Närhet och kvalitet på Måns Ols

Redan på 1700-talet serverades det mat och dryck vid Måns Ols intill Sala silvergruva. Namnet kommer från Måns Olsson som jobbade som dammvakt och efter en tid utökade sina inkomster med ett värdshus. Sedan 2002 är det familjen Skanevall som driver Måns Ols utvärdshus.

  • Publicerad 10:27, 9 okt 2017

Det är pappa Leif med barnen Rikard, Jessica, Martin och Lisa som med framgång håller traditionen vid liv på Måns Ols. Samtliga är självlärda inom restaurangyrket men pappa Leif har varit en viktig läromästare med sin bakgrund som styckmästare och handlare. Rikard Skanevall är vd och ser många fördelar med ett familjeföretag.

– Vi täcker upp för varandra och det finns alltid en Skanevall på plats när restaurangen är öppen.

Måns Ols bjuder sina gäster på en fantastisk miljö med en spännande historia. En konstgjord sjö som inbjuder till bad under sommaren och skridskoåkning på vintern. Härligt lummiga träd som erbjuder skugga på sommaren och färgprakt under hösten.

När det handlar om mat har Måns Ols gösfilé blivit berömd i hela Mellansverige.

– Vi har avtal med Tidöfiskaren Mats Johansson som levererar nyfångad gös under stora delar av året. Det är viktigt att värna om små lokala leverantörer. Närhet och kvalitet är otroligt viktigt för oss. Allt kött kommer från familjens företag Åsby Kött och Vilt i Hallstahammar. Råvaror från närområdet är framtiden.

Under sommaren finns det plats för 300 gäster hos Måns Ols, hälften inomhus. Under högsäsong arbetar cirka 25 personer i verksamheten som håller öppet veckans samtliga dagar. Varje vardag serveras det dagens lunch plus À la carte meny.

– Flertalet av våra gäster kommer från Sala och andra delar i Västmanland, berättar Rikard Skanevall. Under sommaren kommer det även många turister och sommarboende från närområdet.

recept

Rikard Skanevall

Född: 1973

Var: Västerås

Familj: Sambo och två barn

På fritiden: Gärna en golfrunda

Äter helst: Ryggbiff med rotfrukter

Öl eller vin: Öl, har drivit eget
mikrobryggeri

Ångad Mälargös (4 portioner)

Det här behöver du:

800 g Mälargös (vi köper från Tidöfiskaren)

1 msk Fiskelycka (krydd-
blandning från Änga Gård)

0,5 dl vitt vin

200 g betor, polkabetor och
gulbetor

10 g smält smör

Citron, skuren i klyftor

Dillkvistar

Sås:

2 st röd chili (1 grov-, 1 finhackad)

100 g färsk ingefära grovhackad

1 msk socker

0,5 dl vitt vin

2 dl vatten

2 msk vitvinsvinäger

200 g smör

0,5 dl finhackad gräslök

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis

5 dl mjölk

100 g smör i bitar

Så här gör du:

Kryddlag till sås: Koka upp vatten med den grovhackade chilifrukten, ingefära, socker, vitt vin och vitvinsvinäger, koka ner till hälften, sila av.

Smör och chilisås: Ta 2 msk av kryddlagen och koka upp försiktigt, vispa i smöret i omgångar. Toppa med finhackad chili och gräslök.

Skala och koka potatisen.

Potatispuré: Smält smör i en kastrull, häll i mjölk och värm upp blandningen till runt 40 grader. Pressa den kokta potatisen i en bunke. Vispa ner mjölk och smörblandningen i bunken med den pressade potatisen. Salta och peppra efter tycke och smak.

1. Skala betorna och skiva i 2–3 mm skivor.

2. Ånga betorna i sju minuter, slunga i bunke med salt och smält smör.

3. Lägg gösen i ugnsform, häll över vita vinet, salta och toppa med kryddblandningen från Änga Gård.

4. Ånga gösfiléerna i 6–8
minuter beroende på tjocklek.

5. Montera och servera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING