Foto: Jonas Edberg

Efter varningen om miljonböter: Det har Kristianssborgsskolan gjort för att bli bättre

Västerås stad riskerade böter i miljonklassen efter att Skolinspektionen upptäckt flera brister på Kristiansborgsskolan i Västerås. Nu är bristerna avhjälpta – och det finns inte längre något viteshot.

  • Publicerad 11:07, 12 jan 2019

Ur Västerås Tidning i april 2018.

I januari förra året som Skolinspektionenen gjorde en tillsyn på Kristiansborgsskolan i Västerås. Då upptäckte de flera brister: de allvarligaste handlade om att elever med särskilda behov inte fått det stöd de behövt tillräckligt snabbt, och att skolan hade brister när det kom till studieron för eleverna.

I och med med beskedet fick Västerås stad, som är huvudman för skolan, ett vite på 1 250 000 kronor. Ett bötesbelopp som kommunen skulle bli tvungen att betala om inte skolan gjorde förbättringar de områden som skolinspektionen pekat på. Åtgärderna skulle vara gjorda innan oktober förra året. För skolan satte arbetet igång direkt.

– För det första ville vi ta reda på vad det var vi fallerade på. Det är inte så enkelt att läsa Skolinspektonens rapport och förstå vad de vill att vi ska göra: till exempel fick vi anmärkning på studieron, och deras förslag till förbättring var "skapa studiero". De kollar bara mot lagstiftning och kommer inte med förslag, men det är ändrat från och med i år, berättar Annelie Aleson som är rektor på Kristiansborgskolan.

Under hösten har Skolinspektionen gjort en uppföljning med skolan. I december kom de med sitt beslut efter den och där konstateras att skolan gjort flera förbättringar. Bland annat handlar de om att skolan utbildat sina arbetslagledare inom särskilt stöd, att de utvecklat sina rutiner och fördelat ansvarsområden när det kommer till stöd till elever med särskilda behov.

– Vid den första inspektionen var det så att det fanns några elever som stod i kö för att få en kartläggning. Och egentligen handlade inte kritiken mot åtgärder vi satte in, utan att vi inte hunnit med att göra kartläggningen. Det har vi hanterat genom att vi betat av de som stod i kö och säkerställt rutiner för att det inte ska bli kö igen, säger Annelie Aleson.

Studieron har bland annat förbättrats genom att man aktivt har pratat om problemet och att varje lärare i början av varje lektion ger tydliga direktiv om vad som gäller för just den lektionen.

– På den punkten har vi gjort en del nya saker: vi samlar in mobilen inför varje lektion, genomfört att alla lärare har samma lektionsstruktur så eleverna känner igen sig och så har vi jobbat med ledarskap i klassrummet, säger Annelie Aleson.

En brist som Skolinsopektionen fortfarande ser är att skolan inte använder biblioteket i den omfattning som är önskvärt. Det är något som skolan måste komma tillrätta med senast i mitten av mars i år.

– Vi har en plan för det. När inspektionen var här i mitten på höstterminen så hade vi inte hunnit göra alla de saker vi hade i den planen, till exempel att alla elever skulle besökt stadsbiblioteket. När vi skickar in svaret i mars så kommer de saker vi skrivit att vi ska göra att vara genomförda, säger Annelie Aleson.

Västerås stad riskerar inte lägre något vite efter bristerna på Kristiansborgsskolan.

Hur känner du som rektor i och med Skolinspektionens besked att de tycket att de flesta brister var avhjälpta?

– Jag tänkte att det var förväntat. Jag visste att vi gjort allt kring de stora grejerna. Vi har också gjort egna enkäter och följt upp vårt arbete hela tiden, säger Annelie Aleson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING