Gustav Vasa talar till dalkarlarna i Mora, starten av befrielsekriget. Målning av Johan Gustaf Sandberg.

500 år sedan Slaget i Västerås

500 år har gått sedan Slaget i Västerås, som en del av Gustav Vasas befrielsekrig som slutade med att Vasa blev Sveriges kung.

Publicerad

Den 29 april är det , som är en del av Gustav Vasas befrielsekrig.

Kung Kristian II hade året innan, 1520, blivit vald till kung och i november genomfört Stockholms blodbad.

Upproret mot danskarna, Kristian II, sedemera kallad Kristian tyrann, inleddes med att Gustav Vasa fick med sig dalfolket, med målet att avsätta Kristian från tronen och göra Sverige till ett fritt rike utan inblandning av danskarna.

Den 10 februari intogs Falun med svensk seger över danskarna. I april månad 1521 tog kriget fart i söderut, med slaget vid Brunnbäcks färja vid Avesta, återigen med svensk seger.

Efter denna seger flydde motståndarna söderut och blickarna riktades mot Västerås och Västerås slott, som då var danskarnas viktigaste punkt vid Mälaren.

Den 23 april samlades Vasas motståndsmän i Romfartuna och en mindre styrka tog sig västerut. Den 25 april utrymdes Köping och togs över av motståndsmännen, men de flyende dankarna hämtade ryttare från Västerås under natten och utförde en massaker på de sovande och segeronyktra upprorsmännen.

Trots det stora nederlaget för Gustav Vasa med blodbadet i Köping, gick Vasa med motståndsmännen till anfall i Västerås vid Badelundaåsen den 29 april. Slaget gick vidare in i Västerås stad som under striderna sattes i brand. Danskar kunde ses fly in till slottet, som de inte lyckades inta.

Powered by Labrador CMS