Foto: Mostphotos

Det här vill oppositionen göra med pengarna

De fyra partier som nu sitter i opposition i Västerås har nu presenterat sina skuggbudgetar. Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med ett gemensamt budgetförslag, Vänsterpartiet lägger fram ett eget och likaså Sverigedemokraterna.

  • Publicerad 11:47, 21 nov 2018

I början av november la den styrande majoriteten i Västerås, bestående av S, L, C och MP, fram sin budget för Västerås nästa år. Under rubriken "Årsplan Västerås" framfördes satsningar på bland annat grundskolan men också neddragningar på administrationen i kommunen.

Nu har de fyra oppositionspartierna presenterat sina förslag. Moderaterna och Kristdeomkraterna har lagt fram ett gemensamt budgetförslag som fått rubriken "En borgerlig budget för ett tryggt och hållbart Västerås". Partierna vill bland annat:

✔ Göra en trygghetssatsning som omfattar 15 miljoner. Pengarna ska bland annat gå till fler ordningsvakter, tryggare gångstråk och ökad kamerabevakning.

✔ Minska grupperna i förskolan, genom att tillföra mer pengar till förskolenämnden. Detta ska följas upp på gruppnivå.

✔ Ha en oförändrad skattestats, satsningarna ska finansieras bland annat genom att införa anställningsstopp för administrativ personal och minska antalet konsulter som jobbar inom Västerås stad.

Västerpartiet ha lagt fram ett eget budgetförslag under rubriken "Ett Västerås för alla" där de bland annat slår fast att de vill:

✔ Höja kommunalskatten med 35 öre.

✔ Satsa 53 miljoner på grundskolan, bland annat vill partiet höja elevpengen.

✔ Införa demokratikontor i stadsdelarna, där man bland annat ska kunna få hjälp med ärenden till kommunen.

Sverigedemokraterna lägger fram ett eget budgetförslag, även den under rubriken "Årsplan Västerås". I den framkommer det bland annat att partiet viill:

✔ Lägga mer pengar hos tekniska nämnden, för att göra en satsning på vägunderhållet, satsningen omfattar 40 miljoner kronor.

✔ Utöka kamerabevakningen och satsa pengar på patrullerande väktare.

✔ Göra besparingar på integrationssatsningar, har en restriktiv fördelning av föreningsbidrag och minska klimatprogrammets omfattning.

Beslut om hur pengarnas ska fördelas i kommunen nästa år tas på budgetfullmäktige den 29 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING