Fastighetsägaren Fredrik Svensson och fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg i en "corona-handskakning" över att de nu har enats om en plan för att bygga ut Fridnässkolan. Foto: Jonas Edberg

Fridnäs byggs ut – får ny skoldel på tennisbanorna

Diskussionen har pågått i decennier, men nu är beslutet taget: Fridnässkolan byggs ut. Efter en överenskommelse mellan Fredrik Svensson och Västerås stad kommer nu både bostäder och en ny skoldel att byggas på marken i anslutning till den gamla skolan.

Publicerad

Fridnässkolan är idag inrymd i ett vackert gammalt hus från år 1900, ritat av stadsarkitekt Erik Hahr. Men trots den vackra ytan, har skolan under många år haft problem med trångboddhet. Man har helt enkelt inte kunnat ta emot så många elever som det funnits efterfrågan av.

Nu är dock en lösning på gång. Detta genom att Västerås stad skriver ett samarbetsavtal med den privata markägaren Fridnäs 2:1 AB. Avtalet ska möjliggöra en ny skola och bostäder på det område som idag är tennisbana, samt bevara den gamla skolan.

Beslutet om ett samarbetsavtal togs under fredagen i samband med ett extrainsatt möte med fastighetsnämnden.

– Genom besluten tar vi ett viktigt och konstruktivt steg för att utveckla Fridnässkolan, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande för fastighetsnämnden.

– Det är glädjande att vi nu kan ta det här steget tillsammans med staden. Genom samverkan kan vi uppnå en bra helhetslösning för området med både skola, bostäder och fina utemiljöer, säger Fredrik Svensson, representant för Fridnäs 2:1 AB

Staden har under lång tid arbetat för att kunna utveckla Fridnässkolan och området runtom.

– Att rädda Fridsnässkolan kvar på sin historiska plats, samt utveckla den till en fullvärdig F-6-skola med parallella klasser, är en viktig politisk prioritering för oss. Genom detta samarbete kan vi bygga ut skolan på kommunens tennisbanor i samverkan med markägaren bredvid. Vi kan också ersätta de paviljonger som i många år stått bredvid den gamla skolan. Genom den här lösningen kan Fridnässkolan också få vissa specialsalar som tidigare saknats, och på så sätt slipper eleverna fara runt i stan för att ha vissa lektioner, menar Jesper Brandberg.

När skolans nya del är färdigbyggd kommer Fridnässkolan ha kapacitet att ta emot mer än dubbelt så många elever

Nu ska Fridnäs 2:1 AB ta fram en detaljplan för Fridnäs i samverkan med staden. Det är först under detaljplanearbetet som det blir klart hur många bostäder som ska finnas inom området och hur skolans slutgiltiga utformning blir. När detaljplanen är klar och vunnit laga kraft tar det ca 2-3 år tills skola och bostäder kan stå klara.

Här byggs nya skoldelen och bostäderna. Foto: Västerås stad
Powered by Labrador CMS