Johan Björklund och Joe Morris utanför Slakteriet i Västerås. Foto: Jonas Edberg

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen Sydkorea. Här berättar de historien bakom den långväga satsningen.

  • Publicerad 17:33, 4 okt 2019

Ribhaus och Björklunds kafferosteri har tillsammans stått bakom två av årets märkligaste affärsnyheter i Västerås. Detta efter att båda verksamheterna, som känns urlokala, utannonserat satsningar på den koreanska marknaden.

Bakgrunden till den minst sagt annorlunda satsningen finns i ett företag som heter Lovak. De håller på med företagsutveckling och både Ribhaus och Björklunds kafferosteri jobbar med företaget.

Lovak hade i sin verksamhet även affärskontakter med personer i Sydkorea.

– Jag fick en fråga från Lovak om vi var intresserade av någon form av samarbete nere i Korea, och då svarade jag ”ja, absolut”, utan att tänka på hur långt bort det egentligen ligger, berättar Johan Björklund, grundaren av Björklunds kafferosteri.

Under en helg åkte därför Johan ner till sydostasien och spanade in mat- och dryckesmarknaden i Sydkorea.

– På plats där nere blev jag superinspirerad. Det var välutvecklat, mycket folk och hög kvalitet på det mesta, säger Johan Björklund.

Tillbaka hemma i Sverige pratade Johan ihop sig med Joe Morris från Ribhaus, och de bestämde sig då för att åka över till Korea igen – den här gången tillsammans.

– Jag var inbjuden för att hålla tal om den svenska fikakulturen. Eftersom Joe och hans burgare på Ribhaus är inspirerade av Korea kändes det självklart att ta med honom på resan.

Joe och Johan började i den vevan fundera över hur de skulle kunna implementera Ribhaus och Björklunds kaffe på den koreanska marknaden.

Nyckeln till satsningen blev en man vid namn Paul Choy. Han jobbar med företagsutveckling och fanns med i Lovaks kontaktnät.

Paul Choy hjälpte både Johan och Joe att hitta rätt samarbetspartners nere i Korea.

– Bland annat såg han till att det kom tre koreanska företagare hit till Västerås för att träffa oss. Och när vi satt tillsammans med dem inne på Slakteriet och åt burgare från Ribhaus såg vi direkt att "Det här kommer att bli något". Två veckor senare hade koreanerna fixat en lokal och var beredda att öppna ett Ribhaus nere i Korea. Sedan var det fullt ös!

När Ribhuas-lanseringen var klar var det även dags för Björklunds kafferosteri att inleda sin Korea-resa.

Återigen var det Paul Choy som hittade de rätta kontakterna.

– Han hjälpte oss att få kontakt med ett par i 30-årsåldern där hon är författare och designer. Hon tog med sig ett team till Sverige för att se mer av Björklunds kafferosteri. På plats bestämde de sig för att satsa – och nu finns det en Björklunds kaffebar i Korea.

– Kaffebaren är inspirerad av Västerås och Sverige. Hon tycker att vi svenskar är så lugna och eftertänksamma och det är det hon har haft i tankarna när hon utformat lokalen.

Kaffebaren i Korea är byggd i två våningar och består av flera rum där man kan sitta och njuta av sitt kaffe i lugn och ro.

Både när det gäller Ribhaus och Björklunds kaffe finns det en tydlig plan om att öppna fler enheter nere i Korea.

– Det ligger ganska nära i tiden att vi öppnar ett ställe till. Det är inte mer än ett telefonsamtal bort.

Finns det även planer på att öppna på fler platser i Sverige?

– (Lång tystnad) Jag vet inte. Det är svårare här än där. Marknaden för hamburgare är ganska full här, säger Joe.

– Men vi har svårt att sitta still, så något kommer att hända med Ribhaus här i Västerås inom kort. Exakt vad vill vi inte gå ut med just nu, säger Johan Björklund lite kryptiskt.

Ribhaus hyllade Bacon Jamm-burgare. Foto: Fredrik Klevenhaus

Hemliga receptet bakom den hyllade burgaren

Bacon Jamm är en av Ribhaus originalburgare som har funnits med på menyn sedan starten. Burgaren är älskad av kunderna och har som enda Västeråsburgare fått fem stjärnor av ansedda Burgerdudes. I receptet avslöjar Joe Morris, Ribhaus grundare, hemligheten bakom burgarens unika smak.

Ingredienser:

500 g gul lök (hackad

500 g bacon (stekt)

100 ml chillisås (vi använder Franks Hot Sauce)

160 ml Cola (vi använder Fritz Kola)

200 ml äppelcider vinäger

200g mörk muscovado socker

50ml stark kaffe/espresso (vi använder Björklunds kaffe)

Så här gör du:

Stek lök i lite olja tills den är mjuk och blanda sen i chilisåsen. Tärna bacon och stek tills det är 'knaperstekt' och fettet har smält bort från köttet. Sätt den sen åt sidan. Blanda i cola, vinäger, socker och kaffe i lökblandningen och koka ner den tills hälften av innehållet återstår. Blanda därefter i bacon och lägg åt sidan tills den har svalnat något. Mixa i en blender tills du nått önskad konsistens.

Fredrik Zetterberg är kafémanager på Vestras Coffice by Björklunds. Han har tidigare tävlat som barista och har bland annat en fjärdeplats i tävlingen Latte Art 2016 på sin meritlista. Foto: Jonas Edberg

Så gör du den perfekta cappuccinon

En cappuccino är så mycket mer än bara lite kaffe och mjölk. Här krävs det kärlek för att hitta rätt. Smakfullt bad därför Västerås egen stjärnbarista Fredrik Zetterberg, kafémanager på Vestras Coffice by Björklunds, om hjälp med att servera en perfekt kopp cappuccino.

Det här behöver du:

2–4 cl espresso.

2 dl mjölk.

Något att vispa mjölken skummig med.

Så här gör du:

• Häll upp en en enkel espresso (2-4 cl starkt kaffe) i en kaffekopp.

• Värm 2 dl mjölk till 55-65 grader och vispa den skummig.

• Häll i mjölken i koppen, jobba cirklar så att mjölken blandas ordentligt med espresson.

• Avsluta med att hälla på mjölkskummet på ytan. 0,5 till 1 cm skum är perfekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING