Utspel. Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: MOSTPHOTOS

Kritiserat migrationsutspel från S får stöd från Västmanland

Sveriges nuvarande, restriktiva asylpolitik, ska ligga fast tills EU har infört en gemensam migrationspolitik. Det har statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Helene Fritzon (S) meddelat. Men beskedet har fått mycket intern kritik i veckan – bland annat från SSU. Men från S i Västmanland får man stöd. – Det handlar om att vi måste komma ikapp med integrationen, säger Pia Nilsson (S) ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland.

Beskedet från statsministern att Sveriges tillfälliga asylpolitik nu ska ligga fast har mötts av kritik. Riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) från Sörmland valde att hoppa av i protest. Partiets samtliga fem sidoförbund meddelade i dagarna att de går emot den egna ledningen, och de vill framför allt göra det lättare med familjeåterförening.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Sveriges radio.

Pia Nilsson (S) är riksdagsledamot från Sala och även ordförande i Socialdemokraterna i Västmanland. Hon meddelar att man från Västmanlands del står bakom det migrationspolitiska paket som Socialdemokraterna presenterade i fredags.

– Sverige har tagit ett stort ansvar för människor på flykt och vi kommer fortsätta att stå upp för den internationella rätten att söka asyl. Men till dess att fler EU-länder tar sitt ansvar måste vi fokusera på att få de många nyanlända människor som redan befinner sig i Sverige i studier och arbete, säger Pia Nilsson.

Visst förekom diskussioner om beslutet inom Socialdemokraterna i Västmanland, och en del har tyckt att det varit ett jobbigt beslut att ta. Men några direkta protester från medlemmarna här har inte Pia Nilsson hört.

– Det är två stycken som har hört av sig till mig och frågat vad det är som händer. Sen vet jag att det varit jobbigare på andra ställen. Jag tycker ändå att det här är ett tydligt besked till väljarna: så här står vi i asylfrågan, säger Pia Nilsson.

Hur ser du då på den interna kritik som har kommit fram?

– Både Sara Karlsson (avhoppande riksdagsledamot från Sörmland) och sidorganisationerna var motståndare till den här tillfälliga lagstiftningen som skedde 2015, så det var heller inte mycket annat att förvänta. Men det viktigaste i det här tycker jag är att tala om för folket hur vi ser på asylpolitiken. Det måste bli bättre styrning i hela den här processen. Framför allt för de som har kommit hit, säger Pia Nilsson.

Beslutet möter inte bara intern kritik, även andra partier är kritiska. Vasiliki Tsouplaki (V) är riksdagsledamot från Västerås.

– Ska man bli arg eller ledsen eller hur ska man reagera? Jag är väldigt besviken på Socialdemokraterna, och det känns som en rejäl omsvägning de gör innan valet i och med det här, säger hon.

Ligger det inte något i att det är bra med tydliga besked som stäcker sig över en längre tid?

– Det beror på vilka besked man ger. Om man fortsätter att hävda att vi inte ska underlätta för familjeåterförening och fortsätta med tillfälliga uppehållstillstånd så är det en förödande politik för människor som har kommit hit och vars liv står på vänt, säger Vasiliki Tsouplaki.

Men andra partier ser positivt på beskedet. Åsa Coenraads (M) är riksdagsledamot från Västerås.

– Jag tycker att det är vettigt. Jag hoppas också att Socialdemokraterna tar nästa steg och drar tillbaka förslaget man har kring ensamkommande från Afghanistan, säger hon.
Varför då?

– Därför att vi behöver en stabil migrationspolitik utan kraftiga svängningar. Det är också viktigt att skicka ut signaler att lagt kort ligger. Har man bestämt ett regelverk måste man stå fast vid det. Alla har rätt att få sin asylrätt prövad, men får man avslag så är ett nej ett nej, säger Åsa Coenraads.

Powered by Labrador CMS