Mexikanska smaker på (sky)hög nivå

Det har hänt mycket nytt på Hotel Plaza i Västerås. Hotellrummen är renoverade, Sky Bar har fått en ansiktslyftning och Lobbybaren har döpts till Lobbybaren Mexican. – Vi har ”finlirat” lite med inredningen, berättar Emelie Nyman, food & beverage manager.

  • Publicerad 12:59, 5 apr 2018

När ledningen för Plaza Hotel planerade någonting nytt för Lobbybaren blev det mexikanskt tema.

– Vi valde något som ingen annan restaurang hade, fortsätter Emelie Nyman. Nu är vi ensamma i Västerås med mexikanskt koncept med ett brett dryckesutbud. Bland annat ett vinsortiment som klarar het mat, Våga kom och testa oss.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias Beijer är nöjd med det mexikanska konceptet.

– Stimulerande med mexikansk mat där jag fick fördjupa mina kunskaper och läsa på ordentligt. Nu blandar jag mexikanska kryddor med egna smaklökar. Jag lagar starkt men välbalanserat.

Thobias Beijers intresse startade redan vid femårsåldern.

– Jag hjälpte mamma och farmor i köket och tyckte det var roligt. Nu har jag matlagning som yrke och får arbeta med mat varje dag.

Thobias vision för Lobbybaren Mexican med ett ord är fest:

– Gästerna ska förstå att det är festligt med mexikansk mat som man kan äta med händerna, skoja med varandra och ha trevligt.

Lobbybaren Mexicans köksmästare Thobias Beijer

Emelie Nyman Food & beverage Manager

Hjort tostada med chipotlemajonnäs, salsa picante.

► Det här behöver du:

• 1 bit hjortytterfilé ca 150g 

• 8 tostada 

• Salladslök 

• Chipotlemajonnäs: 

• 2 st chipotle I adobo, eller chipotle paste

• 2 st äggula 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

► Så här gör du: Mixa först chipotle, blanda sedan ner äggula tillsätt oljan droppvis under konstant vispning och smaka av med salt och peppar

► Salsa picante: 

• 4 st tomat 

• 2 rödchili 

• 1 liten silverlök 

• 1 knippe koriander 

• 2 vitlöksklyftor 

• 1 lime zest och saft 

• Salt 

► Så här gör du: Hacka alla ingredienser, blanda i lime saft och zest och smaka av med salt. Bryn hjorten och och låt den gå klar i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader Lägg chipotlemajonnäsen i botten på tostada, lägg på fint skuren salladslök, hjort som är tunt skuren och toppa med salsan.

Friterad torsk med jalapeno-remouladesås (för 4 pers)

► Det här behöver du:

• 8 bitar torsk a 30 g  

•1 dl vetemjöl 

• 2 ägg 

• 2 dl panko  

• 8 st tostada 

• Olja till fritering 

• Jalapeno-remouladesås 

► Majonnäs: 

• 2 äggulor 

• 4 dl rapsolja 

• 1 tsk dijonsenap 

• 1 msk vitvinsvinäger 

• 3 dl rapsolja 

• Salt och peppar 

• 2 dl picklade grönsaker 

• 3 st jalapeno (med kärnorna borttagna)  

► Så här gör du: Blanda äggula, vitvinsvinäger, dijonsenap, tillsätt droppvis under vispning. Hacka dem picklade grönsakerna, jalapeno och blanda ner dem i majonnäsen Smaka av med salt och peppar. Dubbelpanera torsken i vetemjöl, ägg och panko. Hetta upp olja till 180 grader och fritera fisken tills den är gyllenbrun. Lägg jalapeno-remouladsåsen i botten på en tostada och toppa med fisken.

Stekt uer med mexicanstyle mushroom, chili och vitlöksrostad potatis, citrusvinegrette

► Det här behöver du:

• 4 st uerfilé eller annan vitfisk 

•300 g sparrispotatis 

• 1 vitlöksklyfta 

• 1 rödchili (kärnor borttagna och finhackad) 

• Olja 

• smör

• 100g portabello 

• Majstortillabröd 

• Citrusvinegrette 

• 5 dl apelsinjuice 

• 60 ml soja 

• 4 msk citronjuice 

• 2 vitlökskyftor 

• ½ tsk spiskummin 

• ½ tsk grovmalen svartpeppar 

• 1 tsk oregano 

• 1 tsk paprikapulver 

• 120 ml olivolja 

► Så här gör du: Koka ner apelsinjuicen tills häften återstår Ha över i en blender och mixa noga tillsammans med övriga ingredienser Smaka av med salt Rosta potatis tillsammans vitlök, salt och olja i ugn på 180 grader, när potatisen är klar strö över finhackad chili. Stek fisken på skin sidan i en varm stekpanna med olja. När fisken fått fin färg dra ner en klick smör, stek fisken ca 3 min på båda sidor. Stek svampen i en varm panna tills den fått färg, ha i lite av citrusvinegretten. Servera med fisken med potatis, svamp, citrusvinegrette, lime och varma majstortillabröd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

Bara rött till kött? Glöm det!

Vinexpertens tips till mästerkockens köttfria rätter Måste man äta kött om man gillar vin? Givetvis inte, slår Västerås Tidnings expert Patric Anderson fast när det åter är dags för ett avsnitt av hans vinskola. Han får ett rungande stöd av sin...söndag 17/3 15:37

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING