Mexikanska smaker på (sky)hög nivå

Det har hänt mycket nytt på Hotel Plaza i Västerås. Hotellrummen är renoverade, Sky Bar har fått en ansiktslyftning och Lobbybaren har döpts till Lobbybaren Mexican. – Vi har ”finlirat” lite med inredningen, berättar Emelie Nyman, food & beverage manager.

  • Publicerad 12:59, 5 apr 2018

När ledningen för Plaza Hotel planerade någonting nytt för Lobbybaren blev det mexikanskt tema.

– Vi valde något som ingen annan restaurang hade, fortsätter Emelie Nyman. Nu är vi ensamma i Västerås med mexikanskt koncept med ett brett dryckesutbud. Bland annat ett vinsortiment som klarar het mat, Våga kom och testa oss.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias Beijer är nöjd med det mexikanska konceptet.

– Stimulerande med mexikansk mat där jag fick fördjupa mina kunskaper och läsa på ordentligt. Nu blandar jag mexikanska kryddor med egna smaklökar. Jag lagar starkt men välbalanserat.

Thobias Beijers intresse startade redan vid femårsåldern.

– Jag hjälpte mamma och farmor i köket och tyckte det var roligt. Nu har jag matlagning som yrke och får arbeta med mat varje dag.

Thobias vision för Lobbybaren Mexican med ett ord är fest:

– Gästerna ska förstå att det är festligt med mexikansk mat som man kan äta med händerna, skoja med varandra och ha trevligt.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias Beijer

Emelie Nyman Food & beverage Manager

Hjort tostada med chipotlemajonnäs, salsa picante.

► Det här behöver du:

• 1 bit hjortytterfilé ca 150g 

• 8 tostada 

• Salladslök 

• Chipotlemajonnäs: 

• 2 st chipotle I adobo, eller chipotle paste

• 2 st äggula 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

► Så här gör du: Mixa först chipotle, blanda sedan ner äggula tillsätt oljan droppvis under konstant vispning och smaka av med salt och peppar

► Salsa picante: 

• 4 st tomat 

• 2 rödchili 

• 1 liten silverlök 

• 1 knippe koriander 

• 2 vitlöksklyftor 

• 1 lime zest och saft 

• Salt 

► Så här gör du: Hacka alla ingredienser, blanda i lime saft och zest och smaka av med salt. Bryn hjorten och och låt den gå klar i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader Lägg chipotlemajonnäsen i botten på tostada, lägg på fint skuren salladslök, hjort som är tunt skuren och toppa med salsan.

Friterad torsk med jalapeno-remouladesås (för 4 pers)

► Det här behöver du:

• 8 bitar torsk a 30 g  

•1 dl vetemjöl 

• 2 ägg 

• 2 dl panko  

• 8 st tostada 

• Olja till fritering 

• Jalapeno-remouladesås 

► Majonnäs: 

• 2 äggulor 

• 4 dl rapsolja 

• 1 tsk dijonsenap 

• 1 msk vitvinsvinäger 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

• 2 dl picklade grönsaker 

• 3 st jalapeno (med kärnorna borttagna)  

► Så här gör du: Blanda äggula, vitvinsvinäger, dijonsenap, tillsätt droppvis under vispning. Hacka dem picklade grönsakerna, jalapeno och blanda ner dem i majonnäsen Smaka av med salt och peppar. Dubbelpanera torsken i vetemjöl, ägg och panko. Hetta upp olja till 180 grader och fritera fisken tills den är gyllenbrun. Lägg jalapeno-remouladsåsen i botten på en tostada och toppa med fisken.

Stekt uer med mexicanstyle mushroom, chili och vitlöksrostad potatis, citrusvinegrette

► Det här behöver du:

• 4 st uerfilé eller annan vitfisk 

•300 g sparrispotatis 

• 1 vitlöksklyfta 

• 1 rödchili (kärnor borttagna och finhackad) 

• Olja 

• smör

• 100g portabello 

• Majstortillabröd 

• Citrusvinegrette 

• 5 dl apelsinjuice 

• 60 ml soja 

• 4 msk citronjuice 

• 2 vitlökskyftor 

• ½ tsk spiskummin 

• ½ tsk grovmalen svartpeppar 

• 1 tsk oregano 

• 1 tsk paprikapulver 

• 120 ml olivolja 

► Så här gör du: Koka ner apelsinjuicen tills häften återstår Ha över i en blender och mixa noga tillsammans med övriga ingredienser Smaka av med salt Rosta potatis tillsammans vitlök, salt och olja i ugn på 180 grader, när potatisen är klar strö över finhackad chili. Stek fisken på skin sidan i en varm stekpanna med olja. När fisken fått fin färg dra ner en klick smör, stek fisken ca 3 min på båda sidor. Stek svampen i en varm panna tills den fått färg, ha i lite av citrusvinegretten. Servera med fisken med potatis, svamp, citrusvinegrette, lime och varma majstortillabröd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

Sommartider är loppistider

Vi tipsar i jakten på fynden Här listar vi tio olika loppisar och secondhand-butiker som kan vara värda en rundtur i Västmanland. Från Arboga i väst och Ängelsberg i norr till Sala i öst, och lite guldkorn där emellan.torsdag 5/7 11:26

Smakfulla utflyktsmål i sommar

Gott om matpärlor i Västmanland Restaurangutbudet har fullständigt exploderat i Västerås under senaste åren. Men även resten av länet har sina pärlor. Här tipsar Västerås Tidning Sommar om några smakfulla utflyktsmål – där maten...måndag 25/6 19:47

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING