Öster Mälarstrand har vuxit i snabb takt under de senaste åren. Nu väntas byggnadsnämnden godkänna bygglov för ytterligare 400 lägenheter i området.

Beslut i morgon: 400 nya bostäder i Öster Mälarstrand

I morgon torsdag hålls byggnadsnämndens sista sammanträde i nuvarande sammansättning. Då väntas nämnden fatta beslut om bygglov för över 400 nya lägenheter på Öster Mälarstrand. Det gäller fyra kvarter med kommande byggnationer som efter beslutet förväntas att börja byggas i nära framtid.

  • Publicerad 20:10, 10 okt 2018

Stadsdelen Öster Mälarstrand färdigställs i hög takt. Det är här den största mängden av alla bostäder som har byggts i Västerås under de senaste åren finns.

Byggnadsnämnden har under den senaste mandatperioden hanterat ett stort antal ärenden, i olika planeringsskeden, som handlat om att få stadsdelen att utvecklas.

Under byggnadsnämndens möte kommer Lars Kallsäby att sammanfatta och tacka för nämndens och stadsbyggnadsförvaltningens arbete under mandatperioden.

– Det har varit en mycket intensiv period i Västerås utveckling och verksamheten har verkligen gått på högtryck. Under perioden har vi i högsta grad bidragit till de över 3 500 nya bostäder som byggts (2015-2018). Vi har idag även en beredskap för att bygga vidare i Västerås fortsatta utveckling som vi inte hade tidigare, säger Lars Kallsäby, byggnadsnämnden ordförande.

– Personligen så vill jag också säga att det här har varit ett av de roligaste uppdraget som jag har haft under min tid som kommunpolitiker, säger han.

Löftet: 1 000 nya bostäder per år – så gick det

Den intensiva byggfasen väntas fortsätta även över nästa mandatperiod. Enligt Västerås stads program för bostadsförsörjningen 2018-202, som antogs av fullmäktige i slutet av förra året, tar man höjd för att 40 000 nya bostäder kan behöva byggas till år 2050 – det är 1 250 per år. 250 mer än målet som sattes 2014.

Bland annat planerar kommunen för två helt nya stadsdelar: Mälarporten i centrala Västerås, och Sätra, som kommer att ligga vid Erikslund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING