Magnus Hansson som är köksmästare på Västerås oficersmäss.

Genuin matlagning och svenska klassiker

Nu puttrar det i officersmässens grytor på Hässlö i Västerås. Det är Västeråsduon Björn Carlsson och Magnus Hansson som startat Västerås officersmäss. – Nu serverar vi husman på gammalt vis och naturligtvis ärtsoppa med pannkakor på torsdagar, enligt gammal militär tradition.

  • Publicerad 16:32, 10 okt 2017

Troligtvis serverades den första ärtsoppan någon gång under 1930-talet. Det var då Flygflottiljen F1:s officersmäss byggdes.

Magnus Hansson som är köksmästare har arbetat som kock sedan 2003 och brinner för genuin matlagning med gamla svenska klassiker.

– Jag lärde mig mycket av farmor och mormor som gav mig smakerna för svensk husmanskost. De smakerna vill jag föra vidare.

Under veckornas luncher kommer Västerås officersmäss att erbjuda svenska klassiker som oxbringa med rotmos, stekt fläsk med löksås, gräddstuvad pytt i panna med stekt ägg och inlagda betor.

– På torsdagarna kommer veckans höjdpunkt, säger Magnus Hansson. Då serverar vi Majorskans ärtsoppa med pannkaka som serveras med officerarens sylt och vispad grädde.

Men Magnus Hansson brinner också för hållbarhet, att förädla matsvinn och hjälpa människor i utsatthet.

– När jag arbetade i Stockholm träffade jag flera hemlösa och fick höra deras historier som etsats fast hos mig.

De hemlösas berättelser med personliga matminnen blev till en kokbok med titeln ”Gatans mat”.

– Jag hade 3 000 kronor på fickan och boken kostade 480 000 att trycka, men det löste sig och alla inblandade har fått betalt.

Nu har Officersmässen praktikanter som lever i utanförskap.

– De är fantastiska människor som vill lära sig genom att öva och upprepa vissa moment, fortsätter Magnus Hansson. Bland annat lagar vi och levererar matlådor till hemlösa. ♣

Skomakarlåda med rödvinssås.

Dillgravad Lax med gräslöksstuvad färskpotatis.

Skomakarlåda på Officerarens vis

Det behöver du:

720 g ryggbiff med kappa, med
fettet kvar

6 st medelstora King Edward

2 st gula lökar

2 dl rödvinssås (receptet är från 1930 och hemligstämplat av
major Larsson – i nutid finns
Google till er tjänst!)

1 dl mjölk

1 dl grädde

150 g osaltat smör

Salt & peppar

0,5 st vitlöksklyfta

Så gör du:

1. Skala, dela och bryn den gula
löken i en stekpanna.

2. Skala potatisen och koka i saltat vatten. När potatisen är klar, spara 1 dl av vattnet till moset.

3. Koka grädde, mjölk och 100 g smör. När smöret har smält häller du ner en del av vätskan i kastrullen där du kokat potatisen och har kvar 1 dl av vattnet. Börja mosa potatisen med en potatisstomp eller en ballongvisp. Späd med vätska tills det blir ett fint mos. Salta och peppra och blanda nu även ner riven vitlök. Det är det som är ”grädden på moset”. Smöra upp moset mer om du vill ha det där lilla extra.

4. Ha en het grillpanna på plattan. Skär fyra jämna skivor av köttet och grilla det på pannan.

5. Värm rödvinssåsen.

6. Klart för servering! Servera med ett glas Ripasso Valpolicella eller en Chateauneuf du Pape. För den som vill hålla sig mer jordnära går även rent vatten bra. Bon appetit!

Dillgravad Lax med gräslöksstuvad färskpotatis

Det här behöver du:

640 g lax

Dill från trädgården

100 g strösocker

100 g salt

Gräslök från trädgården

2,5 dl grädde

Salt & peppar

1 st citron

Färsk potatis, cirka 4 st små ”femkronor” per person

Så här gör du:

1. Sätt en kastrull på spisen med vatten, dill, salt och potatisen. Koka tills potatisen är mjuk rakt genom kärnan.

2. Blanda dill, salt och strösocker och massera in det i laxen. Låt ligga runt ett dygn. Har fisken varit fryst behöver den inte frysas igen, men använder du färsk lax ska den nu frysas in minst tre dagar.

3. Ta den färdiggravade laxen och skär tunna skivor. Gör en ros eller lägg dem bara lite fint på tallriken.

4. Skär citronen i klyftor, kärna ur. Lägg den sedan intill laxen.

5. Koka grädden och låt den koka ner och reduceras till hälften. Du har nu gjort en Cremé Doubble som det så fint kallas.

6. Lägg i den kokta, delade potatisen och gräslök, vänd runt så att allt blandas. Salta och peppra.

7. Klart för servering, smaklig spis!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SOMMAR

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar...fredag 22/6 17:58

Våga dig utanför spåret i sommar

Landslagsledaren tipsar om bra löpstigar Hon var med och startade Västerås löparklubb, har ett EM-silver som ultralandslagslöpare och är numera ledare för ultratraillandslaget. Här tipsar västeråsaren Kerstin Rosenqvist om favoritrundorna...onsdag 20/6 13:40

Angeliqas tips: Hitta stråken i vandringsvänliga Västmanland

Vet du inte vad du ska göra på semestern? Istället för att sitta kvar hemma så sätt på dig kängorna och ge dig ut på en vandring. Runt om i Västmanland finns många vackra vandringsstråk som kan vara...måndag 18/6 20:04

SMAKFULLT

Krävande och dyr druva – men också den förnämsta

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Sista vinspalten före sommaruppehållet och vad passar då bättre än en Pinot Noir special.torsdag 21/6 13:13

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för...fredag 8/6 10:06

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.torsdag 31/5 12:52

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING