Lara Dashian och Pia Bergström på Bufff vill skapa en mötesplats för barn och ungdom med en förälder eller familjemedlem i fängelse Foto: Privat

Bufff – för barn med förälder i fängelse

Har du en förälder eller familjemedlem som dömts för brott? Då kan du vända dig till ”Bufff – Barn och ungdom med en förälder eller familjemedlem i fängelse” som i höst kommer att öppna sin verksamhet även i Västerås.

Publicerad

Har du en förälder eller familjemedlem som dömts för brott?Då kan du vända dig till ”Bufff – Barn och ungdom med en förälder eller familjemedlem i fängelse” som i höst kommer att öppna sin verksamhet även i Västerås.

Man kan till exempel få stöd i hur man ska gå tillväga när den andra föräldern/anhöriga kommer ut, eftersom barnen kanske nu har blivit van vid att bara bo med en förälder och vardagsrutiner kan förändras

Bufff finns för att ge stöd till barn och ungdomar som har en förälder som dömts för brott.

Varje år uppskattas omkring 160 000 barn ha en förälder som döms för brott. Dessa barn har svårt att hitta det stöd de behöver i samhället och blir ofta bortglömda.

– Ibland kan det vara svårt att prata om sin situation med andra och därför vill vi skapa en mötesplats med öppet klimat där alla går igenom liknande saker, även i Västerås. Ingen ska behöva känna skam över den situation de befinner sig i, säger Pia Bergström, projektledare på Bufff.

Få stöd i olika frågor

Bufffs målgrupp består av barn och ungdomar med en närstående i fängelse, häkte eller frivård. Det kan vara en förälder, bonusförälder, syskon eller annan anhörig.

– Vi välkomnar gravida kvinnor, barn upp till 18 år, unga vuxna men även till exempel far eller morföräldrar, familjehemsföräldrar eller andra som kommer i kontakt med barn antingen genom sitt jobb eller privat och behöver råd och information.

Hos Bufff kan man även få stöd i frågor som rör föräldraskap, vad och hur man ska berätta för ett barn att ens förälder är frihetsberövad.

– Man kan till exempel få stöd i hur man ska gå tillväga när den andra föräldern/anhöriga kommer ut, eftersom barnen kanske nu har blivit van vid att bara bo med en förälder och vardagsrutiner kan förändras.

För att hjälpa dem som sitter frihetsberövade och ge stöd i hur de ska vara den bästa föräldern från insidan har Bufff även ett avtal med Kriminalvården. Avtalet innebär att de besöker alla anstalter och häkten runt om i landet och pratar med de som sitter frihetsberövade.

Alltid tystnadsplikt

Just nu är Bufff i en uppstartsfas i Västerås. De har ännu ingen egen lokal, men hoppas komma igång med viss verksamhet så fort som möjligt.

– Vi planerar att ha en familjeaktivitet nu i höst där familjer kan samlas och vi kan se vad deras individuella behov består av. I framtiden hoppas vi kunna erbjuda aktiviteter tillsammans med vuxna i form av någon utflykt. Vi vill också starta grupper för olika åldrar, erbjuda läxhjälp och ha Öppet hus för familjer där de kan komma och umgås med andra i liknande situation, berättar Pia Bergström.

I dagsläget erbjuder Bufff distansstöd via chatt och telefon, de har även möjlighet att erbjuda stödsamtal då de antingen kan åka ut till familjerna eller ha samtal i lokalen i Sala.

– Vi inom Buff har alltid tystnadsplikt. Alla nya medarbetare/volontärer får också skriva på en tystnadsplikt. Vi antecknar inga samtal och man kan vara helt anonym om man vill det.

Dock har vi en anmälningsplikt vilket innebär att vi har en skyldighet att anmäla om ett barn far illa.

Fotnot: För att få kontakt med Bufff Västerås kan man antingen ringa Lara Dashian på 010-177 58 16 eller en stödtelefon – 020–200 330 – som är bemannad alla vardagar kl 9.00–17.00 och helger 17.00–21.00.

Powered by Labrador CMS