KD-LEDARE. Amanda Agestav är kristdemokraternas ledare i Västerås.

Agestav (KD) om Västerås växtvärk

Hon blev kristdemokrat redan i gymnasiet och har nu varit med och styrt Västerås i en mandatperiod. Vilka utmaningar har Västerås framöver och vad är hon mest nöjd över den senaste mandatperioden?

Publicerad

– Jag är en engagerad och väldigt driven person som brinner för att göra samhället bättre.

Hon fortsätter beskriva sig som en positiv person med en positiv syn på människor.

Amanda Agestav är kristdemokrat och har den senaste mandatperioden varit del av den styrande majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Hur har det samarbetet fungerat?

– Det har fungerat över förväntan och det har blivit ett dynamiskt arbete som gynnat Västerås. Politik handlar om ansvar och ansvar när det inte finns tydlig majoritetet. Jag trodde vi skulle ha fler krockar än vad vi faktiskt haft.

När blev du kristdemokrat?

– När jag skulle gå på gymnasiet fanns inte valfrihet och jag fick med näbbar och klor kämpa för att få gå i en skola jag ville. Jag mötte en lärare som var engagerad i Kristdemokraterna och såg vilket engagemang jag hade, bland annat som ordförande i elevrådet. Det var valår och jag fick frågan om jag ville engagera mig politiskt.

– Det var grunden till att jag blev kristdemokrat. 1991 gick jag med i KDU.

Varför just kristdemokraterna. Var hittande ni varandra?

– I synen på människovärdet och valfriheten. Kombinationen att tro på värderingar och tron på människans egna beslut, det var nog det som avgjorde.

Tro och Kristdemokraterna. Är du troende själv?

– Jag har en tro själv, men det avgör att man inte kan tro på politiska idéer. Det finns hela spektrat i Kristdemokraterna.

Vilka utmaningar har Västerås i framtiden?

– Västerås har jätteutmaningar, då man växer, vilket är positivt. Man måste hinna med i den takt som finns och hinna med att bygga ut servicen med förskolor, skolor och äldreomsorg.

– Den andra stora utmaningen är vår kraftförsörjning och se till att industrier och företag kan etablera sig här. Det såg vid Northvolt-etableringen var att Västerås föll på att vi inte kunde tillgodose deras kraftbehov. Det är inte något som sitter hos kommunen utan det är hos Svenska Kraftnät. Det är ett bekymmer för Västerås.

Vad har du för lösning på förskolorna?

– Fortsätta bygga vidare på konceptförskolorna som fungerat väldigt bra. Vi får en väldigt bra förskola och det är ett effektivt sätt.

Trafik är något som berör. Det är ju inte roligt att passera Västerås city vid rusningstid.

– Man gjorde ett misstag när man smalnade av Ringvägen. Trafikplanerarna på 60-talet gjorde ett bra jobb att man skulle ta sig runt Västerås och att city skulle vara bilfritt. De här avsmalningarna man gjort och prioriterat gående har gjort att det är trångt. Det är en växande stad. Bygga rondeller är bra och vi måste ligga i fas i innehåll. Vi har lagt mer pengar på underhåll och vi har en stor underhållsskuld.

– Jag blir lika irriterad som alla andra med potthål och när det inte fungerar. Man måste satsa pengar på ett stort cykelnät. Vi har ett fantastiskt cykelnät, vi måste där se till att man kan ta sig fram. Fler skulle välja det som alternativ.

Hur ska Västerås växa. Utåt eller genom förtätning?

– Jag ser inte den motsättningen. Vi har många områden som ligger nära staden, Ängsgärdet, Mälarporten och Kopparlunden. Det är viktigt att man bygger där och att det blir en blandning av verksamheter och boende. Sen måste vi ha nya området som Sätra, projektet Svanå. Hela kommunen måste växa. Alla vill inte bo central. Det viktiga är att alla som vill ha ett hem får ett hem. Människor ska inte behöva vara hemlösa och vi ska kunna erbjuda alla ett tak över huvudet.

Hur löser man det?

– Bygga. Det behövs olika typer av boenden. Man behöver titta på enklare lösningar och få till rörligheten på bostadsmarknanden.

Hur kan man från kommunen sida ordna med billigare hyresrätter?

– Det är svårt att bygga billigt idag, men det finns lösningar för vissa grupper. När det handlar om "Bostad först" så har vi redan platser där vi kan erbjuda bostäder. Samma gäller studentbostäder, det har man löst med modulbostäder. Det ska man inte backa för.

Hur ser du på tryggheten i Västerås?

– Den är jätteviktig för oss. Man ska känna sig trygg i Västerås. Det är i grunden en trygg stad, men vi har utmaningar på många håll för att det finns människor som inte har ett jobb att gå till. Då tar man sig friheten att göra något annat. Vi måste se till att fler har ett jobb att gå till och då måste vi har fler företag.

Vad är du mest nöjd över denna mandatperiod?

– Nöjd med förskolan och att vi jobbat med värdegrunden och en utbildning hur man jobbar med barnkonventionen och barns rättigheter. Vi behöver stärka barn och ge dem framtidstro!

Amanda Agestav

Bor: Öster Mälarstrand i hyresrätt

Ålder: 44 år

Familj: Ja, 5 barn, man och två hundar.

Favoritplats i Västerås: Jag tycker Notudden är en favoritplats. Det är fantastisk att se årtidsväxliningarna och kunna blicka ut över Mälaren.

Powered by Labrador CMS