Forskare: Ökning av bilbränder kopplat till ökad segregation

Räddningstjänsten ryckte förra året ut på närmare 1 500 gånger för att släcka anlagda bilbränder, enligt statistik från MSB. I Västerås gjordes 55 utryckningar under 2017, vilket är 12 färre än Göteborg. Enligt John Östh, forskare på Uppsala universitet, är ekonomiskt utsatta och segregerade områden mest drabbade. – Generellt sett kan man säga att bränderna är ett sätt att försöka ventilera missnöje, säger Östh till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad

Det finns ett samband mellan anlagda bilbränder och utanförskapsområden, menar John Östh. Att just bilar är ett vanlig måltavla har sannolikt att göra med att effekten blir så dramatisk, samtidigt som risken att åka fast är relativt liten.

– Bilbränderna brinner som tusan och syns på långt avstånd. Samtidigt är de tacksamma för medier att rapportera om, man ska inte sticka under stol att det nog finns en glädje hos vissa att synas på det sättet, säger John Östh.

Totalt sett gjordes något färre utryckningar på anlagda bilbränder i Sverige 2017 jämför med 2016. Men över en tioårsperiod kan man se en tydlig ökning, enligt statistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Samtidigt kan man tydligt se att de ekonomiska klyftorna i samhället har ökat under de senaste decennierna, enligt John Östh.

Han understryker dock att missnöjet kan ta sig många andra uttryck än just bilbränder. Därför kan det bli missvisande att dra allt för långtgående slutsatser utifrån enbart bilbränderna i en kommun. Östh menar också att de uppmärksammade, och till synes koordinerade, bilbränderna på flera håll i Västsverige troligen är något annat än just en missnöjesyttring.

Här brann flest bilar

Stockholm: 171

Malmö: 120

Göteborg: 67

Örebro: 61

Västerås: 55

Helsingborg: 46

Eskilstuna: 45

Södertälje: 41

Uppsala: 41

Järfälla: 36

(Antal räddningstjänstinsatser gällande avsiktligt startade bränder i personbilar 2017)

Powered by Labrador CMS