Andreas Carlsons besök på Åklagarkammaren med Stephan Uttersköld

KD kräver tillfälligt häkte i Västerås omedelbart

Till 2026 beräknas det nya häktet med plats för 100 platser stå klart i Västerås. I dag är rättsväsendet i Västerås hänvisade till Uppsala eller Örebro. – Det är fullkomligt galet att det inte finns ett häkte i Sveriges femte största stad. Att regeringen låter Västerås vara utan häkte i elva år säger allt om hur snett den prioriterar, säger Andreas Carlson, partiets rättspolitiska talesperson i ett pressmeddelande.

Publicerad

Sedan 2015 har Västerås varit utan eget häkte efter att det tidigare flyttats till Salberga. Att staden inte haft ett eget häkte har varit föremål för kritik från både polis och advokater som bland annat pekat på det problematiska med långa avstånd för att exempelvis hålla förhör med misstänkta.

Den 17 mars i år meddelade regeringen slutligen att till i början av 2026 ska det finnas ett nytt häkte klart med 100 platser. Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiska talesperson Andreas Carlson besökte under onsdagen chefsåklagare Stephan Uttersköld på Åklagarkammaren i Västerås för att prata om planerna för det nya häktet och vilka utmaningar kommunen står inför.

– Jag är imponerad över det arbete som görs här på Åklagarkammaren i Västerås. Det är oerhört viktigt för oss i KD att bygga ut hela rättsväsendet när kriminaliteten blir grövre och allt mer komplex, säger Andreas Carlson, som också påpekar att Åklagarmyndigheten fick ett tillskott på 80 miljoner kronor i den budget som KD förhandlade fram tillsammans med M, SD och L och som röstades igenom riksdagen. Jag hoppas att de tillskotten kommer komma till användning här i Västerås. Bland annat talade jag med chefsåklagare Stephan Uttersköld om att de vill anställa åklagarrevisorer som kan angripa kriminellas pengar, ett mycket viktigt arbete.

Polismyndigheten har fått stora tillskott de senaste åren. Ändå är polistätheten i Sverige är alldeles för låg. Kristdemokraterna vill se en tydlig satsning mot att Sverige ska ha 30 000 poliser, vilket skulle vara nästan 9000 fler än idag. Det innebär exempelvis att polisregion Mitt, som Västerås tillhör, skulle kunna ha drygt 600 fler poliser jämfört med idag. Men sådana satsningar blir meningslösa om det inte satsas på Åklagarmyndigheten menar Kristdemokraterna som vill se minst 1300 åklagare i Sverige, jämfört med dagens drygt 1100.

– En regering med Kristdemokraterna kommer bygga ut rättsväsendet ytterligare. Vi behöver kraftigt höja straffen, vilket också kommer innebära att fler tillbringar längre tid i fängelse. Då behöver hela rättsväsendet vara rustat för att möta den utvecklingen, fortsätter Carlson.

– Men jag blir rejält irriterad när jag tänker på att de tillskott som både Åklagarmyndigheten och Polisen får slösas bort genom att poliser och åklagare ska sitta timtal i bilen fram och tillbaka till Örebro för att genomföra förhör. Det är ju hål i huvudet! Västerås behöver ett häkte nu, inte om tre år, säger Andreas Carlson, som lovar att ta upp saken i en fråga till justitieministern.

Den senaste skjutningen i Västerås ägde rum den 8 maj, i Hammarby. I februari rånades en hel skolklass under pågående lektion. Utvecklingen i Sverige är inte normal, menar Carlsson.

– Västerås och hela Sverige är i skriande behov av ett maktskifte. Det bästa för tryggheten vore en KD/M-regering och att Morgan Johansson försätts i tidig pension, säger Andreas Carlson.

Kristdemokraterna vill bygga ut hela det svenska rättsväsendet. I budgeten som vann riksdagens gillande ökades budgeten för hela rättsväsendet med 1,2 miljarder kronor. 850 miljoner gick till polisen, 50 miljoner till Säpo, 80 miljoner till Åklagarmyndigheten, 50 miljoner till Sveriges domstolar och 200 miljoner till Kriminalvården.

Powered by Labrador CMS