Om en vecka öppnar MC Collection på Tidö slott. Utställningsformgivaren Carolina Romare vill bland annat lyfta fram Husqkvarna-delen. ”Den är fantastisk”, säger hon. Här sitter David von Schinkel upp på en modell från 1927. Foto: Jonas Bergkvist

Bildextra: Så blir nya mc-museet på Tidö slott

Nu tar den svenska mc-historien plats på Tidö slott. Nästa lördag slås portarna upp till en av världens mest exklusiva samling av motorcyklar. Förgylld med historierna om människorna bakom styret. – Vi hoppas att det här ska locka tillbaka besökarna till Tidö, säger ägaren David von Schinkel. Västerås Tidning har fått en förhandstitt på MC Collection.

  • Publicerad 09:00, 25 maj 2019

Den exklusiva samlingen av motorcyklar har under namnet MC Collection funnits i Edsvik, Sollentuna, i nio år.

Nu har den, smått glädjerusigt stegrandes på bakhjulet, förflyttat sig till Tidö slott.

Nästa lördag 1 juni invigs den nya permanenta utställningen med samma namn i det gamla stenstallet från 1800-talet på gården nedanför Tidö slott.

Museet rymmer bland mycket annat ett stort stycke svensk mc-historia.

Här finns profilerna, rariteterna, design- och teknikhistorien, tävlingshojarna, utrustningen och mycket mer.

– Den är helt unik i sitt slag, säger den store motorfantasten David von Schinkel.

Det är den största händelsen på Tidö slott sedan det populära leksaksmuseet – och sedermera även seriemuseet – skapades av hans far Carl-David von Schinkel och med kunglig glans invigdes 1974 av Carl XVI Gustaf.

Sedan återöppningen 2009 – på samma plats där mc-museet nu tar plats – har Tidö leksaks- och seriemuseum lämnat slottet och under det nya namnet Tidö collections of toy and comics istället tagit plats i Bergrummet under Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm.

Tidig tävlingshoj. I ”velodrom”-hörnet av mc-museet MC Collection på Tidö slott sugs man in i mc-sportvärlden och får en inblick i hur de tidiga – och många gånger livsfarliga – tävlingarna kunde gå till på ovalbanan. Denna modell av Harley-Davidson var en vanlig tävlingshoj. och förde bland annat en envis kamp med Indian om att vara bästa märke. Foto: Jonas Bergkvist

Jag tror att motorcyklarna kan locka riktigt många.

Hur viktigt är det för Tidö slott att nu få ett nytt museum?

– Det är A och O. Det är hela grundtanken med att ta hit MC Collection, att vi måste få hit fler besökare. Nu börjar vi få en bra möjlighet till det igen. Jag tror att motorcyklarna kan locka riktigt många. Lyckas vi med det här paketet av kultur, natur och mc-museet så kan vi göra så att en hel familj får roligt. Lite grann som leksaksmuseet var, säger David von Schinkel när vi träffas ute på Tidö.

Hur många besökare vågar du tro på premiärsäsongen?

– Jag hoppas på ett par tusen besökare första året. Innan vi har fått allt att sätta sig.

Till skillnad mot det MC Collection som – i all sin prakt – har funnits i Edsvik, har David von Schinkel hela tiden haft visionen och ambitionen att i denna nya tappning bjuda på något mer.

– Vi vill lyfta personligheterna, lyfta historien bakom motorcyklarna.

Mångsysslaren Annie Seel har tävlat i bland annat roadracing, motocross, enduro men är kanske mest känd från långlopp som Dakarrallyt. Här sitter hon upp på sin specialbyggda KTM från just Dakar som också finns att se på Tidö. Foto: MC Collection

Erik Stenlund är en av Sveriges alla framgångsrika mc-förare som finns representerad på Mc Collection. Han blev med sin VM-seger i isracing i Moskva 1984 den förste förare utanför östblocket som blev världsmästare. Han var även framgångsrik speedwayförare och vann sin sista SM-titel i par med Andreas Jonsson 1999. Foto: MC Collection

Bland annat finns fem svenska världsmästare – med isracingsvärldsmästaren Erik Stenlund och Dakarprofilen Annie Seel i spetsen – med i en tidslinje över alla exempellösa svenska mc-framgångar genom årtiondena.

Den stora utmaningen för att bygga upp det nya MC Collection har bestått i att jaga fatt på rekvisita, för att på så sätt berätta mer om historien bakom motorcyklarna.

– Så är det absolut. Och vi är långt ifrån hemma än. Men att på bara några månader och med en ganska limiterad budget kunna presentera det här så är jag jättenöjd, säger David von Schinkel.

Varför ska man besöka utställningen?

– Man får se och upptäcka fantastiskt vackra föremål. Man får lära sig en stor del av historien och framför allt se den tekniska utvecklingen.

Utställningsformgivaren Caroline Romare (närmast) med delar av övriga teamet i form av Anneli Eriksson, Carin Ringmar och Maria Högberg som har byggt upp utställningen på Tidö som öppnar den 1 juni. Foto: MC Collection

Det är en väldigt stor skillnad på 20 000 små saker mot 120 stycken stora saker

Utställningen har gestaltats av erfarna utställningsformgivaren Caroline Romare som har jobbat med David von Schinkel i många år.

Hon var med och formgav leksaksmuseet när det 2009 flyttade från slottet till det stenstall där MC Collection nu öppnar – och sedermera även till Bergrummet på Skeppsholmen 2017.

– Den stora utmaningen i det här arbetet med mc-museet var att ta tillvara på de rumsligheter som redan fanns från leksaksmuseet. Det är en väldigt stor skillnad på 20 000 små saker mot 120 stycken stora saker och försöka få det att gifta ihop sig utan att förstöra för mycket av det som redan var skapat, säger Caroline Romare.

– Men jag tror att det har gått ganska bra, tillägger hon ödmjukt efter nästan ett halvt års arbete.

Hon har – förutom ”sitt fantastiska team” – även haft god hjälp av en av grundarna till MC Collection, Ove Johansson, med att ta tillvara den formgivning som redan fanns från Edsvik.

Tillsammans har de försökt göra MC Collection till något mer familjärt än vad det var tidigare.

– Man ska få ut mycket om man är specialintresserad, och förhoppningsvis lika mycket om man är barn eller ingår i någon typ av familjekonstellation. Två personer ska inte ha sett samma utställning när de går ut – antingen för att de har haft olika blick för föremålen eller olika längd.

Även moderna GP-hojar som denna Ducati finns att beskåda på museet, till ägaren och motorfrälste David von Schinkels stora förtjusning. Foto: Jonas Bergkvist

I bottenvåningen av det gamla stenstallet från 1800-talet på gården vid Tidö slott kommer den permanenta utställningen MC Collection att öppna 1 juni. Foto: Jonas Bergkvist

Nu ska jag ta motorcykelkörkort!

Caroline Romare tror mycket på konceptet. Av flera olika anledningar.

– Mycket för att det ligger på den platsen där det ligger. Det känns verkligen som att det är helt rätt saker på rätt plats. Det är på något sätt helt naturligt att ta vägen ut hit till Tidö, resan börjar redan hemma. Det här borde bli ett givet utflyktsmål för många motorcykelförare och givetvis hoppas vi att det kan bli ett givet stopp för bland andra de stora mc-kortegerna Västmanland runt och Mälaren runt, säger Caroline Romare.

Att försöka hitta människorna och historierna bakom motorcyklarna har varit viktigt.

– När jag började titta på hur samlingen såg ut insåg jag snabbt att Sverige var ett självklart tema. Husqvarnadelen till exempel är fantastisk, från det att allt började fram till idag, säger Caroline Romare och fortsätter:

– Och alla framgångsrika mc-åkare Sverige har haft. Vi har ju haft fantastiska framgångar allt sedan 50-talet som kommer att porträtteras här i form av en tidslinje.

Även om det nu sätts någon form av punkt på lördag när utställningen öppnar, så kommer Caroline Romare att finnas med i kulisserna även framöver.

– Det är ju en levande utställning som fast den är permanent kommer att förändras efter varje år. Där hoppas jag får vara med och påverka även framöver.

David von Schinkel hoppas på sikt att utveckla mc-museet till att även omfatta cyklar.

– Jag hoppas att vi kan öppna ett cykelmuseum här nästa år som en förlängning på MC Collection. Cykling är så himla populärt, det vore kul för alla cyklister, likt motorcykelåkarna, att ha en destination att ta sikte på, säger David von Schinkel.

Hans entusiasm kring det nya museet går inte att på något sätt ta miste på.

– Nu ska jag ta motorcykelkörkort!

Konstnären Catrine Näsmarks har en utställning på MC Collection med sina nya målningar ”Women on wheels”. Foto: Jonas Bergkvist

Huvud-personen. Att hitta rekvisita till utställning har varit en av de främsta utmaningarna med mc-museet, menar David von Schinkel. Ett gäng historiska huvudbonader är dock på plats, liksom en mängd annan rekvisita. Foto: Jonas Bergkvist

Invigning 1 juni

Vad: MC Collection, en av världens största samlingar av motorcyklar (omkring 120 stycken) med stort svenskt fokus samt en ansenlig mängd rekvisita

Var: Tidö slott

Invigning: 1 juni 14.00 för allmänheten

Öppet: 1 juni–30 september tisdag–söndag klockan 11–17. ”Alltid” öppet för större bokningar.

Raritet. ”The Masterpiece” – en Indian från 1913 med den svenske konstruktören Carl Oscar Hedström som hjärnan bakom verket, Foto: Jonas Bergkvist

In i det sista putsas och målas det inför invigningen av utställningen. Nästa lördag är det dags för avtäckning av de omkring 120 motorcyklarna i det gamla stenstallet på Tidö. Foto: Jonas Bergkvist

Givetvis finns även kopplingen till Tidös leksaksmuseum, som numera finns i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. ”Vi kommer se till att museerna drar nytta av varandra i någon form”, säger David von Schinkel. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Missade du vinmässan? Lugn, här kommer några smakprov

Patric Anderson om en välkommen nyhet Vinmässan i Officershuset förra helgen blev välbesökt och de som tog sig dit fick chansen att prova massor av härliga viner.torsdag 30/5 14:30

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING