Torsk – ett säkert kort på kajen

Nämn smörstekt torskrygg med kräftsås från restaurang K9 och det vattnas i munnen. K9 vid Tullhuskajen i Västerås startade för snart fem år sedan med Johan Sjöqvist som köksmästare och delägare: – Vi har en klassisk inriktning på maten och står för en hög nivå på samtliga råvaror.

  • Publicerad 11:03, 9 okt 2017

Driver man restaurang på en kaj i en hamn så är naturligtvis fisk en självklarhet på menyn.

– Vi har stort fokus på mat och dryck med inriktning på fisk och skaldjur, förklarar Johan Sjöqvist. Vi tillagar maten från ursprunget, kokar samtliga fonder från grunden och bakar allt bröd.

Smakfullt matbröd är viktigt för Johan Sjöqvist som älskar att baka.

– Redan som femåring började jag baka hemma i köket och tyckte det var det roligaste som fanns. Mitt bakande ledde till intresse för matlagning och jag lagade ofta mat till övriga familjen.

Som köksmästare för K9 blir det en hel del administrativt arbete för Johan Sjökvist.

– Det är lätt att fastna vid datorn men det är inspirerande att sätta restaurangens menyer som är säsongsbetonade. Men jag släpper aldrig köket där jag tillbringar minst 20 timmar i veckan. I köket blir jag glad och lycklig i hela kroppen, en glädje som jag vill dela med mina gäster.

Restaurang K9 har öppet årets alla dagar utom julafton och nyårsdagen.

– Det är viktigt att hålla öppet då vi vill vara en mötesplats för alla året runt, menar Johan Sjöqvist. Vi vill ha en levande krog med allt från gäster som välkomnas att slinka in på en enklare vällagad varmrätt eller tar en kaffe, en öl eller ett glas vin. Även större middagssällskap välkomnas då vi kan erbjuda festvåningen ovanför restaurangen med plats för 70 personer.

Det börjar dra ihop sig till årets julbordsfest på K9. Premiären är den 29 november och julbordet står dukat fram till 23 december.

– Naturligtvis handlar det om skaldjursjulbord, ler Johan Sjöqvist.

Smörstekt torskrygg, kräftsås, sotad spetskål och steklök.

Helbakad Röding med skogsvampsås, forellrom & västerbottenpaj.

Smörstekt torskrygg, kräftsås, sotad spetskål och steklök (4 portioner)

Det här behöver du

Kräftsås

1 pkt kräftor (frysta, insjö)

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 st morot

1 msk smör

3 msk tomatpuré

5 dl vitt vin

1 msk dillfrön

1 lagerblad

1knippa färsk timjan

3 dl vispgrädde

1 msk cognac

Salt och peppar

5 krondillskronor

Så här gör du:

Krossa kräftorna genom att banka på dem. Skala och hacka löken och krossa vitlöksklyftan. Skala moroten och skär i små bitar. Fräs all lök och moroten i smör i en kastrull, lägg ner kräftskalen, rör runt och tillsätt tomat-puré, vitt vin, timjan och dillfrön. Låt koka upp och koka i cirka 20 minuter. Dra av från plattan, tillsätt krondillen och låt stå i 10 minuter. Sila av och låt koka, reducera tills 2,5 dl återstår.Tillsätt grädde. Smaka av med cognacen och salt och peppar.

Sotad spetskål & steklök

5 krondills kronor

1 st spetskål

1 citron

16 st steklök

Salt

Peppar

Olivolja

Så här gör du:

Dela spetskålen på längden i fyra klyftor hetta upp en panna till max och halstra dessa tills det har fått en sotad yta salta och peppra dem på båda sidor. Riv zest på citronen och gnid in denna, pressa citronjuicen och rippla över spetskålen. Pensla spetskålen med olivolja, och baka mjuk i ugn på 160 grader cirka tio minuter. Skala steklöken och dela den på längden upprepa samma sak som spetskålen.

Torsken

4 bitar torskrygg med
skinn, ca 180 g/st

Smör, rapsolja

2 st vitlöksklyftor

Några timjankvistar

Så här gör du:

Torka torsken torr med papper. Hetta upp en panna, salta och peppra torsken. Stek torsken inledningsvis med skinnsidan nedåt i rapsolja. Efter cirka en minut, tillsätt rejält med smör, vitlöksklyftorna och timjankvistarna. Vänd fisken i smöret, tills det blir tyst, ös sedan skinnsidan regelbundet med smöret tills du har en innertemperatur på cirka 38 grader.
Ta dåupp fisken.

Servera med de andra tillbehören och gärna med kokt potatis och lite färska örter.

Helbakad Röding med skogsvampsås, forellrom & västerbottenpaj (4 portioner)

Västerbottenpaj

Det här behöver du:

1 st pajdeg, helst hemgjord

200 g Västerbottenost

3 st ägg

250 g Keso, naturell

3 dl matlagningsgrädde

1 tsk cayennpeppar

1 tsk peppar

Så här gör du:

Gör i ordning degen för sig och kavla ut den och lägg i pajform. Blanda ihop all fyllning och häll i pajformen. Grädda i ugn (160 grader)
i cirka 40 minuter tills stanningen har satt sig.

Skogsvampsås

Det här behöver du:

250 g kantareller

250 g karljohan-svamp

250 g ostronskivling

250 g trattkantareller

2 st scharlottenlökar

2 st vitlöksklyftor

80 gram smör

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

3 msk mjöl, till redning

2 dl torrt vitt vin

4 dl grädde

2 dl steksky

1 msk dijonsenap

4 msk cognac

Så här gör du: Ansa svampen, dela den om den är stor, finhacka lök och vitlök. Fräs svampen i smör tills vätskan försvunnit. Tillsätt lök och vitlök och fräs en stund. Salta, peppra, pudra över mjöl. Rör om, häll

på grädde, steksky och vin. Rör om, koka upp, smaka av med cognac och dijonsenap.

Hel röding

Det här behöver du:

2 st hel röding, ca 800 g/st

Citronskivor

Timjan

6 st vitlöksklyftor

Så här gör du:

Skölj fisken och dess buk ren, torka torr med hushållspapper. Krydda buken med salt och peppar, lägg
i citronskivor, vitlöksklyfor och timjankvistar.

Baka i ugn (160 grader) eller på grillen (indirekt) tills du uppnår en innertemperatur på 45 grader längs med ryggbenet.

Servera rödingen på stort fat med svampsåsen, pajen, forellrom och nykokt broccoli.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

Angeliqas tips: Hitta stråken i vandringsvänliga Västmanland

Vet du inte vad du ska göra på semestern? Istället för att sitta kvar hemma så sätt på dig kängorna och ge dig ut på en vandring. Runt om i Västmanland finns många vackra vandringsstråk som kan vara...måndag 18/6 20:04

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING