Gott nytt år Västerås!

Hur var 2017? Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg sammanfattar årets händelser från Anna i Paradise Hotel, Jubileumsåret och Mjällby till Northvolt, Summer Meet och Vigge.

  • Publicerad 00:00, 1 jan 2018

Anna från Paradise Hotel. Västeråstjejen Anna Pankova var relativt okänd för ett halvår sedan. Men efter sin medverkan i ”skandalsåpan” vet alla ungdomar vem hon är. Att hon trots den tuffa konkurrensen lyckades vinna både tävlingen och kärleken under sin medverkan i programmet gör ju inte saken sämre. 
 
Bostadsbyggandet. Målet om 1 000 nya bostäder per i år i Västerås börjar märkas rejält. Det känns som att det byggs överallt och många menar att det snart får vara nog – i alla fall när det handlar om att förtäta staden.
 
Centralstationen. Projektet med ett nytt resecentrum har dragit ut på tiden. Nu börjar dock alla bitar falla på plats och nästa år väntas planen ställas ut på samråd. 
 
Dambandy. Bandydamerna har länge befunnit sig i skuggan av VSK:s framgångsrika herrlag. Under våren 2017 hände dock något stort – VSK-damerna tog sig hela vägen till SM-final och västeråsarna tog de grönvita tjejerna till sina hjärtan.
 
Erikslund. Handelsplatsen fortsätter att utvecklas och allt fler företag etablerar sig på området. Men trots den höga etableringstakten går det fortsatt långsamt att få fram nya lösningar för de trafikproblem som finns på platsen.
 
Fiaskosäsongen för VIK. I mitten av april stod det klart – VIK misslyckades att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan och spelar därför i Division 1 under hösten. Det som däremot kändes som dödsstöten för Västeråshockeyn känns idag som rejäl och välbehövlig nystart. Under hösten har VIK radat upp segrar och publiken har tagit det nya unga laget till sina hjärtan. 
 
Galante. Västeråskillen Alexander Galante Carlström totaldominerar svensk innebandy och slog alla tiders målrekord under säsongen. Som pricken över i:et blev han även utsedd till världens bäste spelare.
 

 

Erlings barn klippte bandet. Lottie Tham, Erling Perssons dotter – och hennes bror Stefan Persson – styrelseordförande och tidigare vd – klippte bandet tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck. Foto: Josefine Wijkström

H&M firade 70 år. 1947 öppnade Erling Persson Sveriges första Hennes & Mauritz-butik i Västerås. Det var i år 70 år sedan. Detta firades genom att Erling fick en plats uppkallad efter sig. Vid invigningen fick Västerås bland annat besök av Erlings son och efterträdare Stefan Persson, som numera är styrelseordförande i företaget som idag har cirka 4 500 butiker 41 länder.
 
Invånarboomen – 150 000 västeråsare. Västerås växer så att det knakar. Under hösten passerade invånarantalet 150 000, vilket är en ökning med cirka 13 000 personer sedan 2010 och nästa 25 000 sedan år 2000.
 
Jubileumsåret. Det var inte bara H&M som firades i Västerås under året. Även Ica, pizzan, högskolan, Elbafärjan och mängder av andra företag, föreningar och företeelser firades under 2017.
 
Kolet ska bort. I höstas togs det första spadtaget till den nya panna 7. När pannan står klar kommer kolets dagar vara räknade som bränsle till uppvärmingen i Västerås. En riktig milstolpe för miljön.
 
Loop Troop. Västerås hiphopstoltheter hade också jubileum under 2017. Samma år som gruppen firade 25 år blev de även invalda i det ärofyllda Swedish Music Hall of Fame.
 
Mjällby. Mycket kretsade kring VSK:s manager, den före detta landslagsstjärnan Johan Mjällby, under sportåret 2017. Inte minst under hösten när managern först hyllades i samband med att han skrev ett nytt kontrakt med klubben, bara för att cirka en månad senare lämna Västerås för att flytta till Gävle.
 
Northvolt. Det har kallats den största etableringen sedan Asea kom till staden. Efter en långdragen dragkamp mellan Västerås och Skellefteå och ett hemlighetsmakeri av rang stod det klart – den nya batterijätten etablerar sig i båda städerna. Fabriken byggs i norr och utvecklingsavdelningen hamnar i Västerås.
 
