Foto: Tommy Alven

Är väljarbarometern något att lita på?

Är opinionsundersökningar rena spekulationer? Går det verkligen att lita på dem? Det tänker Västerås Tidnings valredaktion reda ut denna gång.

  • Publicerad 06:42, 14 apr 2018

Västerås Tidnings valteam: Sofie Tejre och Fredrik Klevenhaus. Foto: Per Helgoson

Det finns en mängd undersökningar, men ett fåtal kvalificerar sig för att kallas opinionsundersökningar.

Självrekryterande webbpaneler är inte alls tillförlitliga enligt Torbjörn Sjöström.

– Det är bara en mejladress, vi vet ju inte om det är en person på riktigt.

Alla har inte heller tillgång till internet, det finns en digital klyfta som gör att många äldre inte alls skulle vara ett statistiskt underlag in en undersökning och då faller den direkt.

Novus arbetar enligt den gamla beprövade metoden. Under en månad ringer Novus slumpmässigt cirka 5 000 personer som sedan får svara på frågan ”Om det vore val i dag, vad tänker du rösta på?”.

– Vi ringer personen. Får vi inte tag i någon så skickar vi ett sms och slutligen skickar vi ett vykort, säger Torbjörn Sjöström.

Allt detta arbete för få en sådan bra inhämtning som möjligt. De som svarat förblir helt anonyma hos undersökningsföretaget.

När allt är insamlat analyseras sedan svaren, har undersökningen fått in för få kvinnor så viktas svaren över för att få en så jämn bild som möjligt.

Men kan opinionsundersökningarna visa fel? I färskt minne har vi presidentvalet i USA 2016 och brexitomröstningen. Där sa opinionsundersökningarna en sak, men utfallet blev något annat.

Vid brexitomröstningen var marginalerna mellan brexit och bremain så liten att de hamnade inom felmarginalen.

Inför presidentvalet i USA ledde Hillary Clinton samtliga undersökningar. Det såg ut att bli en lätt match. Men morgonen efter stod det klart att Donald Trump vunnit valet.

Opinionsundersökningarna baserade sig på ”popular vote”, hur många procent av rösterna Clinton eller Trump skulle få. Men som vi känner till så är det elektorsröster i varje delstat som slutligen styr vem som vinner. Trump lyckades vinna viktiga delstater och samla ihop flest elektorsröster trots att han hade flera miljoner färre röster.

I båda fallen kunde opinionsundersökningarna ge en bild om hur det kommer gå i valet.

Det hänger mycket på journalister och allmänhetens tolkningar av siffrorna. Brexitomröstningen skulle sluta med liten marginal och Clinton skulle få flest röster i valet och så blev det. Men nyhetsbevakningen var som sagt en annan, där pratades det om en övertygande seger för Hillary Clinton och att Storbritanien trots allt skulle klamra sig kvar i EU.

Vilka slutsatser kan man då göra på en väljarbarometer?

Det gäller att ha felmarginalen på 2 procent hela tiden i minnet. Tittar vi på marsundersökningen från Novus/SVT visar den 22,6 procent för Moderaterna, en minskning med 1,1 procent. Men minskningen är inom felmarginalen och bör således tolkas så, att den inte visar ett fall i opinionsläget utan att Moderaterna har ett väljarstöd kring 22-23 procent.

I samma undersökning föll Miljöpartiet från 4,3 procent till 3,8 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

Rubrikerna: ”Miljöpartiet under spärren i ny opinionsundersökning”, ”MP under spärren”.

Trots att minskningen med råge är inom felmarginalen så dras slutsatsen att Miljöpartiet numera är under spärren. För de som bara läser rubriken blir verkligheten missvisande. Ingenting säger att partiet är under den magiska 4-procentspärren. Den enda slutsaten som går att göra, genom att titta på tidigare väljarbarometrar är att partiet ”parkerat” kring spärren samt att Miljöpartiet har ett lägre väljarstöd än vid valet 2014 så de fick 6,9 procent av rösterna.

Ökade mest i marsundersökningen var Sverigedemokraterna med 0,7 procentenheter, från 17,1 till 17,8. Också här är förändringarna inom felmarginalen, här får man också titta tillbaka på tidigare undersökningar och konstatera att Sverigedemokraterna från november förra året fått 16,6 till 17,8 procent och bör således ha ett väljarstöd omkring den siffran.

Hur är då pricksäkerheten i Sverige? Novus hade en felmarginal på 0,8 procentenheter.

– Det är ett rekord som är svårt att slå, säger Torbjörn Sjöström.

Och då är ju som sagt felmarginalen i undersökningen drygt 2 procent.

Men ett parti stack ut vid senaste valet - Sverigedemokraterna.

Där lyckades inte Novus alls att med samma goda pricksäkerhet förutse ett ungefärligt valresultat.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick tidigt ut och förklarade det med en skameffekt. Men någon sån har inte Torbjörn Sjöström på Novus lyckats hitta när opinonsundersökningarna analyserades efter valet.

Däremot hittades ett tydligt mönster i svaren. De som inte alls ville uppge vad de skulle rösta på hade i samma undersökning gett partipolitiska svar som överrensstämmer med Sverigedemokraterna.

I stället pratar man nu om ett misstroende mot etablissemanget.

För att kunna fånga upp väljare som tänker rösta på Sverigedemokraterna och har ett misstroende, ställs alltid kontrollfrågor. Utifrån detta kan nu Novus få en tydligare bild över opinionsläget.

Väljarbarometrar är undersökningsföretagens sätt att marknadsföra sig. För Novus är målet att få en så pricksäker undersökning som möjligt att jämföra mot det faktiska valresultatet.

För det är inte några stora pengar som tjänas på väljarbarometrarna.

– Medieföretagen har inte råd att genomföra undersökningarna, så vi nästan skänker bort dem, säger Torbjörn Sjöström.

Novus tjänar sina pengar på att företag anlitar just dem vid marknadsundersökningar. Där kan företagets pricksäkerhet vara helt avgörande när ett företag vill veta varför konsumenterna väljer eller inte väljer deras produkt.

Så valbarometrar med samma undersökningsmetod som bland annat Novus använder sig av, är inte alls spekulationer, de visar en ganska korrekt bild över vad väljarkåren har för åsikt för tillfället.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING