Foto: Mostphotos

Här värps flest ägg till påsk

Totalt fanns knappt 7,7 miljoner värphöns på svenska gårdar 2018, enligt Jordbruksverkets statistik. Det är över två miljoner fler höns jämfört med för tio år sedan. – Äggsektorn har växt kontinuerligt under 2000-talet i takt med ökad konsumtion, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad

I Västmanland räknade Jordbruksverket till 131 883 värphöns under 2018. Sett till antalet invånare var dock hönstätheten som störst i fjol i Kalmar län, med över fem höns per person, enligt den sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort på myndighetsstatistiken.

Hönsproduktionen går på betydligt lägre varv i Norrlandslänen, Värmland och Stockholmsområdet.

– Det handlar om praktiska skäl, inte minst. Hönsen finns i de områden där spannmålen odlas. Det är därför vi ser en koncentration till slättbygderna i södra Sverige, säger Åsa Lannhard Öberg, som är jordbrukspolitisk utredare, till Nyhetsbyrån Siren.

Den svenska äggbranschen har byggt upp ett starkt varumärke och gynnas bland annat av ett skydd mot import av färska ägg från utländska besättningar som inte är garanterat salmonellafria. Självförsörjningsgraden för ägg på konsumtionssidan ligger på runt 90 procent i Sverige, berättar Åsa Lannhard Öberg.

– Ägg marknadsförs numera som både klimatsmart och hälsosam mat. Dessutom har ägg en relativt hög ekologisk marknadsandel, det har blivit lite av en profilprodukt bland eko-varorna, säger hon till Siren.

Äggmarknaden

• Äggförbrukningen i Sverige uppgick till 14,7 kilo per person under 2017.
• 85 procent av den svenska produktionen går direkt till konsumtion. Resterande del används i livsmedels- och läkemedelsindustrin.
• Den svenska äggproduktionen under 2018 bestod till 68 procent av frigående höns inomhus, 17 procent ekologiskt produktion, 12 procent höns i inredd bur och slutligen 3 procent frigående höns utomhus.
Källa: Jordbruksverket / Svenska Ägg
 

Powered by Labrador CMS