Olivia Åhs. Under några veckor satt västeråsarna som bänkade framför TV4 på fredagarna. Anledningen var en skönsjungande tjej vid namn Oliva som tävlade i tv-programmet Idol. Efter att ha fått lämna programmet gick Hökåsentjejen vidare till att vinna den ärofyllda titeln Årets tomte i Västerås.  
 
Polisskotten. En morgon i oktober vaknade Västerås av den hemska nyheten att någon hade avlossat ett 20-tal skott med ett automatvapen mot en villa där en polis och hans familj bodde. Sedan dess har vi vant oss vid att se poliser överallt. Jakten på gärningsmannen/gärningsmännen har varit intensiv, men ännu har ingen misstänkt lyckats gripas.
 
Q som i Quinna. 2017 var verkligen kvinnornas år. Inte minst tack vare #Metoo-rörelsen som kastat omkull hela maktbalansen i samhället och lyft problemen men kvinnoförtryck till ytan på allvar.
 
Restauranguppköpen. Frank-gruppen har dominerat Västerås krogliv under några år. Under sommaren kom bomben – Västeråsföretaget LF Invest som hittills mest jobbat med fastighetsskötsel köper högst oväntat in sig i bolaget. 
 
Summer Meet. Power Meet och ”Kjelle Power” flyttade till Lidköping. Kvar blev eldsjälen Klas Brink som kontrade med att starta Summer Meet. Och visst, det kanske inte var lika många besökare som tidigare års Power Meet, men folkfesten var minst lika trevlig och arrangemanget ute på Johannisbergs flygfält har blivit rejält hyllat.
 
Teljebäck. Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck har klippt band och grävt spadtag på löpande band under året. Alltid med samma budskap: Västerås växer som aldrig förr! Nu går vi in mot ett spännande valår och vi får se om Anders lyckas med konststycket att fortsätta hålla ihop den minst sagt spretiga konstellation som leder kommunens arbete.
 
Ulfvebrand och de fula husen. Vi västeråsare har länge gått och klagat över att stora delar av Västerås blev sönderbyggt under 60-talet. Under 2017 har däremot den bilden förändrats något och ansvarig för detta är historikern Niklas Ulfebrand som med sina populära guidningar pratat sig varm om Västerås fula hus (som kanske inte är så fula egentligen).
 

Victor Lindelöf Nilsson. Foto: manutd.com

Vigge. När Zlatan hamnat i skuggan på grund av ålder och skadefrånvaro är det Västeråssonen Victor Nilsson Lindelöf som tagit över positionen som Sveriges hetaste fotbollsspelare. I och med övergången till storklubben Manchester United har han fått hela världens blickar på sig och vecka efter vecka får vi läsa om allt han gör.
 
Xtremt dumt. Under sommaren spreds sig skräcken bland Västerås hundägare eftersom någon spred förgiftat mat på platser där västeråsarna gärna rastar sina hundar. 
 
Yapp! Äntligen har vi på Västerås Tidning tagit klivet in i det digitala fullt ut. Under 2017 har vi både lanserat en ny hemsida med nyheter sju dagar i veckan samt en ny app som ska göra det lättare för er läsare att hänga med bland det vi skriver om.
 
Zzzz… Debatten om flygplatsen fortsätter. Nu senast kom rapporter om att personalen riskerar att bli av med sina jobb. Detta som ett led en besparingsåtgärd där flygplatsen ska minska utgifterna med 10 miljoner kronor under kommande år. 
 
 

Steam Hotel. Foto: Jonas Edberg

Ånga som i Steam. Årets stora kändismagnet i Västerås måste vara det nya Stream Hotel. Sedan öppningen i somras har både vanligt folk och kändisar från hela Sverige vallfärdat till hotellet för att njuta av den speciella inredningen, spaavdelningen, maten och utsikten över Mälaren.
 
Äntligen. Önskemålet har funnits länge men först nu i år, i samband med årets nyårsafton, gör kommunen slag i saken och spinner vidare på att Westeros spelar en roll i succéserien Game of Thrones. 
 
Önskemål. Nu önskar vi på Västerås Tidningen er alla kära läsare ett riktigt bra och händelserikt 2018. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING