Värmande glöggtips till advent. Foto: Mostphotos

Vinspalten: Glöggens tid är nu – vi dricker 2,5 miljoner liter

Lagom till första advent bjuder Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund här på julkänsla på flaska i olika storlekar och prisklasser.

Publicerad

Ingen dryck är lika starkt förknippad med adventsfirandet och jultraditioner i Sverige som glögg. Ordet glögg kommer från verbet glödga som betyder värma upp. Det syftar på tillverkningsmetoden där man låter socker smälta ner i vin. Säsongen för drycken är kort men ack så intensiv. Under några få veckor per år säljs över 2,5 miljoner liter av den söta drycken i Systembolagets butiker.

Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte grekerna och romarna kryddor i vin.

I Sverige växte glöggens popularitet i slutet av 1800-talet då den gick från att vara en året-runt-dryck till att intas under årets sista månader. Glögg har sedan dess varit ett stående inslag i de flesta svenskars jultraditioner.

Glögg är traditionellt sett kryddad med kanel och kryddnejlika men kan även ha andra inslag såsom choklad, lavendel och saffran. På senare år har det blivit populärt att dricka drycken kall och även att blanda den i drinkar.

En annan glöggtrend är att blanda den med mousserande vin, så kallat glubbel (glögg + bubbel). Det finns också glögg som är spetsade med olika spritsorter där den högre alkoholhaltens främsta syfte är att tjäna som smakbärare.

Förutom en stark tradition är en annan förklaring till att glögg är ett sådant folkkärt fenomen det faktum att det mycket handlar om gemenskap på många olika sätt. Utöver detta finns det något för de flesta smaker, en härlig blandning av sött och salt och mycket däremellan.

Det är inte bara här uppe i Norden vi dricker varmt vin med kryddor och socker. Kärt barn har många namn. I Tyskland kallas det glühwein, en mindre söt variant än glögg. I engelsktalande länder går det under namnet mulled wine och i Frankrike benämns vinet vin chaud.

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund skriver om magnumflaskor. Foto: Janine Laag
Här kommer julkänsla på flaska i olika storlekar och prisklasser.

Vinfabrikens glögg spetsad med whisky

Art.nr: 790203. Volym: 500 ml. Alkohol: 20%. Pris: 119 kr.

► Nyhet för i år på glögghimlen. Den här glöggen visar upp tydliga inslag av julens kryddor såsom kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel och vanilj tillsammans med toner av mogna röda äpplen. Smak av whiskyn är högst närvarande i både doft och smak.

Brännlands iscider Ember glögg

Art.nr: 94300. Volym: 500 ml. Alkohol: 12%. Pris: 189 kr.

► En kryddad iscider med fem olika sorters äpplen som bas. Lagras både på fat och i ståltank innan naturliga kryddor tillsätts. Otroligt mycket smak av äpplen, ingefära, kryddnejlika och citrustoner. Drick den varm eller varför inte kall med ett par isbitar. Förträfflig.

Blossa ekologisk röd vinglögg

Art.nr: 90168. Volym: 750 ml. Alkohol: 10%. Pris: 89 kr.

► Ekologisk glögg med angenäm syrlighet och toner av nybakade pepparkakor där kanel och kardemumma varvas med kryddnejlika. Blossa är ett av få varumärken som har sin egen jingel, ”B L O S S A, B L O S S A, B L O S S A glöggen heter Blossa”. En riktig klassiker.

Grythyttan skogsglögg

Art.nr: 96460. Volym: 750 ml. Alkohol: 14,5%. Pris: 98 kr.

► En glögg med lingon, blåbär och äpple som bas i stället för vindruvor. Vi hittar de klassiska glöggelementen med kanel, kryddnejlika och pomerans tillsammans med en fläkt av ingefära. Det här är sött men tack vare lingonen får den en behaglig och frisk syra.

Lilla Hyttnäs ekologiska starkvinsglögg

Art nr 71269. Volym: 750 ml. Alkohol: 15%. Pris 99 kr.

► En röd ekologisk glögg med inslag av röda körsbär. Här samsas kryddor som hör julen till, kryddnejlika, kanel, kardemumma och pomerans. Namnet är taget från Carl Larssons konstnärshem och etiketten är prydd med en illustration av ett av husets rum. Traditionellt såväl på insida som på utsida.

Blossa Sparkling & Spices Classic Red

Art.nr: 1196. Volym: 750 ml. Alkoholfri. Pris: 59 kr.

► Mousserande vin med kryddig smak där röda bär, kanel och kardemumma dominerar munupplevelsen. Inslag av citrustoner och pomerans är också närvarande. Detta ”glubbel” serveras med fördel väl kyld och tillsammans med dina nära och kära och kan drickas av både stora och små tack vare den frånvarande alkoholen.

Powered by Labrador CMS