Ricky Holmqvist, verksamhetsansvarig för KRIS i Västerås. Foto: Sofie Tejre

KRIS i Västerås: Vi fyller en lucka som inte finns idag

Den ideella föreningen Kriminellas revansch i samhället, KRIS, har fått en nystart i Västerås. I nya lokaler förbereder man sig nu för invigning och för att ta emot många nya medlemmar.

Publicerad

KRIS, som står för Kriminellas revansch i samhället är en ideell förening som stöttar folk som levt ett kriminellt liv och vill lämna det bakom sig. KRIS har 25 lokalföreningar i Sverige och har funnits i Västerås tidigare, men 2005 la man ner. Men sedan i somras är föreningen igång igen.

– KRIS är en gemenskap av människor som hjälper varandra att hålla sig hederliga och drogfria. Vi har nolltolerans mot kriminalitet och droger, säger Ricky Holmqvist som är verksamhetsansvarig.

Det var en läkare inom Region Västmanland som skrev till KRIS riksorganisation och efterlyste en lokalverksamhet i Västerås, då den läkaren såg att det fanns ett stort behov. Och på den vägen är det. Föreningen flyttade in i nya lokaler på Karlfeldtsplatsen i november. Här har man caféverksamhet tre gånger i veckan. Man har även olika grupper, studiecirklar och så vidare. Och visst finns planer på att verksamheten ska utökas ännu mer.

– Ambitionen är att KRIS i Västerås ska bli väldigt stort, och ha många olika aktiviteter, men vi tar det lugnt i början. Tanken är att vi ska göra det som inte redan finns i Västerås. Vi ska inte konkurrera med den öppenvård som finns, eller ha någon typ av stödboende. Vi ska försöka fylla det andra glappet, säger Ricky Holmqvist och fortsätter:

– Om en person till exempel går i öppenvård tre timmar på förmiddagen och har ett NA-möte på kvällen så finns en glapp där man kanske sitter hemma i sin lägenhet och alla tankar, känslor och rädslor kommer. Det är där vi kommer in. Vi ska försöka ha en daglig verksamhet här: med morgonmöten, att vi går och tränar och sen har vi någon grupp eller studiecirkel.

Ricky Holmqvist berättar att man så mycket som möjligt vill anpassa verksamheten efter medlemmarnas behov.

Vilka är det som har ett behov av att komma hit?

– Jag skulle säga att alla som inte har ett stort nätverk när man kommer ut från fängelse, eller kommer hem från behandlingshem. Har man suttit på kåken eller varit i ett missbruk länge så har man ofta tappat tron på sig själv, så man behöver stödet, någon som säger: "det här fixar du!". Vi ger stöd, och hjälper folk med det som folk behöver ha hjälp med.

På fredagen väntar officiell invigning av de nya lokalerna. Då kommer Paolo Roberto att invigningstala och hålla i en föreläsning, och det kommer även Sabina Fredes att göra. Föreningen har idag 50 medlemmar, men man hoppas att man i och med invigningen kan nå ut till fler.

– Det sitter säkert folk hemma i sina lägenheter som inte får på dig dojjorna och kommer hit, fastän de skulle vilja. Det gäller att få hit dem, och det är det som är vårt uppdrag.

Powered by Labrador CMS