dig politiskt, trodde du att du idag skulle vara gruppledare för ditt parti?

– Nej, jag hade nog inte riktigt nån bild av hur Miljöpartiet fungerar, mer hur de andra äldre partierna fungerar där man hör mycket om att man behöver vara kaffekokare i tio år innan man har något att säga till om. Men jag kom in i ett parti som väldigt mycket ställde frågan hur jag kan bidra och jag kom ju, framförallt från skolpolitiken, från ganska tunga poster så det blev bara att hoppa rakt in och köra hårt.

Hur har kommunpolitiken förändrats sedan du började engagera dig partipolitiskt?

– Ganska mycket skulle jag säga, jag tycker att vi hade mindre låsningar när jag började. Och jag tycker att den vandring högerut som vi sett hos Moderaterna och Kristdemokraterna har fått ganska kraftigt genomslag i Västeråspolitiken, förut brukade de vara ganska frihetligt inställda och hade en öppenhet mot saker som jag ser som ganska grundläggande demokratiska frågor och nu har det blivit mycket slagsida mot det konservativa hållet. Och det märks väldigt mycket i den lokala debatten.

På vilka sätt märks det?

– Otroligt mycket bevakningskameror och batonger. Det är det hårda och repressiva. När vi tidigare har kunnat enats om mycket fokus på det förebyggande arbetet och de faktiskt vetenskapligt belagda mer mjuka åtgärderna så tycks de vara ganska ointresserade av det idag.

Vilka är dina bästa respektive sämsta sidor som politiker?

– Min bästa sida är att jag har ett genuint driv och engagemang för de frågor jag känner att jag besjälas av. Min sämsta är nog andra sidan av det, jag är ganska mycket av en tävlingsmänniska och jag tror att drivkraften att vinna en fråga ibland kan komma lite i vägen för de mer lättgreppbara och konstruktiva lösningarna.

Vad är din känsla inför årets val, vilka frågor tror du blir hetast?

– Vad jag vill prata mycket om är hur Västerås ska kunna bidra till klimatomställningen och hur vi måste skärpa våra egna mål så att vi ska kunna ha ett nettonollutsläpp år 2035. Det jag tror kommer prägla debatten i övrigt kommer handla om bland annat skola och hur vi ska skapa en positiv utveckling för alla våra stadsdelar.

Vilka är de största utmaningarna Västerås står inför?

– Samma utmaningar som hela samhället står inför, hur ska Västerås och Sverige inte bara hänga med i utan även leda en omställning till ett hållbart samhälle på ett sätt som gör att vi fortsatt kan vara en stark industristad, ha en stark ekonomi och med positiv utveckling på många sätt. Stora delar av den moderna industrialismen har börjat här i Västerås så jag tror att vi har goda förutsättningar till att göra det igen.

Vad är din drömvision av Västerås och hur ska den uppnås?

– Jag tänker mig att vi ska ha en stor kommun och ser gärna att vi är fortsatt attraktiva att flytta till för personer från andra städer. En stad där det är lätt att leva så hållbart som möjligt, det ska vara lätt att cykla, promenera och använda kollektivtrafiken. Jag tycker att vi ska ha ett city som präglas av mycket liv och rörelse, aktiv handel och en levande restaurang- och krognäring. Mycket finns kvar att göra för att Västerås ska bli en kulturstad, men även det bör vi ha som mål.

Vad är det bästa respektive sämsta med Västerås?

– Det bästa är att vi har historien av att ligga i framkant när det gäller teknisk innovation, det vi ser som händer på Finnslätten är helt fantastiskt och jag tror inte att det är en slump att Northvolt valde att etablera sig här. Andra sidan av myntet är att vi ibland fortfarande tampas med en viss bruksmentalitet där det på sina håll finns kvar en inställning om att gårdagens lösningar fortfarande ska ha svar på framtidens frågor.

Varför ska man rösta på dig och ditt parti?

– För att vi är det enda partiet som aktivt kommer att driva omställningspolitik, vi vet att Västerås måste och kan ha en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle och det ser vi med tydlighet att det inte finns några andra partier som sätter i första rummet.

Snabba frågor:

Vilken livsmedelsbutik handlar du helst på?

– Det är nog mitt lokala ICA på Skiljebo centrum, jag är dålig på matplanering.

Vilken av de andra gruppledarna skulle du helst ta en fika med på fritiden?

– Vi umgås inte så mycket privat, men två gruppledare kommer jag alltid väl överens med och den ena är Anna Maria Romlid för Vänsterpartiet och den andra är Liberalernas Jesper Brandberg. Vi har alltid lätt att samtala om många olika saker.

Vilket eller vilka lag håller du på?

– Hammarby och Västerås BK30 pojkar födda 2013.

Powered by Labrador CMS