Johanna Ryberg packar lådor redo att fraktas till Systembolaget. Foto: Fredrik Klevenhaus

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.

Publicerad
CIDER. Rolf Torsten, en av alla cidersorter som produceras hos Köpings Musteri. Då äppelmusten blir helt utjäst blir också alkoholhalten lite högre, 7,7 procent. För mer karaktär är cidern lagrad på romfat.

Det är vår i luften, denna februaridag, när Business besöker gården Rasgärde en bit utanför Köping. I den gamla ladugården huserar idag tillverkning av must och cider.

På äppelgården i Rasgärde växer äppelträden som planterades 2015. Här dröjer det innan det blir tal om en större äppelskörd - av naturliga skäl - träden måste växa till sig.

Sedan 2016 äger musteriet en äppelgård i Berg utanför Hallstahammar. Här finns 6 000 träd och står för företagets ursprungsproduktion - att göra äppelmust. Steget var inte långt för det västmanländska äppelföretaget att blicka vidare inom äppelproduktionen och påbörja tillverkning av cider.

– Vi var över till England och lärde oss av proffsen, de har hållit på med just sådan här cidertillverkning väldigt länge, säger Johanna Ryberg.

För den svenska tungan är en äppelcider söt om det är en ”ren cider” och fortsättningsvis söt när den blandas upp med andra frukter och placerar sig i butikshyllan som en ”alkoläsk”.

Hantverkscider är något helt annat, den är torr och har hög syra. Här gäller det att ställa sig in på en produkt mer liknande ett vin.

– Innan vi jäser äppelmusten till cider är den söt. Jästen äter sockret och gör om det till alkohol. Vi låter jästen jäsa fullt ut så det inte blir något socker kvar. Cidern blir torr och har hög alkoholhalt, förklarar Johanna Ryberg.

Jag nämner Strongbow, en torr variant som genom åren funnits i varenda bar. Men, nja, det är inte fullt så nära gällande syra och torrhet som en hantverkscider. Industritillverkarna av cider tillsätter vatten, vilket inte används vid tillverkning av hantverkscidern.

Det vatten som finns i cidern är det naturliga vattnet som finns i äpplet, som kommit från den nederbörd som fallit. Vädrets variationer, att en solig sommar ger sötare äpplen, något som påverkar fullt ut en hantverksproducerad cider.

– Man gör inte samma cider två gånger, säger Johanna Ryberg.

När jästen har ätit upp sockret återstår cider med upp mot 7 till 8 procent alkoholhalt. Men cidern är helt stilla, här förekommer det inte många bubblor, något som slutkonsumenten gärna önskar i en mousserande dryck.

Före tappning på flaska tillsätts socker, sedan försluts flaskan och jästen får åter arbeta med musten, men denna gång blir det en naturlig kolsyrning av cidern. Det vi lärt oss tidigare är att jäst äter socker och bildar alkohol. Det är inte förrän nu som cidertillverkaren i Köping slutligen kan mäta alkoholhalten i produkten, sätta på etikett och leverera till Systembolaget och restauranger.

Hantverkscider säljs vanligtvis i större flaskor, 75 centiliters vinflaskor, men här har köpingsföretaget helt inriktat sig på mindre buteljer, 33 centiliters dryckesflaskor. Blicken är inställd på serveringen.

– Det är mycket enklare för en person att beställa en liten flaska till maten än en stor butelj. Samma gäller i en bar, säger Johanna Ryberg.

Powered by Labrador CMS