Junos kamp ska hjälpa och stötta drabbade familjer. Här är delar av den stora familjen Zeeck – med Juno i pappa Gunnars knä – samt längst till höger Patrik Rambow som fått hjälp av föreningen Junos kamp. Foto: Helena Andersson

Deras kamp går vidare för alla svårt sjuka barn

Familjen Zeeck, tiobarnsfamiljen känd från TV4-programmet Familjen annorlunda, har i många år kämpat med sin cancersjuka dotter Junos sjukdom. Nu är Juno färdigbehandlad men Susanne och Gunnar Zeeck har inte gett upp sitt engagemang och har startat den ideella föreningen Junos kamp.

Publicerad

Även om Junos cancer försvunnit så finns den hela tiden kvar i huvudet. Vi är drabbade och det kommer vi att vara hela livet.

Syftet med föreningen är att hjälpa svårt sjuka barn och deras familjer i och runt om Västerås.

– Vi hade tankar om vad vi själva skulle velat ha hjälp med när vi var i sitsen att ha ett svårt sjukt barn, och så kom idén upp om att starta en förening, berättar Susanne och Gunnar Zeeck.

Tidigare har familjen samlat in över 200 000 till Barncancerfondens forskning – bland annat genom att vara med och arrangera löparloppet Run of Hope – men nu vill man kunna hjälpa på ett annat sätt.

– Barncancerfonden har många olika bra aktiviteter, men deras hjälp behövs senare, när barnet är friskare. Man kan till exempel inte ta med ett mycket sjukt barn till ett lekland, säger Susanne Zeeck.

Barnkliniken på Västmanlands sjukhus är själva knutpunkten, där finns de barn och deras familjer som Junos kamp vill hjälpa.

Susanne och Gunnar Zeeck har tät kontakt med kuratorerna på Barnkliniken som också är de som kan förmedla kontakten till Junos kamp om de tycker att det behövs.

– Om man vill ha hjälp är det bästa att vända sig till sin kurator och diskutera vidare. Många tror inte att de behöver hjälp, eller har inte ork eller energi att söka hjälp, och då känns det extra skönt när folk tar emot hjälpen vi kan ge.

Det finns inga direkta gränser för vad man kan få hjälp med, allt beror på vad familjen behöver.

– Många som har svårt sjuka barn saknar energin att ens tänka på vad man skulle behöva hjälp med och vad det finns för hjälp att få, så då kanske vi kliver in och helt enkelt ”tar över”, säger Gunnar Zeeck.

Patrik Rambow och hans familj är några av alla som har fått hjälp.

Under tre, fyra år har yngste sonen Milo, som föddes med ett hjärtfel, opererats ett flertal gånger, nu senast fick han en pacemaker och framtiden får utvisa om det kommer att behövas ytterligare operationer.

– Vi ville inte gärna ta hjälp, vi ville fixa allt själva. Men kuratorn på sjukhuset sa åt oss på skarpen att vi skulle ta hjälp, att vi behövde det, säger Patrik Rambow.

Kuratorn förmedlade kontakten mellan familjen och Junos kamp och det första familjen fick var matkassar.

– Det var helt enormt. Vi tillbringade mycket tid på sjukhuset och när vi kom hem sent så fanns inte energin att laga mat. Mat var ju inte det första man tänkte på, säger Patrik Rambow.

Familjen har även fått åka på olika aktiviteter. Bland annat till Eskilstuna för att åka sportbil då ett av Milo och hans syskons stora intresse är just bilar.

– Det är viktigt att få hitta på grejer utanför allt ”tråk” med sjukhus.

Om ens barn drabbas av en svår sjukdom kommer man aldrig riktigt ifrån det även om barnet har tillfrisknat, menar Susanne Zeeck.

– Även om Junos cancer försvunnit så finns den hela tiden kvar i huvudet. Vi är drabbade och det kommer vi att vara hela livet.

En bild på Juno för två år sedan. I dag är hon färdigbehandlad för sin leukemi. Foto: Susanne Zeeck

Swisha ditt bidrag

För mer information: www.junoskamp.se.

På det här numret går det att swisha sitt bidrag till Junos kamp: 123 676 14

Powered by Labrador CMS