Gänget i full färd med att städa Råbyleden. Foto: Helena Andersson

De städar vägarna i sommar

Sommarjobbet som vägstädare kan ses som lite mindre glassigt, men faktum är att det är ett jobb som verkligen behövs. Att få vår stads vägar mindre skräpiga är något som jobbas med varje dag mellan sista maj och sista december och nu till sommaren får Västerås stad förstärkning av en grupp sommarjobbare.

  • Publicerad 19:45, 8 jul 2019

De flesta större vägar i Västerås städas minst en till två gånger om året, vissa en gång i månaden och det är området mellan vägrenen och fem meter in som plockas rent.

Anders Eriksson, arbetsledare på Utbildnings och arbetsmarknad, Arbetsmarknad, Västerås stad, är den som har hand om sommarjobbarna och han säger att de har fått en riktigt duktig grupp i år.

– Vi har tagit in 26 stycken ungdomar uppdelat på två grupper som bland annat går längs vägarna och städar nu i sommar.

Den här dagen är det Erik Blom, Hugo Frisk, Emmy Söderberg och Kajsa Sjöblom alla 16 år som beger sig iväg ut på städjobb.

Ungdomarna berättar bland annat att det för det mesta inte är så farligt som de trodde med skräp utmed vägarna, men att det ligger mer inne i skogen än i vägrenen, och att de häromdagen till och med hittade en moped.

– Man tänker nog mer på att inte skräpa ned efter det här jobbet, säger Erik Blom, vilka de andra instämmer i.

– Man kan tycka att folk över 18, de som kör bil och står för den mesta av nedskräpningen, borde veta bättre. Men vissa verkar bara öppna fönstret och slänga ut sina sopor säger Anders Eriksson.

Idag, i det gassande solsken går man längs med Råbyleden, där många av bilarna kör snabbare än de 60 kilometer i timmen, som är hastighetsgränsen. Längst bak går Anders med en typ av varningstriangel, ett varningstält, för att uppmärksamma bilisterna om vad som pågår.

– Många tutar, en del ger oss tummen upp, men visst känner man ibland att vi är lite oskyddade, säger han.

Anders Eriksson berättar att det ibland förvånar honom vilka vägar som är mest nedskräpade.

– När vi städade Köpingsvägen mitt i stan så hittade vi förvånansvärt lite skräp, däremot var det väldigt mycket längs Anemonvägen på Önsta gryta.

Det man hittar mest förutom cigarettfimpar är plast i alla dess former.

– Allra mest hittar vi snusdosor. Det är konstigt att man inte tänker att på det här sättet så bara tar och förstör vi, vi tillför ju inget, det är så dåligt. Jag tänker att det ju borde vara lättare att bära hem en tom plastförpackning än att ta hem en fylld från affären. Så titta dig omkring, ta hänsyn, ta hem soporna, det är allas vår natur!

Erik Blom, Hugo Frisk, Emmy Söderberg och Kajsa Sjöblom sommarjobbar med bland annat vägstädning. Foto: Helena Andersson

Arbetsledare Anders Eriksson varnar kommande bilar för att städning pågår. Foto: Helena Andersson

De grönmarkerade vägarna är vägar där städning utförs. Foto: Helena Andersson

Sommarjobbarna får instruktioner av Magnus Åsman. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING