Johan Björklund och Joe Morris utanför Slakteriet i Västerås. Foto: Jonas Edberg

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen Sydkorea. Här berättar de historien bakom den långväga satsningen.

  • Publicerad 17:33, 4 okt 2019

Ribhaus och Björklunds kafferosteri har tillsammans stått bakom två av årets märkligaste affärsnyheter i Västerås. Detta efter att båda verksamheterna, som känns urlokala, utannonserat satsningar på den koreanska marknaden.

Bakgrunden till den minst sagt annorlunda satsningen finns i ett företag som heter Lovak. De håller på med företagsutveckling och både Ribhaus och Björklunds kafferosteri jobbar med företaget.

Lovak hade i sin verksamhet även affärskontakter med personer i Sydkorea.

– Jag fick en fråga från Lovak om vi var intresserade av någon form av samarbete nere i Korea, och då svarade jag ”ja, absolut”, utan att tänka på hur långt bort det egentligen ligger, berättar Johan Björklund, grundaren av Björklunds kafferosteri.

Under en helg åkte därför Johan ner till sydostasien och spanade in mat- och dryckesmarknaden i Sydkorea.

– På plats där nere blev jag superinspirerad. Det var välutvecklat, mycket folk och hög kvalitet på det mesta, säger Johan Björklund.

Tillbaka hemma i Sverige pratade Johan ihop sig med Joe Morris från Ribhaus, och de bestämde sig då för att åka över till Korea igen – den här gången tillsammans.

– Jag var inbjuden för att hålla tal om den svenska fikakulturen. Eftersom Joe och hans burgare på Ribhaus är inspirerade av Korea kändes det självklart att ta med honom på resan.

Joe och Johan började i den vevan fundera över hur de skulle kunna implementera Ribhaus och Björklunds kaffe på den koreanska marknaden.

Nyckeln till satsningen blev en man vid namn Paul Choy. Han jobbar med företagsutveckling och fanns med i Lovaks kontaktnät.

Paul Choy hjälpte både Johan och Joe att hitta rätt samarbetspartners nere i Korea.

– Bland annat såg han till att det kom tre koreanska företagare hit till Västerås för att träffa oss. Och när vi satt tillsammans med dem inne på Slakteriet och åt burgare från Ribhaus såg vi direkt att "Det här kommer att bli något". Två veckor senare hade koreanerna fixat en lokal och var beredda att öppna ett Ribhaus nere i Korea. Sedan var det fullt ös!

När Ribhuas-lanseringen var klar var det även dags för Björklunds kafferosteri att inleda sin Korea-resa.

Återigen var det Paul Choy som hittade de rätta kontakterna.

– Han hjälpte oss att få kontakt med ett par i 30-årsåldern där hon är författare och designer. Hon tog med sig ett team till Sverige för att se mer av Björklunds kafferosteri. På plats bestämde de sig för att satsa – och nu finns det en Björklunds kaffebar i Korea.

– Kaffebaren är inspirerad av Västerås och Sverige. Hon tycker att vi svenskar är så lugna och eftertänksamma och det är det hon har haft i tankarna när hon utformat lokalen.

Kaffebaren i Korea är byggd i två våningar och består av flera rum där man kan sitta och njuta av sitt kaffe i lugn och ro.

Både när det gäller Ribhaus och Björklunds kaffe finns det en tydlig plan om att öppna fler enheter nere i Korea.

– Det ligger ganska nära i tiden att vi öppnar ett ställe till. Det är inte mer än ett telefonsamtal bort.

Finns det även planer på att öppna på fler platser i Sverige?

– (Lång tystnad) Jag vet inte. Det är svårare här än där. Marknaden för hamburgare är ganska full här, säger Joe.

– Men vi har svårt att sitta still, så något kommer att hända med Ribhaus här i Västerås inom kort. Exakt vad vill vi inte gå ut med just nu, säger Johan Björklund lite kryptiskt.

Ribhaus hyllade Bacon Jamm-burgare. Foto: Fredrik Klevenhaus

Hemliga receptet bakom den hyllade burgaren

Bacon Jamm är en av Ribhaus originalburgare som har funnits med på menyn sedan starten. Burgaren är älskad av kunderna och har som enda Västeråsburgare fått fem stjärnor av ansedda Burgerdudes. I receptet avslöjar Joe Morris, Ribhaus grundare, hemligheten bakom burgarens unika smak.

Ingredienser:

500 g gul lök (hackad

500 g bacon (stekt)

100 ml chillisås (vi använder Franks Hot Sauce)

160 ml Cola (vi använder Fritz Kola)

200 ml äppelcider vinäger

200g mörk muscovado socker

50ml stark kaffe/espresso (vi använder Björklunds kaffe)

Så här gör du:

Stek lök i lite olja tills den är mjuk och blanda sen i chilisåsen. Tärna bacon och stek tills det är 'knaperstekt' och fettet har smält bort från köttet. Sätt den sen åt sidan. Blanda i cola, vinäger, socker och kaffe i lökblandningen och koka ner den tills hälften av innehållet återstår. Blanda därefter i bacon och lägg åt sidan tills den har svalnat något. Mixa i en blender tills du nått önskad konsistens.

Fredrik Zetterberg är kafémanager på Vestras Coffice by Björklunds. Han har tidigare tävlat som barista och har bland annat en fjärdeplats i tävlingen Latte Art 2016 på sin meritlista. Foto: Jonas Edberg

Så gör du den perfekta cappuccinon

En cappuccino är så mycket mer än bara lite kaffe och mjölk. Här krävs det kärlek för att hitta rätt. Smakfullt bad därför Västerås egen stjärnbarista Fredrik Zetterberg, kafémanager på Vestras Coffice by Björklunds, om hjälp med att servera en perfekt kopp cappuccino.

Det här behöver du:

2–4 cl espresso.

2 dl mjölk.

Något att vispa mjölken skummig med.

Så här gör du:

• Häll upp en en enkel espresso (2-4 cl starkt kaffe) i en kaffekopp.

• Värm 2 dl mjölk till 55-65 grader och vispa den skummig.

• Häll i mjölken i koppen, jobba cirklar så att mjölken blandas ordentligt med espresson.

• Avsluta med att hälla på mjölkskummet på ytan. 0,5 till 1 cm skum är perfekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING