Byggbranschen är ett område som gynnas av det goda konjukturläget och där tillkommer allt fler arbetstillfällen. Foto: Mostphotos

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.

Publicerad

Majoriteten av de nya jobb som skapas kräver minst en avklarad gymnasieutbildning

Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: Arbetsförmedlingen

Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, säger att utbildning med minst en avklarad gymnasieutbildning avsevärt ökar chanserna på arbetsmarknaden.

Finns det fler yrken än de inom vård, skola och omsorg som behöver arbetskraft?

– Ja, vi ser även en tillströmning av nya jobb inom privata tjänster och inom bygg, vilket är områden som i nuläget gynnas av det starka konjunkturläget. Bristen på arbetskraft med rätt kompetens begränsar samtidigt arbetsgivarnas möjligheter att rekrytera.

Om man inte har någon gymnasieutbildning, gör det här att man har större chans att få ett jobb, eller är det bara de med utbildning som kommer ifråga?

– Majoriteten av det nya jobb som skapas kräver minst en avklarad gymnasieutbildning. De betyder att arbetsmarknaden kommer att vara fortsatt kärv för de som saknar detta. Av den anledningen är det viktigt att plugga klart oavsett vilken utbildningsinriktning man läser.

Finns det några ”nya” typer av yrken som man kan utbilda sig till där det är, eller kommer att bli, brist på arbetskraft?

– Det kommer att finnas många jobböppningar inom IT-området framöver. Inom denna bransch är den tekniska utvecklingen påtaglig, vilket i sig driver fram behovet av nya yrkesroller.

Är det några yrken som varit populära där efterfrågan sjunker?
– Kontorsassistenter och sekreterare är exempel på administrativa yrken som är på tillbakagång, men som samtidigt många söker jobb inom.

Varför tror ni att det finns ett förhållandevis stort antal arbetslösa som inte satsar på att utbilda sig inom några av bristyrkena? Vilken är den största anledningen?

– Här torde det finnas en rad olika förklaringar till varför inte tillräckligt många utbildar sig. För vissa kan det handla om att man saknar behörighet för att komma in på utbildningen i fråga då en stor andel av de inskrivna arbetslösa saknar en avklarad gymnasial utbildning. I andra fall kan det röra sig om att man inte känner till vilka bristyrken som finns på arbetsmarknaden eller att man inte känner sig motiverad av olika skäl. Här har Arbetsförmedlingen en viktig uppgift i att stötta de arbetssökande med både vägledningsinsatser samt matchning till reguljära studier i större utsträckning än tidigare.

Sker några speciella insatser för att utbilda till bristyrken?
– Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar är ett exempel på en insats som syftar till att underlätta övergången till arbete inom olika bristområden. Dessa är inriktade mot bristyrken på gymnasial nivå, avslutar Marcus Löwing.

Marcus tre tips på yrken där det är stor chans att få en anställning:

Grundutbildade sjuksköterskor

Förskollärare

Mjukvaru- och systemutvecklare

Powered by Labrador CMS