Västeråsarna har uppäckt essence. Stefan Taylor i sitt tredje ”hus” i Västerås, det klart mest lyckade hittills. ”Vi har fått en fantastiskt start och det är roligt att det är fler västeråsare som besöker oss nu”, säger kocken och ägaren. Foto: Jonas Bergkvist

Flytten till city en succé för Essence

Från Kopparlunden till city. Flytten har blivit en succé för Stefan Taylors fine dining-restaurang Essence. – Vi har fått en fantastiskt start. Nu känns det om att västeråsarna har upptäckt oss, säger stjärnkocken.

Publicerad

Den 1 juli slog Stefan Taylor upp portarna till Essence på Källgatan.

Det började på bästa sätt.

– Det var ju perfekt tajming när restriktionerna släppte och folk kom ut mer, säger skotten Stefan Taylor när vi träffas i den 200 kvadratmeter stora lokalen.

Sedan dess har det snurrat på.

– Vi har haft fullt i stort sett varje kväll de dagar vi har öppet (onsdag-lördag).

Men trots släppta restriktioner har han valt att behålla ett begränsat maxantal gäster till 16.

– Jag vill inte att det ska kännas trångt för gästerna när de kommer. Det ska finnas gott om utrymme för att helhetsupplevelsen ska bli så bra som möjligt.

Här på Källgatan 11 ligger numera Essence efter flytten från Kopparlunden till centrala Västerås. Foto: Jonas Bergkvist

När jag låg i Kopparlunden var ungefär 75 procent av gästerna från Stockholm och övriga 25 procent från Västerås, nu skulle jag säga att det är tvärtom. Det känns väldigt roligt

Konceptet är detsamma, Stefan Taylor serverar gästerna en meny med minst sju rätter.

Men en sak är väldigt annorlunda mot Kopparlunden – flytten till city har inneburit mer uppmärksamhet och att fler västeråsare har fått upp ögonen för fine dining-restaurangen.

– När jag låg i Kopparlunden var ungefär 75 procent av gästerna från Stockholm och övriga 25 procent från Västerås, nu skulle jag säga att det är tvärtom. Det känns väldigt roligt.

Lokala samarbeten

Han har även börjat samarbeta med flera lokala aktörer, främst på dryckessidan.

Som Björklunds kafferosteri, Hantverksbryggeriet, Alliaria bryggeri – och inte minst Vinoteket.

– Jag har ett jättebra samarbete med Patric och Daniel på Vinoteket. Det känns bra att ha nära till leverantörerna – bara ett samtal och fem minuters gångväg bort. Perfekt! Och dom är så otroligt kunniga på sitt, medan jag fokuserar mer på maten. En perfekt kombination, säger Stefan Taylor.

Han är väldigt nöjd med hur resultatet blev i den nya lokalen efter en omfattande renovering.

– Äntligen har jag fått det precis som jag alltid har velat ha det. In i minsta detalj.

Han har själv varit högst delaktig i renovering.

– Jag har fått ett nytt intresse! Nu ser jag detaljer som jag vill åtgärda som jag inte gjorde förut.

Han är även nöjd med hyresvärden på Källgatan.

Ja, det finns inte något Stefan Taylor är missnöjd med.

– Det sägs ju att det tredje huset man bygger är det mest lyckade och det här är mitt tredje i Västerås! Jag har fått ny energi. En fresh start.

Bokningar sker endast här via hemsidan.

Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS