Foto: Jonas Edberg

Debatt: "Summer Meet-cruisingen har eskalerat"

Insändarskribenten Markus Bartsch har tröttnat på hur Summer Meets cruising puttrar fram i krypfart: "Redan förra året skickade jag in en skrivelse till Tekniska nämnden, som ett upprop till ansvariga i Västerås kommun och polisen. Tyvärr har ingen svarat på detta." Nu kommer han med egna idéer om hur den populära företeelsen ska bli bättre.

  • Publicerad 20:10, 29 jan 2019

Till att börja med ska jag klargöra ett par saker för att få lite perspektiv på detta.

Jag är västeråsare sedan 20 år i år och har lyckat delta på alla Summer Meet (Power Meet inräknade) under den tiden och ett större antal innan dess då eventet flyttade hit.

Det finns ingen ”jänkebil” bland mina fordon, men däremot ett flertal veteranbilar som inte skäms för sig, och jag tar gärna ut någon/några av dessa under denna härliga tillställning då min absoluta övertygelse är att helgen skall upplevas, i alla fall till viss del, rullandes i sakta mak utefter cruisingstråket, för det är cruisingen jag vill prata om, inte själva ”meetet” som nu fått ett jättelyft!

Redan efter 2017-års VSM skrev jag detta som ett inlägg i sociala media där jag försökte lyfta fram problematiken som eskalerat år från år till år, en totalt ohållbar situation – DET FUNKAR INTE!

Vad är då problemet? Jo, cruisingen är totalt sönderreglerad. Notera att dessa kommentarer/reflektioner är redan efter torsdagen då bara en bråkdel av alla fordon som kommer att delta är på plats.

Följ med mig ett varv så ska jag berätta hur det ser ut och vi startar där Malmabergsvägen möter Pilgatan och Björnövägen. Klockan är 18.00 och det flyter väldigt lugnt och fint och en hel del människor är ute för att njuta av solsken och biluppvisningen. Jag noterar att Kungsängsvägen redan är avspärrad från infarten från Björnövägen då ett antal bilar försöker vända i korsningen och stökar till det något, så jag svänger ner för Pilgatan. Sedan går tiden via Östra Ringvägen, Norra Ringvägen, Västra Ringvägen och allt flyter på som en cruising ska: sakta, fina bilar, glada miner, en del musik ...

När jag kommer till Stora Gatan (Oxbacken) noterar jag genast att här är vägen spärrad i riktning tillbaka in mot city, men eftersom det ännu flyter på så åker jag vidare, men ok, en del stopp blir det nu och det känns betydligt ryckigare. Framme vid korset Köpingsvägen Djuphamnsvägen noterar jag att Djuphamnsvägen är öppen ner mot Sjöhagsvägen... bra initiativ! Men jag fortsätter mot Hammarbyrampen. Hela tiden betydligt långsammare och med sämre flyt, men nog fasen ska jag orka köra ett varv – det är ju bara en bråkdel av bilarna ute. Tar mig upp på rampen och svänger in på Johannisbergsvägen och det släpper igen. Just ja, inga avspärrningar i motsatt riktning, och de som ev tröttnar kan svänga runt och lämna utan problem ...

Men nu, in på Sjöhagsvägen och kaoset börjar. Ryckigt, stillastående bilar, men någonstans vid Djuphamnen blir det tvåfiligt och några ger sig ut i den vänstra filen och det släpper lite... men framme vid Djuphamnsvägen så blir det plötsligt kaos igen. Men va fa ...! Djuphamnsvägen är bara öppen i ena riktningen! Istället för att avlasta Sjöhagsvägen så är det tvärstopp. Jag riktigt ser hur många besvikna vänsterfilare försöker trycka in sig i högerfilen igen, för nu blir det dessutom enfiligt, genom ett ”tivoli-område” där flera plötsligt ska stanna för att köpa Langos …

Sjöhagsvägen är totalt värdelös som cruisingsträcka. Torsdag kväll och barnfamiljer som fixat med picnic-filt i gräset sitter nu och glor på samma bakskärm i typ 50 minuter innan den rullar 22 meter för att stanna igen ... i ytterligare 50 minuter!

Puh, väl uppe på Strandbron så släpper det och det rullar på bra via Kungsängsgatan till Björnövägen (trots enkelriktat och ivriga poliser som verkar jaga boende som försöker passera avspärrningar för att ta sig hem).

Klockan är nu 19.30-20.00 och jag tänker åka en sväng till Hälla för att se vad som sker där. Det är ju trots allt BARA en bråkdel av bilarna ute, tidig torsdag kväll som det är!

Åker upp Mälarstrandsgatan och vidare på Stockholmsvägen ... Noterar omgående att det inte är några avspärrningar och trafiken FLYTER i bägge riktningarna... INGA STOPP ALLS. En ambulans med blåljus (men utan sirener påslagna) svänger ut och likt Moses delade Röda havet så viker varenda bil åt sidan utan att ambulansens framfart påverkas på något som helst vis... Så här ska det vara!

Färden fortsätter hela vägen till Hälla och där skulle det kunna vara kaos.

Massor av bilar och åskådare blandat med alla  vanliga shoppare och ”Burnout-tävlingen” är i full gång, men det flyter på hur bra som helst. Noterar att det inte finns några poliser som på ett forcerat onaturligt sätt vill leda om den tjocka trafiken, så det fungerar alldeles utmärk trots trängseln.

Stannar en stund och njuter av atmosfären och snackar lite bil med intresserade innan jag tänker ta en tur in mot stan igen... Samma visa, Stockholmsvägen, Mälarstrandsgatan, Björnövägen, Pilgatan, Östra-, Norra-, Västra-ringvägen helt ok med ok flyt och MÖTANDE trafik. Från Stora vägen (Oxbacken) upp så börjar kaoset... Värdelöst att ens försöka. Kommer upp till korset Jakobsbergsgatan och tar av för att komma ut på Råbyleden... Vaaa, inte en enda bil, snacka om outnyttjad led om man skulle vilja lägga om cruisingen för att få till den bättre... Tvåfilig, gott om sittplatser i gräset, långt (relativt) från bostadshus och skulle funka utmärkt ända ner till Surahammarsvägen för att sedan fortsätta ner mot Johannisberg, men näää, det nyttjas inte.

Ok, på Råbyleden så tar jag av in på Narvavägen för att åka ner mot Köpingsvägen. TOTALT KAOS i korsningen Narvavägen, Köpingsvägen, Djuphamnsvägen ... Som tur är kan jag vända och åker tillbaka upp på Narvavägen och beger mig hemåt mot östra sidan av stan.

Sitter hela vägen hem och kan inte sluta tänka på hur otroligt dåligt organiserat detta är av kommunen och hur polisen, trots att många av dem agerar med ett leende, är så OTROLIGT OSMIDIGA.

Tyvärr, detta har gett en bitter smak i munnen det som en gång var en folkfest för både åskådare och ”cruising-folk”.

Vad är då summeringen, jo det fungerar ju riktigt bra på vissa delar, men det som är signifikant för dessa delar är just avsaknaden av avspärrningar och marknadsstånd, men med mötande trafik och helst tvåfiligt (Stockholmsvägen, Mälarstrandsgatan, Björnövägen, Pilgatan, Östra-, Norra-, Västra-ringvägen). Det blir ju en egen liten cruisingsträcka där man vänder på Hälla i ena änden och viker av innan man kommer till Oxbacken för att åka åt andra hållet igen. Tyvärr funkar ju detta bara på torsdagen och första delen av fredagen respektive lördagen, i alla fall de delar som hör till city då det återigen blir totalt tjockt med bilar...

Men tro inget annat, Västerås Summer Meet är helt underbart och självklart årets höjdpunkt! Tänk om nu bara kommunen och polisen kunde jobba för att få det att flyta snarare istället för att strypa trafiken till total kvävning. Det funkar ju så himla bra i vissa städer och kanske skulle det vara så att någon intresserad från kommunen skulle kunna åka på studieresa för att lära sig och få lite tips?

Nu vill jag ju absolut inte bara klaga, utan här kommer ett konkret förslag att ta ställning till för er som jobbar med att styra upp trafiken under VSM-helgen:

• Röd slinga på kartan = Cruising med körriktning åt bägge hållen för att trafiken ska flyta och fördelas över en längre sträcka!!!

• Blå linjer = Infarter till träffområde/camping (via Hacksta) så de stora trafikstockningarna inte uppkommer i samband med VSM träffen på Johannisberg.

• Till detta, trafikvärdar med uppgift att se till att fordonen rullar och inte blockerar trafik (kan med fördel utgöras av intresserade mopedklubbar som tar sig fram på ett lysande och smidigt sätt. Eller vad säger ni andra där ute?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING