Johanna Ryberg packar lådor redo att fraktas till Systembolaget. Foto: Fredrik Klevenhaus

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.

  • Publicerad 18:34, 20 mar 2022

CIDER. Rolf Torsten, en av alla cidersorter som produceras hos Köpings Musteri. Då äppelmusten blir helt utjäst blir också alkoholhalten lite högre, 7,7 procent. För mer karaktär är cidern lagrad på romfat.

Det är vår i luften, denna februaridag, när Business besöker gården Rasgärde en bit utanför Köping. I den gamla ladugården huserar idag tillverkning av must och cider.

På äppelgården i Rasgärde växer äppelträden som planterades 2015. Här dröjer det innan det blir tal om en större äppelskörd - av naturliga skäl - träden måste växa till sig.

Sedan 2016 äger musteriet en äppelgård i Berg utanför Hallstahammar. Här finns 6 000 träd och står för företagets ursprungsproduktion - att göra äppelmust. Steget var inte långt för det västmanländska äppelföretaget att blicka vidare inom äppelproduktionen och påbörja tillverkning av cider.

– Vi var över till England och lärde oss av proffsen, de har hållit på med just sådan här cidertillverkning väldigt länge, säger Johanna Ryberg.

För den svenska tungan är en äppelcider söt om det är en ”ren cider” och fortsättningsvis söt när den blandas upp med andra frukter och placerar sig i butikshyllan som en ”alkoläsk”.

Hantverkscider är något helt annat, den är torr och har hög syra. Här gäller det att ställa sig in på en produkt mer liknande ett vin.

– Innan vi jäser äppelmusten till cider är den söt. Jästen äter sockret och gör om det till alkohol. Vi låter jästen jäsa fullt ut så det inte blir något socker kvar. Cidern blir torr och har hög alkoholhalt, förklarar Johanna Ryberg.

Jag nämner Strongbow, en torr variant som genom åren funnits i varenda bar. Men, nja, det är inte fullt så nära gällande syra och torrhet som en hantverkscider. Industritillverkarna av cider tillsätter vatten, vilket inte används vid tillverkning av hantverkscidern.

Det vatten som finns i cidern är det naturliga vattnet som finns i äpplet, som kommit från den nederbörd som fallit. Vädrets variationer, att en solig sommar ger sötare äpplen, något som påverkar fullt ut en hantverksproducerad cider.

– Man gör inte samma cider två gånger, säger Johanna Ryberg.

När jästen har ätit upp sockret återstår cider med upp mot 7 till 8 procent alkoholhalt. Men cidern är helt stilla, här förekommer det inte många bubblor, något som slutkonsumenten gärna önskar i en mousserande dryck.

Före tappning på flaska tillsätts socker, sedan försluts flaskan och jästen får åter arbeta med musten, men denna gång blir det en naturlig kolsyrning av cidern. Det vi lärt oss tidigare är att jäst äter socker och bildar alkohol. Det är inte förrän nu som cidertillverkaren i Köping slutligen kan mäta alkoholhalten i produkten, sätta på etikett och leverera till Systembolaget och restauranger.

Hantverkscider säljs vanligtvis i större flaskor, 75 centiliters vinflaskor, men här har köpingsföretaget helt inriktat sig på mindre buteljer, 33 centiliters dryckesflaskor. Blicken är inställd på serveringen.

– Det är mycket enklare för en person att beställa en liten flaska till maten än en stor butelj. Samma gäller i en bar, säger Johanna Ryberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Det var många frågor som inte gick att besvara"

Storbranden på Erikslund drabbade inte bara företagen som var verksamma i byggnaden som brann. Den närmaste grannen, Åhléns Outlet, har varit tvungna att stänga för att reparera de materiella skador...lördag 24/9 8:15

Nu öppnar Tati igen – i nygammal regi

Nypremiär idag: ”Nya starka märken” I dag är det nypremiär för den välkända klädbutiken Tati på Erikslund. 1200 kvadrat säljyta kommer på nytt att fyllas med kläder och accessoarer.fredag 23/9 18:10

Strands kläder har hållit i 115 år

Välbekanta Strands barn- och ungdomskläder är en butik som funnits i centrala Västerås under en väldigt lång tid. Redan 1907 startade Elin Johansson en klädesbutik på Smedjegatan och på den vägen är...onsdag 21/9 18:17

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Små flaskor – stora smaker

Västerås Tidnings vinsexpert Jenny Asplund: ”Less is more” Jenny Asplund slår ett slag för halvflaskan.fredag 23/9 13:52

Västeråsaren en av sex finalister i Årets ekokock – i höst blir han tv-kändis

Andreas Wendelin: ”Har en bra chans att vinna” Här är kocken med många slevar i grytan. I höst finns västeråsaren Andreas Wendelin med i den nya säsongen av Hela Sverige bakar. Men först är han aktuell som en av sex finalister i Årets ekokock. –...torsdag 1/9 18:14

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING