Foto: Mälarvillan

Experten tipsar: Det bör du tänka på vid husbygge

Att bygga ett nytt hus är kanske en av de största investeringar som man gör i livet. Här berättar Andras Nordbrandt, vd på Mälarvillan om hur processen går till och vilka fallgropar som finns.

Publicerad
Andreas Nordbrandt, vd Mälarvillan ger tips till husbyggare. Foto: Privat

– Det första man bör tänka på när man har en tomt är hur man ska lägga huset. Hur rör sig solen, vart stiger solen upp och vart går den ner?

Man måste även tänka på markbeskaffenheten på tomten, till exempel vilken bärighet är det, finns det berg som behöver sprängas bort?

– Om det här är något man inte kan själv så är ett tips att ta ut en markentreprenör eller en husleverantör så att man får hjälp med att lägga huset så att det blir bra. Fundera också över tillfartsvägar, vatten, avlopp och fiber. Behövs det kanske sprängas några ”gravar” för att dra in detta?

För att få en bra husresa är det viktigt att välja en bra husleverantör.

Nybyggarna i Gäddeholm: "Så byggde vi vårt drömhus"

– Välj en leverantör som hjälper dig med att göra en produktionskalkyl för hela bygget så att inga kostnader kommer som en överraskning.

Andreas Nordbrandt säger att när det kommer till banklån är det för bankens vidkommande två saker de tittar på.

– Vilken lånenivå man kan klara av på de inkomster man har och vilket marknadsvärde huset kommer att ha. Dessutom tittar de mer och mer på att man valt en seriös byggare och inte någon skojare, som det tyvärr finns i branschen, säger han.

Sen är det dags för det roliga, att titta på planlösning.

– Dröm inte iväg för mycket, då är det lätt att bli besviken, det blir ibland så att man tar till ett hus som är för stort mot det man har råd med, säger Andreas Nordbrandt.

När man funderar över planlösning säger han att man ska tänka på hur många rum man vill ha, vilken funktion de ska ha, alltså vilken typ av rum, allt i förhållande till hur mycket pengar man har att röra sig med.

Hans tips är att man ska låta det ta tid.

– Inspireras vid husvisningar, av bekanta och kolla på nätet. Och ta hjälp av husleverantörens kunskap för att kanske kunna få samma funktion på en mindre yta.

Det blir mer och mer viktigt att tänka på miljön och att därför göra ett hus mindre och mer yteffektivt är något som kommer mer och mer.

– Trenden går också mot trähus istället för betong som kräver mer energi och genererar större utsläpp.

Sen ska man fundera över hur huset ska se ut på utsidan, gestaltningen. Man ska välja fasad, stående eller liggande trä, målat eller naturbehandlat, taksprång eller inte? Vilka fönster vill man ha, spröjs eller inte? Här hjälper det också att låta sig inspireras av andra hus, tidningar och nätet.

Det finns lite olika parallella trender just nu vilket är kul, det finns utrymme för hus av olika stilar. Vi upplever att det blir allt vanligare med individuella uttryck. När man väl bygger sitt hus vill man sätta sin egen prägel på huset. En exteriör trend är ett litet takutsprång och mörkare kulörer

Att färdigställa ett hus tar ungefär 24 veckor från byggstart men Andreas Nordbrandt säger att det är en utdragen process med bygglov med mera som gott och väl totalt kan ta ett år, eller mer.

– Det är ju en väldigt stor investering och väldigt viktigt att det blir bra, så låt det ta sin tid.

TÄNK PÅ DETTA...

Det är lätt att ha för höga förväntningar, så se till att säkerställa budgeten innan du börjar drömma iväg och tänker dig ett för stort hus i förhållande till hur mycket pengar du har. Det är jättebra att drömma, men bättre att få mer än förväntat än tvärt om.

Gör en kalkyl. Analysera vad du egentligen vill ha för typ av hus. Välj utrustningsnivå, vad är viktigt, en riktig hög kvalitétsutrustning eller basutrustning.

Underskatta inte markarbetskostnaden. Fundera på att vänta med vissa delar som att färdigställa trädgården. Det kan tillkomma stora kostnader som man inte har räknat med.

Tänk också till och välj en husleverantör som finns där i det långa loppet. När huset väl är klart dyker det alltid upp fel som behöver rättas till. Välj en leverantör som har ett garantiåtagande, som kommer tillbaka och rättar till en dörr som gnisslar eller ett golv som inte är rätt lagt. Tänk också på att välja en leverantör som kan bygga det du vill ha så du inte blir låst vid tex en fönsterstorlek eller t ex bara får välja mellan några få golvmodeller

Tänk på vilken entreprenadform du vill ha. Är du beredd att göra en del i egen regi eller vill du köpa ett nyckelfärdigt hus. Kontraktsformen är då viktig att ha koll på med helst ett kontrakt för att göra det lätt för dig som kund

Powered by Labrador CMS