Välgörande cykeltur. Åke och hans cykel "Mr White" cyklar 55 mil för att kunna ge 15 000 människor möjlighet till rent vatten. Foto: Helena Andersson

Cyklar från Oslo till Västerås för ge världen renare vatten

Varje dag dör över 800 barn i världen på grund av dåligt eller inget vatten. Det går att jämföra med två Jumbojet med barn som störtar dagligen. Lions ska därför hjälpa dessa barn och deras familjer genom satsningen Water Means Life. För att uppmärksamma detta ska Åke Nyguist från Lions Hallstahammar cykla från Oslo till Västerås.

  • Publicerad 08:02, 26 maj 2019

Rent vatten är en mänsklig rättighet enligt FN. Trots det dör 800 barn under fem år varje dag på grund av smutsigt vatten och dålig kunskap om hygien. Ungefär 2 miljarder människor på jorden saknar tillgång till rent vatten enligt den nya definitionen som används för de globala målen enligt Agenda 2030. I Afrika lider miljoner människor akut brist på både mat och vatten och de flesta av dem är barn. Lions Sverige är en av de organisationer som nu arbetar för att hjälpa de värst drabbade.

Lions driver ett projekt i byn Beeli Wacatay, Somalia för att borra efter rent vatten. Brunnen kommer att kunna hjälpa 15 000 personer.

– Vi vill ge dem möjligheten att överleva under någorlunda anständiga förhållanden, säger Åke Nyguist Lions Hallstahammar och fortsätter: Varje barn som vi räddar är en seger inte bara för Lions, utan framförallt för mänskligheten.

Åke Nyquist säger vidare att det här inte är någon quick fix utan ett långsiktigt arbete. När man arbetar med sådana här projekt krävs uthållighet och strategi, vilket han säger att Lions är duktiga på.

– Vi har samarbetspartners på plats vars arbete kontrolleras av lokala Lionsklubbar. Detta för att bland annat se till att projektet fungerar och att pengarna inte försvinner på vägen.

Lions har borrat på andra ställen i Afrika tidigare så de vet att detta arbetssätt fungerar.

För att belysa vikten av detta projekt har Åke Nyquist tagit initiativ till en insamlingsaktivitet där han och en Lionskollega från Norge, Jonny Steindal, ska cykla mellan Oslo och Västerås. Starten går 26 maj vid Norges riksmöte i Gardemoen för att sedan anlända till Västerås och det svenska riksmötet den 31 maj.

Målgång vid Fiskartorget

Cykelturen kommer att vara cirka 55 mil och stanna på nio platser där de lokala Lionsklubbarna kommer att ha aktiviteter för att samla in pengar till projektet Water Means Life.

– Sista etappen går från Köping via Kolbäck och Hallstahammar och sedan Sjöhagsvägen in till Fiskartorget.

Cyklisterna anländer till Fiskartorget i Västerås den 31 maj vid 13-tiden då det kommer att anordnas insamlingar och olika aktiviteter. Lions finns också med sitt katastroftält vid Melkertorget. Tälten beställs av Sveriges regering vid olika katastrofer i världen. Där finns också Tullens sökhundar som Lions stödjer. Lions miljö- och livskvalitetspris delas ut på Sigmatorget klockan 16.

Fakta om Lions

Lions Sverige är med ca 10 000 medlemmar en del av internationella Lions med drygt 1,4 miljoner medlemmar. Lions finns i ca 200 länder och geografiska områden över hela världen. Lions uppgift är att genom frivilliginsatser hjälpa andra människor, bygga broar mellan människor oavsett ras och religion och på andra sätt göra en samhällsinsats. Lokalt, nationellt och internationellt. Lions är politiskt och religiöst obundet.

För mer information: www.lions.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING