"Stallivet har fostrat många ledare". Vicki Skure-Eriksson framhåller gärna betydelsen av att umgås med djur. Foto: Sofie Tejre

”Alla ska kunna gå in genom samma entré även om man sitter i rullstol”

Vicki Skure-Eriksson toppar för första gången Centerpartiets lista till Västerås kommunfullmäktige. Men någon nybörjare inom politiken är hon inte – politiskt aktiv har hon varit i över trettio år. Senaste mandatperioden har hon verkligen varit i hetluften som ordförande i Grundskolenämnden. – Vi börjar få styr på skolan i Västerås men vi är långt ifrån färdiga, säger hon.

Publicerad

Det som är så häftigt med hästar är att det är enormt stora djur, men det är ganska små tjejer som klarar av att styra dem.

Kanske är hon en typisk centerpartist. Vicki Skure-Eriksson vill gärna att vi ses i stallet på Rocklunda, och förutom att vara kommunpolitiker är hon småföretagare där hon tillsammans med familjen driver en gård med spannmålsodling och grisuppfödning.

– Visst hänger det ihop med att vara lantbrukare, det gör det. Det finns en djup förståelse inom Centerpartiet för den biologiska mångfalden och kretsloppet. Vissa tror tillexempel att det är farligt att avverka skog, men ett aktivt skogsbruk med skog som växer och binder koldioxid är bra för klimatet, det är självklart för oss, säger Vicki Skure-Eriksson.

Det politiska engagemanget fick hon hemifrån, systrarna var aktiva i CUF (Centerns ungdomsförbund) och då blev hon också det.

– Jag gick med i ungdomsförbundet i Tortuna tidigt, och var med och drev den lokala avdelningen. I mitten av åttiotalet var det Västerås kommun som drev Tortuna bygdegård, och den var inte alls fin då. Sedan var Centerpartiet med i majoriteten i Västerås i början av nittiotalet, och min företrädare var med och såg till att de lokala bygdegårdsföreningarna erbjöds att ta över bygdegårdarna runt om i Västerås. I efterhand ser man vilken betydelse det har haft för den lokala utvecklingen, säger hon.

– Det är också en stor del av varför jag är centerpartist – det här att bejaka underifrån. Kommunen kan inte, och ska inte, göra allt. Därför är det så viktigt att vi jobbar tillsammans, både kommunen och civilsamhället.

Den senaste mandatperioden har Centerpartiet suttit i majoritet i Västerås, tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Vicki Skure-Eriksson har varit ordförande i grundskolenämnden. En nämnd som från och till hamnat i blåsväder: Västerås är en kommun som tappat i rankningar av skolkommuner och där de politiska motståndarna ropar efter en förändring.

– Vi börjar få styr på skolan. Vi är långt ifrån färdiga, men vi har ett röda-tråden-tänk nu i alla de pedagogiska nämnderna som inte fanns förut: att hålla ihop utbildning från förskola ända upp till vuxenutbildning, säger hon.

– Vi har under åren gjort satsningar som har börjat få effekt, men det är inte så att man knäpper med fingrarna så går skolresultaten upp, utan det är ett långsiktigt arbete, säger hon.

En vision som Vicki Skure-Eriksson har med skolan i Västerås är att den ska bli mer inkluderande för alla barn, även de barn som har en funktionsnedsättning.

– Tankesättet kallas för universell design och handlar om att bygga för alla. Det är något som visar att man inkluderar alla, på riktigt.

– Alla ska kunna gå in genom samma entré även om man sitter i rullstol. Det är ett tankesätt som man använder i många andra länder, men inte så mycket i Sverige, och vi är inte fullt ut bra på det i Västerås heller, än. Man ska inte tänka tillgänglighet, utan tänka från början: alla.

Har ni gjort det nu då, ni har ju ändå haft majoriteten i fyra år?

– Vi har kommit en bit på väg, men vi är långt ifrån klara. Men jag påminner om det varje gång, och det är ett nötande av att ändra synsättet. Det tycker jag att nya Rocklundastallet är ett bra exempel på.

Hon visar gärna lösningarna som verksamheten har gjort i stallet: förändringar för att alla ska kunna ha möjlighet att rida.

Men just stalliv och hästar har en annan betydelse för henne, och djur och hästar har varit en stor del av hennes liv sedan hon var liten, även om hon inte rider så mycket själv nu för tiden.

– När jag var riktigt liten var jag livrädd för djur, men sedan när jag var sex, sju år så vände det. Det som är så häftigt med hästar är att det är enormt stora djur, men det är ganska små tjejer som klarar av att styra dem. Sen är det allt runt omkring också, man lär sig ta ansvar. När jag växte upp fick jag ingen veckopeng, utan man fick lön för att man tog hand om djuren, säger Vicki Skure-Eriksson.

– Stallen har fostrat många, framför allt kvinnliga, ledare. Därför lyfter jag gärna fram hur viktigt ridning, och djur överhuvudtaget, är för samhället i stort.

Vicki Skure-Eriksson (C)

Ålder: 47

Familj: Man och tre barn

Bor: Gård mellan Tillberga och Tortuna

Favoritplats i Västerås: Löparbanorna i friidrottshallen och på Arosvallen. Vicki Skure-Eriksson är mycket engagerad i RaceRunning, en löpgren inom parafriidrotten för personer med rörelsehinder.

Powered by Labrador CMS