De tar över värdshuset på Hässlö

Västerås Tidning kan nu avslöja vilka som tar över driften av Hässlö Werdshus. Nämligen nöjesprofilen Björn Carlsson och kocken Magnus Hansson.

  • Publicerad 10:36, 9 jun 2017

Det blev klart redan i mars. Men nu är det officiellt. Björn Carlsson, som bland annat driver Intiman och Carlsson på kajen, tar över Hässlö Werdshus tillsammans med kocken Magnus Hansson, grundare av Charity of food.

Den gamla officersmässen har fått en ordentlig ansiktslyftning för att passa duons vision.

– Vår tanke är att gå tillbaka till ursprunget. Det ska kännas som att man kommer rakt in i 1930-talet. Allt ska vara tidstypiskt. Från möbler till porslin, berättar Björn Carlsson.

Det klassiskt svenska kommer även märkas på menyn.

– Vi kommer jobba nästan uteslutande med svensk husmanskost. Och maten kommer vara säsongsbetonad, säger han.

Ekologiskt hållbart är ett av ledorden med verksamheten. Målet är att matsvinnet i princip ska vara noll. För att nå dit kommer man jobba med lokala producenter samt odla själva.

– Vi ska göra allting ordentligt och från grunden. Jag jobbar redan med matförädling idag och när Björn presenterade sin idé så gick det hand i hand med det jag vill göra, säger Magnus Hansson som blir köksmästare på värdshuset.

Förutom dagens lunch fem dagar i veckan är tanken att Hässlö Werdshus ska kunna nyttjas för allehanda evenemang. Bland annat bröllop, konferenser, företagsevent, vinprovningar och större fester.

Man kommer även bygga en scen på den 6 000 kvadratmeter stora tomten för artistframträdanden.

– På sikt kommer jag flytta den delen från Carlsson på kajen hit ut. Jag räknar med att så många som 1 000 personer ska få plats på filtar i slänten. Förmodligen blir det något framträdande redan i september, säger Björn Carlsson.

Det finns även planer på att göra ett bed and breakfast i flygeln på det 600-kvadratmeter stora värdshuset.

Hässlö Werdshus har bytt ägare fem gånger de senaste sju åren. Men det var inget som skrämde den nya ägarduon.

– Det gäller att ha en bärande idé. Vi har fått väldigt bra förutsättningar. Fastighetsägaren ser oss som några som borde kunna få igång det här. Jag har stor kunskap i att få igång evenemang och jag tror på det här, säger Björn Carlsson, som var nära att ta över redan för tre år sedan.

– Ett sånt här ställe är alldeles för vackert för att vara stängt för allmänheten.

Vad är den största utmaningen?

– Det är att få ut folk första gången. Sen tror jag att de kommer komma tillbaka. Sen är detta en gammal kåk som kostar mycket i drift, så vi måste tänka hållbart i alla led. Men man tar alltid en risk.

Magnus Hansson kommer flytta sin verksamhet Charity of food från Gröna Lund i Stockholm till köket på Hässlö Werdshus. Målet är att att göra minst 4000 portioner i veckan som sedan kommer att serveras på olika ställen i Västerås. Bland annat Västerås soppkök.

Den 1 september öppnar Hässlö Werdshus igen. Då med namnet Västerås officersmäss. Men redan från nästa vecka kommer man att ha öppet hus för allmänheten varje måndag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING