Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Därför är inte alla viner veganska

Om man är strikt vegan är inte ens vin säker mark, trots att det är gjort på vindruvor från växtriket.

  • Publicerad 12:01, 10 maj 2018

För att vinet ska bli rent och klart så klarnar de flesta producenter sina viner innan buteljering – och det finns många olika metoder där vissa producenter använder klarningsmedel som kommer från djurriket.

Exempelvis kan man använda sig av chitosan/kitosan som utvinns ur skalen från skaldjur, äggvita, gelatin som är protein från djur, isinglass som utvinns ur simblåsan från fiskar, med mera.

Nu är detta dock ganska ovanligt. De flesta klarnar sina viner med helt djurfri Bentonit-lera eller utan tillsatser genom att dra om vinet flera gånger till nya tunnor. Dock frågas det allt mer efter ”vegan-viner” så många producenter börjar skriva ut detta på flaskan. Men märk väl att de flesta viner är vegan även om det inte framgår av etiketten.

MIM Natura Cava

Spanien, Pendés. Nr: 7740. Pris: 109 kr

Om: Detta vin är helt rätt i tiden. Gjort av både ekologiskt och biodynamiskt handskördade druvor med sorterna Xarel·lo, Macabeo, Parellada och Chardonnay. Lagrat mer än 24 månader i flaskan och utan animaliska inslag i klarningen. Låg sockerhalt på mindre än 3g/l. LCHF, vegan och miljöriktigt med andra ord. Dessutom stiltypiskt gott. Friskt, piggt med tydliga inslag av frukt som päron, gröna äpplen och en gnutta kex från lagringen. Jag tycker att man kan dricka den svalt som den är eller som välkomstbubbel.

Côtes-du-Rhône Saint-Francois

Frankrike, Côtes du Rhône. Nr: 74993. Pris: 89 kr

Om: Producenten heter Gabriel Meffre och har valt att göra ett blandvin på druvsorterna Grenache Blanc, Clairette och Viognier. Ekologiskt certifierat vin med organiskt odlade druvor. Helt vegan. Man gör mest rött vin i detta område men de vita är ofta riktigt bra när de dyker upp. Nästan alltid blandviner. Detta vin har mycket frukt, päron, persika och doftar mycket av gula/vita blommor. Ett somrigt vin som passar bra till soliga picknick-
rätter som kycklingsallad, kalkonmacka eller valfritt vegan-alternativ. Ta med kylväska till vinet. Serveras bäst svalt.

Montirius Vacqueyras Garrigues

Frankrike, Vacqueyras. Nr: 91313. Pris: 179 kr

Om: Ännu ett vin från södra Rhône, från området Vacqueyras. Detta vin är både ekologiskt, biodynamiskt och vegan. Ändå framgår inget av detta på etiketten. Många seriösa producenter menar att detta inte är något att skryta med. Bra vin säljer utan snitsiga etiketter, det som räknas är vätskan i flaskan. Detta vin är lite ungt kanske, men ändå mycket gott. Stor djup frukt och frisk syra som ska drickas till mat. Grillad Aubergine, rotfrukter och smakrik sås gjord på Planti Soygurt. Eller en grillad, saftig köttbit med vitlöks- och basilikasmör.

Ratafia de Champagne

Frankrike, Champagne. Nr: 76307. Pris: 324 kr.

Om: Ett sött vin gjort på druvmust och alltså långt ifrån en mousserande champagne. Didier Herbert gör sin Ratafia av hög kvalitet och använder överbliven must av Pinot Meunier-druvor. Därefter tillsätts sprit, Fine de Champagne (eau-de-vie gjord på champagne) och lagras i tre år. Doftar jättetrevligt av torkad aprikos, vanilj och mandel. Smakar utsökt sött men ändå rätt friskt med inslag av cognac. Jag skulle servera det svalt som ett dessertvin. Troligen vegansk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

"Är det nåt systrarna Niva kan så är det att ställa till med kalas"

Sydamerikansk bodega öppnar i helgen. Systrarna Niva: ”Känns väldigt spännande” Drömmen om en färgstark, personlig och familjär restaurang har blivit verklighet – i helgen öppnar Hermanas i Västerås. Systrarna Therese och Josefin Niva har byggt, renoverat och planerat i snart...torsdag 5/4 20:00

Mexikanska smaker på (sky)hög nivå

Det har hänt mycket nytt på Hotel Plaza i Västerås. Hotellrummen är renoverade, Sky Bar har fått en ansiktslyftning och Lobbybaren har döpts till Lobbybaren Mexican. – Vi har ”finlirat” lite med...torsdag 5/4 12:59

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING