TILLBAKA. Ljusplåten är tillbaka till Badelunda kyrka. Foto: Mostphotos / Magnus Green

Kyrkan får tillbaka stulen ljusplåt

Badelunda kyrka får tillbaka en värdefull ljusplåt som varit på villovägar. Ett auktionshus misstänkte att plåten var stöldgods och kontaktade polisen, som kunde lokalisera ljusplåtens rätta hemvist.

Publicerad

Ljusplåten återlämnas tack vare ett mångårigt, väl utbyggt samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås, Nationella operativa avdelningen, NOA, inom polisen samt experten Magnus Green.

Kyrkans kulturskatter riskerar att falla i orätta händer då många kyrkliga föremål har ett stort värde på antikmarknaden och riskerar att försvinna utomlands. Något som är vanligare än man tror men som också motverkas genom goda samarbeten med till exempel Polisen, auktionshus och experter på kyrkliga föremål.

– För att finna försvunna föremål krävs insatser från flera inblandade och det förutsätter också att vi inom Svenska kyrkan dokumenterar våra inventarier. Sedan behöver auktionshus och antik- och konsthandlare vara noggranna med bakgrundskontroll av föremål, säger John Rothlind, kulturarvssamordnare, Svenska kyrkan Västerås.

En viktig samarbetspartner är polisen och då framför allt NOA som ansvarar för kulturarvsbrott. Här finns ett gott samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås och NOA.

– För oss på NOA är det av största vikt att samarbeta brett för att lösa brott, säger Ulrika Bergström, NOA.

Ljusplåten lämnades in till ett auktionshus av en ägare som köpt den i god tro på en loppis, Auktionshuset anlitade den externe experten Magnus Green, som direkt misstänkte att ljusplåten var stulen och därför kontaktade John Rothlind, som har stor erfarenhet av att utreda stölder av kyrkliga föremål, såväl nationellt och internationellt.

John kunde snabbt konstatera att det handlade om en ljusplåt som stulits från Badelunda kyrka och är glad över det gemensamma detektivarbetet. Svenska kyrkan Västerås är noggranna med att registrera inventarier i Sacer, Svenska kyrkans digitala inventarieregister, och uppgifterna där bevisade att det verkligen handlade om ljusplåten i fråga.

– Svenska kyrkan Västerås engagerades tidigt i det nationella arbetet med att identifiera, spåra och återföra stulna kyrkliga inventarier. Nu är det förstås en särskild glädje att vi gemensamt kunnat se till att ett föremål från en av våra egna kyrkor hittat hem, säger John Rothlind.

– Det är tillfredsställande att något som har varit förlorat har återfunnits, säger Magnus Green.

– Det känns viktigt att visa på lyckliga slut för de föremål som får denna möjlighet och det goda resultat som nås när kompetens och samverkan mellan olika aktörer verkligen fungerar som allra bäst, säger Ann-Catrin Johansson, nationell kulturarvshandläggare inom Svenska kyrkan.

Magnus Green och Ulrika Bergström. Foto: Per-Erik Lindbäck
Powered by Labrador CMS