Trivs på Strömskär. Börge Lindgren, Gunnel Hedlund och Stefan Lindgren. Foto: Jonas Edberg

Festligt när båtklubben firade 100 år

Strömmingsskär står det på sjökortet. Men bland båtfolket är ön mest känd som Strömskär. Här har Västerås motorbåtsklubb sin hemvist. I år fyller klubben 100 år och detta firades med en storslagen fest signerad damerna i föreningen.

  • Publicerad 17:50, 10 aug 2019

Västerås motorbåtsklubb startade 1919 och hade vid den tiden 35 medlemmar.

De första tio åren var klubben utan en fast hemvist. För att hitta en "egen plats" letade man bland annat vid öarna runt Ridön.

Efter tio års sökande hittade klubben äntligen sin egen plats. Valet föll på Strömskär, en liten ö ett stenkast öster om från Tidö-Lindö.

Ön som var obebodd och ägdes av greve von Schinkel. Allt som fanns var en liten stuga som fick bli klubbhus.

Greven lät VMBK arrendera hela ön och från början var klubben ensamma där. Efter en tid började medlemmarna även bygga stugor på marken, och stugorna var endast till för klubbens medlemmar.

Totalt blev det 79 små stugor, alla med sjötomt.

Klubbens hjärta

Idag tillåts ickemedlemmar att köpa tomterna och kommunalt vatten och avlopp har dragits ut till ön. Det har även bildats en stugförening, där båtklubben är en av medlemmarna.

Klubbstugan har för länge sedan byggts ut och är idag hjärtat av klubben. Bland annat har restaurang Klippans gamla veranda fraktats ut till Strömskär och är idag en del av klubbhuset.

Damernas afton

Klubben har en lång tradition av fester och andra aktiviteter. En av de mest populära är något som kallas Damernas afton och arrangeras sedan 50-talet den första lördagen i augusti varje år.

– Idén kom när klubbens karlar hade navigationsutbildning och "tanterna" fick koka kaffe. Under tiden männen var upptagna började damerna hitta på nidvisor om männen. Det här väckte idén om en fest, där kvinnorna skulle uppträda med sina sånger. Och sedan dess har det här varit en av klubbens årliga höjdpunkter, berättar Gunnel Hedlund, varit medlem i klubben under hela sitt snart 70-åriga liv.

Sedan starten har arrangemanget utvecklats och numera blir damerna ackompanjerade av en riktig orkester.

I år passade man även på att fira klubbens 100-årsjubileum i samband med festen.

– Det var fullsatt och vi hade runt 100 betalande, berättar Gunnel Hedlund.

Orkestern leddes av välkände kapellmästaren Börge Lindgren som är medlem i klubben sedan mitten av 80-talet.

Börge har sin båt liggandes vid bryggan hela somrarna och åker inte in till fastlandet oftare än nödvändigt.

Här berättar han hur det gick till när han och familjen blev medlemmar i klubben:

– Vi hade precis köpt båt och en dag åkte vi till Torshälla. Där såg vi en affisch om räkafton på Strömskär. Vi hade aldrig hört talas om något Strömskär eftersom ön heter Strömmingsskär på sjökortet. Efter att ha frågat oss runt lite fick vi reda på mer om ön. Och när vi kom hit var alla så otroligt trevliga så vi blev medlemmar efter bara två timmar.

Idag är Börges äldste son, Stefan Lindgren, ordförande i klubben. Han siktar på att klubben ska överleva 100 år till.

– Men för att det ska lyckas behöver vi fortsätta ha medlemmar som hjälps åt. Är det ingen som är här så förfaller det fort, säger han.

En del av ensemblen under Damerns afton. Längs fram sitter Gunnel Hedlund som varit med och uppträtt i showen sedan hon var ung. Foto: Privat

Barnens båt. Klubben har en egen trampbåt som föreningens barn kan trampa runt i. Foto: Privat

Bryggliv. Västerås motorbåtsklubb har en stor brygga på Strömskär där medlemmarna kan lägga till med sina båtar. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING